Europa ameninta ca nu va recunoaste drept democratice si libere alegerile parlamentare – 2009 in RM

Declaratia comuna a Misiunilor diplomatice acreditate in R.Moldova se refera la starea democratiei si a libertatii de exprimare din societatea noastra. Este unul dintre cele mai dure documente comune din partea misiunilor acreditate in Chisinau. Declaratia comuna arata ca Occidentul nu crede in alegeri libere si democratice in Moldova in conditiile create de comunisti si pepecedisti impotriva concurentilor lor electorali. PNL a spus acest lucru de foarte multe ori in declaratiile sale – ca sub actualul regim alegerile sint compromise incepind din perioada de guvernare a comunistilor, dar mai ales, incepind cu ultimii doi ani.

Putem spune ca, de fapt, Occidentul a pus cruce pe PCRM si pe aliatii sai. A cazut cortina si se vede ca regele e gol si ca fardajul democratic si proeuropean, aplicat continuu de PPCD regimului comunist dictatorial, a fost dezavuat de occidentali. Invocind Planul de Actiuni UE-R.Moldova, diplomatii europeni cer ameliorarea cadrului legislativ, pe care il califica, precum vedem, inadecvat si inrautatit. Opozitia a cerut in Parlament ca modificarile la Codul Electoral, la alte legi, unde se regasesc aceleasi prevederi legate de pragul electoral, de interzicerea blocurilor electorale si inaccesul celor cu cetatenie dubla (de fapt, romaneasca) la functii de demnitate publica, inclusiv pentru functia de deputat, sa fie predate pentru expertizare organismelor competente ale structurilor europene.

Insa PCRM-PPCD au respins aceasta propunere si Ambasadele cer acum nu numai sa fie trasmisa legislatia spre expertizare, dar si sa fie respectate pe deplin recomandarile acestora, lasind a se intelege ca prin ele nu vor fi acceptate aceste modificari. Putem spune chiar ca, prin aceasta Declaratie comuna, guvernarea comunista este amenintata ca, daca nu va proceda astfel si nu va cobori pragul electoral, nu va admite blocurile electorale si nu va permite celor cu cetatenie romana sa candideze pentru Parlament, institutiile europene ar putea sa nu recunoasca alegerile parlamentare din 2009. Aprecierea in legatura cu “periclitarea potentialului mediului preelectoral pentru desfasurarea alegerilor legislative in 2009” confirma direct ideea ca neconformarea comunistilor cerintelor misiunilor diplomatice, care reprezinta punctele de vedere ale Guvernelor tarilor lor si al UE, neconformarea standardelor europene va pune sub semnul intrebarii declararea drept legale, libere si democratice a alegerilor parlamentare din 2009 in R.Moldova.

Deja a cita oara – dar, cel putin, a doua oara prin asemenea declaratii -, Ambasadele europene taxeaza Puterea comunista pentru lipsa libertatii de exprimare in R.Moldova. Or, despre ce fel de acces egal si oportunitati egale putem vorbi pentru concurentii electorali in situatia cind presa publica a fost impartita intre PCRM si PPCD? Este criticata lipsa de independenta a politicii editoriale a companiei, care nu este publica, «Teleradio-Moldova»?

PNL a mentionat in recentul Apel catre partide si in documentele ultimei sedinte a Delegatiei Politice Nationale fenomenul persecutarii membrilor sau a doritorilor de a deveni membri ai altor partide decit PCRM si PPCD. De asemenea, cum putem considera ca alegerile au un cadru echitabil pentru toti, cind unii sint atrasi in PCRM sub amenintarea de a ramine fara loc de munca, iar altii sint chemati la Procuratura si SIS pentru ca au aderat la alte partide decit cele doua – PCRM si PPCD – din coalitia monstruoasa?
Consider ca presa democratica, partidele nationale trebuie sa faca presiuni asupra regimului comunist sa-si revada atitudinea fata de modificarile legislative efectuate, sa tina cont de Declaratia comuna a Misiunilor diplomatice si sa evite dstabilizarea situatiei politice in R.Moldova inainte si dupa alegerile din 2009.

 
SP al PNL
Comentarii

Lasă un răspuns