Miercuri, 9 decembrie, a avut loc o ședință cu discuții în cadrul grupului activ al membrilor Consiliului Unirii despre activitatea de mai departe a Platformei unioniste, care, din 2012 încoace, a organizat o serie de acțiuni de demnitate națională, impunând subiectul reunificării celor două state românești în spațiul public.
Astfel, cei prezenți la ședință au vorbit despre situația social-economică și politică de pe ambele maluri ale Prutului, despre starea combaterii criminalității organizate și a corupției cu implicarea demnitarilor publici și a aleșilor locali, despre perioada preelectorală, care apare – obiectiv sau subiectiv – în România și în R.Moldova.
Totodată, s-a reținut atenția că sporește segmentul unionist al populației, ceea ce impune coagularea forțelor politice proromânești, naționale, asistate de partea asociativă proUnire.
S-a exprimat regretul că nu există o ofertă clară clasei politice de la Chișinău și populației din partea decidenților de la București.
Dar, deși o parte din activiștii Platformei unioniste CU au exprimat o suficientă doză de pesimism în legătură cu lipsa de reacție din partea segmentului decident al clasei politice de la București la diferitele proiecte de refacere a unității naționale românești, făcute publice în întreg spațiul românesc, s-a decis să se întreprindă, totuși, eforturi pe câteva direcții, pentru a nu admite stagnarea mișcării unioniste în condițiile când segmentul de populație proUNire crește, conform chiar și unor recente sondaje, falsificate la alte compartimente.
Participanții la discuție au menționat intensificarea reacțiilor antiunioniste ale unor forțe antinaționale, cum este formațiunea socialistă, care și-a axat congresul recent pe lupta contra adepților Unirii și ca obiectiv – interzicerea acțiunilor unioniste și combaterea acestei poziții în spațiul public. Mai ales că liderul acestora a afirmat despre ”pericolul creșterii procentului unioniștilor în Republica Moldova” – conform unui sondajele recent este acum de 21 la sută.
Consiliul Unirii a remarcat apariția mai multor poziții publice, declarații difuzate de către persoane cunoscute din rândul intelectualității, al scriitorilor, care au invocat opțiunea unionistă drept singura pentru a soluționa criza de sistem din al doilea stat românesc.
Totodată, cei prezenți au vorbit despre intensificarea influenței dinspre Est asupra Republicii Moldova, cu pericolul preluării Puterii la Chișinău, în cazul alegerilor anticipate, de către forțe filoruse antieuropene, antinaționale, antiromânești.
S-a vorbit despre necesitatea continuării dialogului cu alte grupări unioniste și despre invitarea la discuții și la acțiuni comune pe o Platformă unionistă unică a semnatarilor tuturor Declarațiilor publice proUnire și identificarea asociațiilor unioniste neactive, dar înregistrate oficial la Ministerul Justiției din Republica Moldova, care ar putea organiza, toate împreună, o manifestare comună de răsunet pe 27 martie 2016.
S-a propus ca în demersurile publice proUnire să se pună accentul și pe partea socială a procesului de pregătire și de convingere a populației privind această opțiune, care ar fi un act de justiție istorică și de echitate umană, de salvare a ființei românești din stânga Prutului.
S-a exprimat și opinia că, în cazul alegerilor anticipate în Republica Moldova, există pericolul venirii Stângii proruse la Putere, dar că asta ar putea provoca tulburări în societate. De aceea, forțele naționale ar trebui să se consolideze.
O opinie formulată a fost ca o delegație a Consiliului Unirii să meargă la București, la Departamentul pentru Românii de pretutindeni, pentru a le vorbi celor de acolo despre acțiunile și scopurile CU.
S-a format un grup din care fac parte Anatolie Caraman, Anatolie Revenco, Iulia Deleu, Ludmila Bolboceanu, Andrei Iuri-Apostol, Dumitru Osipov, Timotei Turcanu, pentru a încerca un dialog și cu entitatile romanesti din RM, și cu entități din Romania, cu semnatarii Declaratiilor de Unire, pentru o consolidare a forțelor naționale, în vederea promovării mai eficiente a obiectivului unionist.
Serviciul de presă al CU
Chișinău, 09 decembrie 2015