Joi, 14 martie, si-a reluat activitatea grupul coordonator al Consiliului Unirii, cu sediul la Chisinau. Perioada de intrerupere a fost cauzata de lipsa de mijloace pentru a achita mentinerea unui sediu incalzit in perioada de iarna.
Sedinta s-a axat pe doua specte – situatia politica din R.Moldova si consemnarea aniversarii a 95-a de la proclamarea Unirii de catre Sfatul Tarii in 1918.
In privinta situatiei politice din R.Moldova s-a convenit ca reperele in expunerea Pozitiei Consiliului Unirii sa includa un apel catre componentele Aliantei pentru Integrarea Europeana sa nu permita compromiterea obiectivului european, asumat la cistigarea alegerilor, formarea AIE si a Guvernului, al carui Program a fost votat. Comunistii si stinga socialista nu sunt o alternativa pentru guvernare in cel de-al doilea stat romanesc. R.Moldova are nevoie de semnarea Acordului de Asociere cu UE, pentru a fixa parcursul si demersul european, Consiliul Unirii raminind ferm convins ca Unirea este calea cea mai scurta de integrare euroatlantica pentru acest pamint romanesc, rupt, acum aproape 201 ani, de la spatiul sau national firesc. Guvernantii sunt obligati sa identifice o majoritate parlamentara si un Guvern functional, format din profesionisti necorupti si, daca e nevoie, sa accepte ideea unui Executiv din tehnocrati, care sa conduca statul pina la semnarea Acordului definitoriu cu UE, dupa care se pot organiza si alegeri anticipate. Persoane care au fost si premieri sau ministri necomunisti de succes si necorupti in R.Moldova exista, membrii activi ai CU au nominalizat si persoane, dar s-a decis sa nu anunte acest lucru public, pentru a nu fi invinuit membrii Consiliului Unirii de partialitate.
In acest sens, membri ai grupului coordonator al CU au decis sa ofere o conferinta de presa in care sa prezinte un Memorandum ce va evoca aniversarea a 95-a de la Unirea Basarabiei cu Romania, in 1918, si va aduce argumentele necesare si evidente pentru reinfaptuirea acestui act de catre politicienii de la Chisinau in prezent, cind se constata, tot mai clar, ca Republica Moldova este un stat falit, falimentat, esuat si incapabil sa intreprinda reforme, pentru a iesi de sub influenta cercurilor imperiale de la Kremlin, care au si generat crizele politice de la noi in anul 1999, si acum, in anul 2013, cind suntem mai aproape de asigurarea ireversibilitatii parcursului european.
Astfel, membrii Consiliului Unirii au convenit, in prima etapa, ca programul actiunilor dedicate zilei de 27 martie sa include urmatoarele: o conferinta de presa la 27 martie la ora 11.00, un flash-mob la ora 12.00 pentru o perioada scurta in fata Ambasadei Ungariei la Chisinau in semn de protest fata de sfidarea limbii de stat a Republicii Moldova de catre functionarii misiunii diplomatice, depunere de flori la or 12.30 la Monumentul lui Stefan cel Mare si Sfint si deplasare pe trotuar spre cladirea Sfatului Tarii, unde s-a votat Unirea Basarabiei cu Romania, in 1918.
De asemenea, membri ai Consiliului Unirii vor fi prezenti la festivitatea dedicata acestei date majore de catre Forul Democrat al Romanilor, membru al Consiliului Unirii, ce va avea loc la ora 18.00 pe 26 martie, la Teatrul “Ginta Latina”.
La ora 14.00, pe data de 30 martie, va avea loc un spectacol de lupte daco-romane in centrul Chisinaului, in organizarea membrilor Platformei civice „Actiunea-2012”, la care sunt invitati cei ce doresc sa participe la suita de manifestari nationale romanesti si din luna martie. Componentele Consiliului Unirii vor anunta si mobiliza cetatenii moldo-romani sa participe la acest spectacol unic.
De asemenea, membri ai Consiliului Unirii vor participa la actiuni consacrate Unirii in orase din cele doua state romanesti, precum si la Strasbourg, despre care Biroul de presa al CU va anunta ulterior.
Au fost discutate si alte initiative formulate de cei prezenti la sedinta, cum ar fi un apel cu propuneri pentru modificarea Constitutiei Romaniei, care sa prevada clauza reintregirii nationale, dupa modelul german, desi membri i CU au mai avansat asemenea sugestii, precum si o sesizare ce ar trebui semnata de un deputat de la Chisinau catre Curtea Constitutionala privind constitutionalitatea denumirii limbii romane in Constitutia celui de-al doilea stat romanesc, ca si lansarea procesului de inregistrare a Consiliului Unirii cu obiectivul Unirii, dupa ce PNL a reusit sa obtina trecerea acestui obiectiv, prin proces de judecata, in Statut.
Biroul de presa al Consiliului Unirii
Comentarii