Igor Munteanu: „Eu cred in bunavointa gestului de autolustratie”

2 Martie 2010 

Redactia Politik.md continua sa afle parerile membrilor Comisiei pentru cercetarea si analiza activitatii regimului comunist-totalitar din R.Moldova privind necesitatea unor declaratii de autolustratie despre colaborarea/necolaborarea cu serviciile de securitate din perioada sovietica.

Sergiu Mustata, vicepresedinte al Comisiei, a spus ca „nu sunt vinovat si nu e cazul sa ma asociez la asemenea declaratii, este o problema de moralitate. Daca as face asta in scris, nu cred ca ar da ceva mai mult, daca trebuie, o fac ?™i in scris, dar nu e cazul”. Mustata spune ca Veaceslav Stavila, prin declaratia facuta, „doreste sa-si faca publicitate”.

Si Igor Casu, un alt vicepresedinte al Comisiei, este de aceeasi parere: „Initiativa domnului Stavila este o incercare de a-si face publicitate”.

”In principiu, toti membrii Comisiei sunt de acord cu aceasta declaratie. Eu nu am de ce ma teme, pentru ca aveam 16 ani cand s-a destramat URSS si nu am nici o problema, dar ne deranjeaza maniera in care Stavila a facut aceste declarati, nu continutul in sine” – a mai spus Casu.

Solicitat de Politik.md, analistul politic Igor Munteanu a spus ca este o initiativa buna si ca pot exista diverse interpretari despre declaratiile domnului Stavila, ”dar eu cred in bunavointa acestui gest si cred ca este unul ce merita sa fie salutat”.

”Lustratia are nevoie de legislatie speciala, pentru ca ea prezintaneparticiparea unor oficiali ai fostului regim la exercitarea puterii de stat. Aceasta scoatere a unor reprezentanti ai fostei nomenclaturi din actualele structuri ale administratiei are nevoie de o reglementare juridica, in care trebuie sa se implice Parlamentul. Dar nu stiu daca Legislativul e pregatit in acest moment sa initieze anumite elemente de legislatie prolustratie. Probabil, acest lucru va fi lasat pentru situatia cand vor fi pregatite conditiile necesare. Ceea ce ar putea face Parlamentul, ar putea sa emita o calificare juridica si politica a crimelor fostului regim” – a explicat Munteanu.

Unul dintre membrii Comisiei Ion Sarbu, a spus ca „sustine initiativa lui Stavila ”pentru ca nu am nimic ce pierde, poate, chiar, societatea noastra ar castiga din asta, ar castiga si viata politica. Am putea vedea, in acest mod, cine au fost persoanele in trecut. Insa, nu cred ca e cel mai bun moment acum, deoarece societatea noastra este dispersata, iar acest lucru trebuia facut de mult, daca nu sunt la mijloc oarecare interese. Spre exemplu in Romania, cat si in alte tari europene, acest lucru a fost facut, nu si la noi” – a spus Sarbu.

Recent, pe blogul sau, si Vitalia Pavlicenco, ex-deputat, presedintele Partidului National Liberal, a sustinut initiativa lui Veaceslav Stavila, exprimindu-si nedumerirea in legatura cu rezervele unor membri ai Comisiei pentru a-i urma exemplul: „Vedeti, cineva poate a scris despre comunism, l-a promovat, o fi fost si turnator, iar acum va condamna – pe cine? – si pe sine?”

Pavlicenco a mai mentionat ca numai o comisie formata din oameni care nu au pacate ale trecutului pe constiinta pot ajunge la niste concluzii univoce, curajoase si obiective privind crimele savarsite de regimul comunist de factura sovietica, dar si de regimurile de dupa 1991 impotriva locuitorilor acestui pamant.

Amintim ca, recent, Veaceslav Stavila a facut o declaratie de autolustratie si i-a indemnat si pe ceilalti membri ai Comisiei sa faca asemenea declaratii scrise, din care sa rezulte ca nu au fost informatori ai serviciilor speciale in perioada sovietica.

Sursa: Politik

Pro si contra "declaratiei de autolustratie"

26 Februarie 2010

"Nu am colaborat, sub nici o forma, cu organele fostului KGB sovietic" a spus, saptamana trecuta, intr-o „declaratie de autolustratie” Veaceslav Stavila, doctor in stiinte istorice, membru al Comisiei pentru cercetarea si analiza activitatii regimului comunist-totalitar in R. Moldova.

Stavila i-a indemnat si pe ceilalti membri ai Comisiei sa faca asemenea declaratii scrise, din care sa rezulte ca nu au fost informatori ai serviciilor speciale in perioada sovietica.

Politik.md a contactat telefonic mai multi membri ai Comisiei pentru a afla parerea despre declaratia lui Stavila.

Gheorghe Cojocaru, presedintele Comisiei, a spus ca este o initiativa privata si ca fiecare cetatean decide pentru sine daca e sa faca sau nu o asemenea declaratie, refuzand sa ofere un raspuns concret. ”Comisia nu are abilitatea de a impune cuiva un punct de vedere si nu tine de competenta comisiei sa decida acest lucru, ci de competenta clasei politice. Este o perioada extrem de incordata, Comisia are niste obiective pe care trebuie sa le atinga si eu prefer sa ma concentrez asupra acestor obiective”, a mai spus Cojocaru.

Ion Varta nu vede nici o problema in acest sens: ”Cred ca toata lumea se va conforma unei reguli, ramane de vazut ce va decide echipa. Personal, sunt de acord, pentru ca e necesar sa adoptam un regim al lustratiei. Este nevoie sa vedem „contributia” avuta de fiecare in perioada sovietica, ce a facut, cum s-a manifestat si, in felul acesta, sa eliminam multe obstacole din calea noastra, pentru a ne democratiza si a avansa intr-un regim mai rapid”.

Sergiu Chirca, membru al Comisiei, spune ca nu are pentru ce face asemenea declaratii: ”Asta pentru ca nu am colaborat cu KGB-ul, eu am fost urmarit si pedepsit de regim, in decembrie 1965 am fost dur pedepsit, ulterior urmarit si am fost nevoit sa parasesc serviciul la Academia de stiințe, de fapt, am rugat colegii mei, care vor merge la SIS, poate imi gasesc dosarul”.

Si Vasile Bahnaru este de acord sa faca o declaratie in acest sens, dar nu crede ca aceasta va fi in curand.

Amintim ca presedintele interimar Mihai Ghimpu, a semnat, la 14 ianuarie, un Decret, prin care a creat Comisia pentru cercetarea si analiza activitatii regimului comunist-totalitar in R. Moldova, Comisie din care fac parte 30 de persoane. Pe 1 iunie 2010, comisia urmeaza sa prezinte un raport cu privire la rezultatele cercetarilor.

Politik.md va continua sa afle parerile celorlalti membri ai Comisiei pentru condamnarea crimelor comunismului privind necesitatea unor declaratii de autolustratie despre colaborarea/necolaborarea cu serviciile de securitate din perioada sovietica.

Sursa: Politik

 

 

Comentarii

Lasă un răspuns