La sediul PNL, conform intilnirilor traditionale saptaminale, a avut loc o interesanta si indelunga discutie pe mai multe teme. Primul subiect au fost prioritatile campaniei electorale, in care tinerii se doresc implicati, atragind continuu noi membri ai PNL. Tinerii au discutat cu Vitalia Pavlicenco, deputat, ex-presedintele PNL, care a explicat procedura pe care au urmat-o membrii formatiunii, al carei BPC, prin delegarea dreptului de catre DPN, a negociat si a decis sa participe la alegerile parlamentare pe lista Miscarii Actiunea Europeana. PNL ramine ca partid, in pofida declaratiilor unor lideri de partide liberale care induc opinia publica in eroare. DPN a PNL a decis convocarea, la o luna dupa viitoarele alegeri parlamentare, a congresului de unificare a celor doua partide – PNL si MAE -, care va hotari asupra viitoarei denumiri si sigle a formatiunii rezultate din fuzionare. Vitalia Pavlicenco i-a anuntat pe tineri ca si-a depus demisia din presedinte PNL, iar BPC al partidului a desemnat un presedinte-interimar, ce va asigura conducerea formatiunii pina la congresul urmator, toate deciziile privind convocarea lui fiind deja luate.
Tinerii national-liberali, la al doilea compartiment al sedintei, au avut-o ca oaspete pe dra Stela Mocan, o tinara cu o bogata experienta de activitate in structuri internationale, inclusiv la Institutul Republican International al SUA, cu studii si stagieri in Statele Unite. Stela le-a vorbit penelistilor despre necesitatea implicarii in politica, despre calitatile pe care trebuie sa le aiba un lider, despre viitorul pe care tinerii trebuie sa si-l edifice ei insisi, viitor ce nu poate fi altul decit european. Stela Mocan si-a expus punctul de vedere asupra situatiei politice din Republica Moldova, a scos in evidenta schimbarile positive ce se produc in evolutia formatiunilor politice si in prestatia liderilor de partide, dar a subliniat si aspectele ce merita mai multa analiza inainte de luarea deciziilor personale si colective. Stela Mocan a raspuns multiplelor intrebari ale OTNL-istilor.
Al treilea compartiment al sedintei tinerilor national-liberali a fost o discutie cu un grup organizat de tineri rusolingvi pe tema “Noi nu avem ce imparti”. Dialogul a durat doua ore, in cadrul caruia tineri romanolingvi si rusolingvi – majoritatea bilingvi – au analizat conflictul ce a avut loc marti in fata Procuraturii, au analizat starea relatiilor interetnice din R.Moldova de dupa proclamarea independentei, motivele neintegrarii unor alogeni in societatea moldoveneasca, daca e nevoie sau nu e nevoie sa cunoasca toti limba de stat, care sint cauzele ca la conducere sint alese persoane ce tensioneaza relatiile interetnice sau provoaca si conflicte interetnice, menite sa distraga atentia oamenilor de la adevaratele probleme generate de guvernare, menite sa camufleze faradelegile la care se deda Puterea, in special la privatizari abuzive de bunuri publice. Concluzia generala este ca, numai unindu-si eforturile, tinerii pregatiti, de orice nationalitate, ar putea sa dea jos dictatura din R.Moldova, edifica un stat in care sa se respecte drepturile omului, in care este incurata extinderea sectorului privat si tinerii au drepturi economice, devenind parte a clasei mijlocii si luptind pentru a deveni si liberi. Dialogul interetnic va continua in incinta PNL, iar tinerii se vor uni in actiuni pentru democratie si libertate.
SP al PNL
Comentarii