Dumneavoastra activati in domeniul invatamintului. Cum apreciati evolutia scolii in ultimii ani si ce s-ar putea face acum, cind nu mai sint comunistii la putere?
Comunistii nu s-au prea atins de scoala, nu aveau specialisti si nici programe ce sa corespunda idiologiei lor, iar scoala e in afara politicii, scoala cere continuitate, scoala are traditii, are programe ce pot fi schimbate peste anumite intervale de timp. In perioada comunista scoala si-a imbunatatit baza materiala, au mai fost cooptati in rindurile comunistilor careva conducatori, insa, in ansamblu, scoala din Moldova, de la cea prescolara pina la cea universitara, a stationat ori a evoluat lent. Dl ministru Leonid Bujor a luat un start reusit, incepind cu incredere, tinind cont de continuitatea sistemului si respectind cadrele didactice, fara a-i diviza dupa culoarea politica. Poate e unicul ministru din Guvernul Filat, ce nu a dat gres. Numai de nu s-ar opri la jumatate de cale.
Cum apreciaza intelectualitatea din raionul Straseni reformele, sint optimisti oamenii sau nu, ce ii deranjeaza si ce apreciaza ca trebuie schimbat?
Fiecare trece reforme prin sine, de aceea sint dureroase, sesizabile si provocind reactii de moment, unele chiar inadecvate, insa le dorim si le asteptam cu totii, majoritatea fiind nemultumiti ca reformele au, mai curind, un caracter declarativ sint prea putin promovate si monitorizate de mass media, care mai curind monitorizeaza intens political. Societatea se raceste, in timp ce domeniile economic si social se “infierbinta”, apogeul banuind noi urmind sa ia amploare mai palpabila prin iulie-august a.c.
Care sint problemele principale ale omului de la sat, credeti ca ne-am angajat pe un drum bun, avem sansa sa nu revenim la regimul comunist?
Regimul comunist a plecat pe apa simbetei si niciodata nu va reveni. Dupa cum nu te poti scalda de doua ori in acelas riu, la fel, nu mai e posibila reinstalarea unui regim comunist. Pe locuitorul de la sat nu-i intereseaza regimul comunist, liberal ori democrat, pe el il intereseaza reforma agrara, recuperarea paminturilor stramosilor, ii intereseaya cind li se va restitui ceea ce au procurat parintii, bunicii, strabunicii, precum si cind vor avea, si ei, un trai decent, cu sosele, apeduct, canalizare, cu piete de desfacere si suport posibil din partea statului. Deocamdata, oamenii nu vad de la guvernare nimic nou, nimic din ce au visat si mai viseaza, poate ca si in mod naiv.
Ati participat la mai multe campanii electorale, inclusive in cele din anul trecut. A fost greu, a fost usor, care problem e ar trebui evitate pe viitor, ca oamenii sa fie convinsi mai repede si mai bine ca trebuie sa credem in guvernari liberale si democrate?
Liberalismul ii este propriu si poporului nostru, oamenii il accepta, insa cel mai greu ramine formularea si promovarea mesajului liberal intr-o societate insaracita si ramasa cu mentalitatea ca statul trebuie sa ajute in toate la modul concret, nu doar cu un cadru legislative si cu asigurarea functionalitatii instittutiilor sale. Adica un concept liberal de dezvoltare a societatii trebuie formulat limpede, corect, concret si a se gasi modalitatea de a-le aduce la cunostinta electoratului. Am participat la mai multe campanii electorale, numai de orientare democrata, liberala, si nu pentru un interes meschin, ci pentru interesul de a cunoaste, pricepe si lamuri esecurile democratilor si liberalilor. Astazi pot afirma cu incredere deplina – tradarea si furtisagul sint doua vicii de baza, care ii pot eroda si pe democrati. Este necesar ca partidele sa se consolideze, pentru a dispune de mijloace ce le-ar permite de a crea un sistem predictibil de gestionare a treburilor publice, un sistem sigur. Aceste lucruri le-am declarat si domnilor Diacov, Ghimpu si Pavlicenco.
Ati fost unul dintre initiatorii ca PNL sa fie in Opozitie constructive. De ce? Cum argumentati?
Se spunea cindva ca tatuca Stalin ar fi scris o singura lucrare de valoare – “Ameteli de pe urma succesului”. O fi asa ori nu o fi, dar aceste ameteli de pe urma succesului le-a jucat festa mai multor politiceni, partide politice, existind riscul sa ii duca la pierzanie si pe actualii guvernanti, daca noi nu se vor trezi la timp din ameteli. Noi nu le incurcam, asa cum cred unii, ci le mentinem treaza vigilenta.
Ce parere aveti despre eventualele alegeri parlamentare anticipate? Credeti ca e nevoie de alegeri sau de modificarea Constitutiei?
Este necesar ca politicenii nostri sa-si revina din euforia de pe urma succesului, sa abordeze cu atentia Constitutia, care este sfinta, dar nici alegeri anticipate nu putem admite, ele putind comporta revenirea la criza politica, dupa care poate urma una economica, iar poporul sa ajunga sa nu mai suporte aceste crize nesfirsite si sa uite de ratiune, revotind actuala opozitie comunista. Logic ar fi sa se gaseasca un consens in societate pentru alegerea Presedintelui, deoarece actuala Constitutie o permite, si de purces la reforme radicale ce vor apropia Moldova de Europa.
Cum vedeti scena politica in urmatorii doi ani, credeti ca fortele democratice vor obtine success in alegerile locale?
Nu cred, ci sint convins ca democratii vor obtine success in alegerile locale din 2011. Scena politica o vad astfel – dominante vor fi fortele liberale si democratice, iar in opozitie vor fi fortele de centru-stinga, ce vor constitui doar 25-30%, numai in cazul in care nu va fi declansata o noua criza politica.
Cum contribuie familia, copiii Dvs. la schimbarea in societate?
Noi nu ne-am tradat niciodata tara si poporul, sintem muncitori in orice domeniu, consecventi si promotori a tot ce este nou, progresist, rational si crestinesc.
Va multumim.
www.pnl.md