Juristii PNL fac propuneri de reformare a justitiei

Juristii Partidului National Liberal (PNL) opteaza pentru crearea comisiei parlamentare de modificare a unor articole vulnerabile din legislatia in vigoare, schimbate de catre fosta guvernare comunista cu scopul subminarii justitiei. Declaratii in acest sens au fost facute in cadrul unei conferinte de presa marti, 18 mai, transmite Info-Prim Neo.

In opinia liderului PNL, Vitalia Pavlicenco, justitia din Republica Moldova este victima regimului comunist. A devenit o necesitate stringenta crearea unei comisii parlamentare care, in mod de urgenta, ar modifica cele mai importante articole din legislatia nationala, astfel ca justitia sa devina independenta. S-a constatat ca fluxul de dosare care ajung la Curtea Suprema de Justitie (CSJ) de la curtile de apel ramane unul impunator, iar CSJ, desi este instanta de recurs, nu detine alte mijloace de reactionare decat casarea deciziilor ilegale si adoptarea hotararilor contrare.

Vitalia Pavlicenco sustine ca o parte dintre judecatori, care stiu ca nu pot fi trasi la raspundere pentru erorile comise intentionat sau din nestire, se comporta obraznic chiar in cadrul proceselor judiciare. Cu parere de rau, societatea civila ramane indiferenta la adoptarea de catre judecatori a deciziilor ilegale.


In opinia avocatului Iulia Deleu, este evidenta necesitatea modificarii sau abrogarea articolului 1405 din Codul civil, care prevede responsabilitatea statului pentru actiunile functionarilor din organele de urmarire penala, procuratura si instantele de judecata. Acest articol, modificat in anii guvernarii comuniste, vine in contradictie cu articolul 16 din Constitutiei, care prevede principiul egalitatii in fata legii. Articolele care nu trebuiau abrogate tin de indicatiile instantei de recurs si incheierile interlocutorii in privinta judecatorilor care au gresit. Trebuie create mijloace legale pentru ca si CSJ sa poata sesiza Consiliul Superior al Magistraturii, care nu se autosesizeaza, spune Iulia Deleu.

Juristul Filip Druta sustine ca trebuie modificat articolul 18 din Codul de procedura civila si adus la varianta initiala. Acesta lucru ar permite partilor sa filmeze, sa inregistreze procesul, astfel va fi asigurata transparenta reala. Druta crede ca trebuie introduse modificari la Legea cu privire la statutul judecatorilor prin care guvernul ar avea obligatii de a intenta actiuni in regres impotriva judecatorilor care au prejudiciat statul. „In cazul acesta judecata va decide intentarea dosarelor impotriva judecatorilor care incalca legislatia, dar nu executivul, cum a fost pana acum”, a mai declarat juristul.

Toti participantii la conferinta de presa au declarat ca exista foarte multi judecatori onesti, care isi fac cinstit meseria si care au comis unele erori, fiind impusi de frica ce domnea in societate pe timpul guvernarii comuniste. Juristii PNL au facut publica o declaratie prin care fac mai multe propuneri de reformare a justitiei.

Comentarii

Lasă un răspuns