„La PNL ma simt, pur si simplu, in mediul meu”

Interviu cu George AVORNIC, Secretarul General al PNL
 
– Domnule George Avornic, sunteti Secretarul General al PNL. De cind sunteti în partid?

Lucram în cadrul Ambasadei RM la Roma, cind am aflat din presa despre reconstituirea, în 2007, a PNL din R.Moldova. Am citit cu mult interes stirea, apoi programul formatiunii. Am constatat ca-mi regasesc ideile si viziunile în pozitia PNL. La partid am aderat formal în februarie 2009.

– Din ce domeniu veniti?

Am lucrat, timp de aproape 10 ani, în diferite functii diplomatice în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al R.Moldova.

– Ce v-a facut sa aderati la PNL?

Dorinta de a contribui mai mult, decât simplu alegator, la readucerea R.Moldova în spatiul românesc, euratlantic.

– Ce ati acumulat în perioada de când sunteti în PNL, care va sunt impresiile?

 
Experienta de a lucra ca membru al unei echipe de partid – atât în perioade electorale, cât si în timpul activitatii cotidiene a unei organizatii politice. Impresiile? – La PNL ma simt, pur si simplu, în mediul meu si apreciez libertatea de exprimare, faptul ca decidem totul dupa dezbateri, consultari si votari. Noi am avut foarte mult de lucru dupa congresul al doilea al PNL si am trecut atunci prima faza a adaptarii, apreciata de colegi drept una de implicare si ajutor reusit. În PNL sunt multi oameni care nu au fost în politica anterior si remarc aceasta tendinta pozitiva si salutara de a atrage oameni ai principiilor, care au convingeri si le si pot exprima. „Novicii” sun încurajati sa spuna ce cred si consider ca este o buna scoala de cultura politica, implicare sociala, civica în aprecierea lucrurilor si formularilor de sugestii.

– Cum vedeti evolutiile politice în R.Moldova?

Desigur, exista partea buna a lucrurilor – venirea la guvernare a unei aliante liberal-democrate. Insa aceasta nu e totul. E nevoie de multe reforme, de multa solidaritate in societate pentru rezultate pozitive. Sper ca AIE sa nu se compromita… Noi am discutat mult in cadrul formatiunii cum procedam cand am sprijinit trei partide din actuala AIE in alegerile din 29 iulie, dar nu participam acum in nici un fel la actul guvernarii. Si am hotarat ca – de vreme ce nu avem un dialog institutionalizat cu AIE – sa ne asumam rolul de a monitoriza cu intentii bune actul legislativ si actul guvernarii, pentru a spune ce e bun si ce trebuie privit sau facut altfel. Vedem ca, din pacate, exista niste rezerve fata de aceasta pozitie, insa suntem siguri ca, in timp, societatea se va convinge ca procedam corect, pentru ca e nevoie de un ochi dintr-o parte, care sa observe fara frica si angajament, cum merg lucrurile sub conducerea AIE. Mai ales ca o pozitie critica, bazata pe dezideratul transparentei si al dialogului, este in spiritul PNL.

– In cadrul sedintei din 19 decembrie a Delegatiei Politice Nationale a PNL ati fost ales Secretar General al partidului. Ce va propuneti sa faceti ca Secretar General al PNL?

Sa lucrez pentru a consolida PNL din punct de vedere structural si al promovarii mesajului. Un partid este o organizatie serioasa si sunt necesare eforturi mari si permanente ca sa-si promoveze pozitiile, viziunile, pentru a capta increderea cetatenilor si a fi votat suficient, pentru a intra in organul legislativ al statului. Dar cel mai important e ca, participand la o coalitie de guvernamant, sa poata realiza mandatul alegatorului. Trebuie sa remarc – in PNL oamenii sunt din convingere, nu din interes de scurta durata si o asemenea echipa impune.

– Cum vedeti rolul PNL in politica moldoveneasca?

O parte foarte importanta din populatia RM isi doreste, de fapt, ceea ce isi propune PNL sa realizeze daca ar veni la guvernare. Insa, din cauza unor particularitati specifice politicului din RM, precum „votul util”, „deocamdata sa dam jos comunistii, pe urma ne gandim la restul”, R.Moldova mai rataceste pe undeva prin spatiul ce desparte CSI de UE. De fapt, populatia RM are nevoie de o integrare romaneasca, pentru a reveni plenar, pana la urma, pe aceasta cale, in Europa si a se integra in UE si NATO. Vad rolul PNL in realizarea acestor necesitati obiective, fara de care vom bate pasul pe loc inca mult timp si vom constata doar un procent tot mai mare al celor care vor sa plece in strainatate. Eu i-am cunoscut pe cetatenii nostri aflati prin Italia si am ramas sa consider ca ei trebuie sa aiba de lucru acasa, dar si libertatea de circulatie in Europa. Insa pentru asta e nevoie de foarte multe si hotarate schimbari in societate si PNL, prin pozitia sa, de „ochiul soacrei”, cred ca va reusi, intr-o anumita masura, sa fereasca decidentii de unele ispite si decizii oportuniste. Cel putin, speram mult sa reusim in acest sens.

– Va multumim si va dorim succes.

Site-ul www.pnl.md

Comentarii

Lasă un răspuns