Lista Nationala – o necesitate vitala (din revista „Literatura si Arta”-25.12.08)

La 23 decembrie curent, In Sala cu Camin a Uniunii Scriitorilor, a avut loc o masa rotunda cu genericul "Lista Nationala si alegerile parlamentare", organizata din initiativa Societatii Civile, reprezentata de Forul Democrat al Romanilor din Moldova.

Nicolae Dabija, presedinte al FDRM, a mentionat, printre altele: "Fiind impreuna, partidele noastre pot obtine mai multe voturi decat prezentanduse flecare cu lista sa la alegerile parlamentare de la anul. In contextul unor falsificari de proportii, pe care guvernarea le-a pregatit de pe acum, prezenta la scrutin pe o singura lista a formatiunilor de orietare democratica si nationala devine o necesitate vitala. Daca se va reusi izolarea comunistilor, acestia ar putea ramane la aceleasi 20% ale lor. Lista Comuna, idee lansata de FDRM, inseamna un castig garantat de catre fortele democratice la alegerile din primavara".

Petru Soltan, academician: "E necesara constituirea unui "guvem din umbra" al partidelor noastre. In acest context, devine valabila elaborarea unui algoritm de coagulare si colaborare a fortelor democratice".


Ion Ungureanu, exministru al Culturii si Cultelor: "S-au lansat multe sugestii. Dar noi vrem solupi. E necesara crearea unui Centru Coordonator, care sa-i trezeasca pe acesti boienasi cocotati in fruntea unor partide, care vad numai peisajul de sub nasul lor, care se si declara invingatori in viitorul scrutin. Liderii trebuie convinsi si chiar siliti sa colaboreze si sa se uneasca. Am impresia ca noi, basarabenii, am pierdut cel mai important simt: simtul pericolului. Ar trebui sa cautam solutii si sunt convins ca, impreuna, le vom gasi". (Tot aici este plasata in format audio, interventia dlui Ion Ungureanu)
(AUDIO) Ion Ungureanu

Haralambie Moraru, scriitor: "Lista Nationala se face nu pentru partide, ci pentru Basarabia. Interesul national trebuie sa fie superior interesului de partid".

Andrei Strambeanu, scriitor: "Toti ma intreaba: cu cine sa vortam?" Le zic: cu Lista Nalionala. Dar unde-i? – intreaba ei. Necastigarea alegerilor de catre democrati o calific tradare".

Roman Mihaies, presedintele Asociatiei de Aparare a Drepturilor Consumatorilor: "Sondatele indica 40% de indecisi. Ei vor decide destinele viitoarelor alegeri".

Petru Grozavu, presedintele Asociatiei "Dunarea si Marea": "Strategiile electorale pentru 2009 nu sunt, din pacate, elaborate la Chisinau, ci in alta parte. De aici si nedorinta partidelor de a colabora. FDRM trebuie readus in prim-planul vietii publice. El sa alcatuiasca acea Lista Nap’onala, capabila sa scoata republica din acest marasm politic, economic si moral".

Mihai Moraras, redactor-sef al publicatiei "Universitatea": "Interesul national trebuie sa stea la baza activitatii noastre. In Europa putem intra doar prin Romania".

Aurel Benu, profesor, membru al FDRM: "Se creeaza impresia ca partidele intra si in acest scrutin cu lectia neinvatata. Vin din sud, unde am avut zeci de intalniri. Toata lumea imi spune: "Uniti-va!".

Anatol Petrencu, presedintele Mtscarii Actiunea Europeana: "MAE aaparut ca o reactie la ceea ce s-a intamplat la 4 aprilie 2005. Partidele pentru care am votat au trecut neconditionat in tabara lui Voronin. Actiunile lui Rosca si ale altor "democrati" au descuratat electoratul national. Putem schimba situatia in Republica Moldova doar coalizandu-ne fortele. Trebuie sa ne unim in jurul ideii nationale".

Vitalia Pavlicenco, presedinte al Partidului National Liberal: "Diferenta dintre noi si Rosca e ca el ii vrea pe comunisti in Parlament, iar noi – nu. Partidele nationale nu sunt puternice, pentru ca nu au surse financiare. Dar mesajele pot face ceea ce nu pot face, pe alocuri, banii. Voronin vrea ca in viitorul Parlament sa nu fie nici un roman. Va reusi numai daca nu vom fi uniti".

Andrei Dumbraveanu, vicepresedinte al Partidului Ecologist:, "Lista Unitatii Nationale e necesara. Comunistii vor stimula firimitarea partidelor, ca sa nu obtinem majoritatea in viitorul legislativ".

Alexandra Can, vicepresedinte al PNL: "Va trebui sa indemnam alegatorul ca, de asta data, sa voteze si cu capul. E foarte necesara informarea corecta a acestuia".

Constantin Lazar, presedintele Asociatiei Cetatenilor Romani din Republica Moldova: "Lansarea Listei Nationale poate fi lansare de proiect politic. Liderii partidelor ar trebui sa se uneasca In jurul interesului national".

Nicolae Rosca, vicepresedinte al MAE: "Prezenta membrilor unor diverse partide pe o singura lista e rezolvabila din punct de vedere juridic. Important e sa se doreasca acest lucru".

Mihai Patras, profesor universitar: "Sa dam semnalul ca Lista se creeaza. Sa-i zicem Lista Unitatii Nationale".

Anatol Marin, membru al Hyde Park: "E important sa fie implicati in actiunile noastre cat mai multi tineri".

Ion Buga, secretar general al FDRM: "Unificarea fortelor e dictata de o realitate: 60% din electorat vrea unitate, sustinand ideea Listei Nationale".

S-a decis sa fie organizate si alte mese rotunde, initiate de FDRM, cu participarea liderilor de partide democratice si a reprezentantilor Societatii Civile din Republica Moldova.

Cor. "L.A."

Comentarii

Lasă un răspuns