MAE si PNL opteaza pentru o alternativa democratica si nationala in Republica Moldova

DECLARATIE
Chisinau, 19 ianuarie, 2009

 
De la fondarea lor, MAE si PNL au pledat continuu pentru o alternativa democratica si nationala la guvernare in Republica Moldova, care sa insemne ruperea celui de-al doilea stat romanesc din sfera de influenta rusa si integrarea plenara in spatiul comunitar euroatlantic, unde se afla Romania, primul stat romanesc.

In ultimii zece ani, din cauza regimului nedemocratic, societatea noastra a inregistrat numai regrese. Comunistii, care conduc R.Moldova din 1999, nu au reusit o avansare pe dimensiunea integrarii europene, nici sa scoata R.Moldova de sub monitorizarea Consiliului Europei, nu au rezolvat problema transnistreana, nu au asigurat o crestere economica, ce ar permite o imbunatatire a starii materiale a oamenilor, nu au extins sectorul privat, nu au promovat politici liberale menite sa ne apropie de standardele comunitare, ne-au cantonat in zona neutralitatii, periculoasa pentru un viitor european, in conditiile stationarii ilegale, in continuare, pe teritoriul statului nostru, a trupelor rusesti de ocupatie.

In toate declaratiile, deciziile si actiunile MAE si PNL, s-a invocat aceasta situatie. MAE si PNL au invitat partidele necomuniste sa accepte unificarea eforturilor pentru rasturnarea regimului antiromanesc odios, aflat la conducere prin frauda, inselaciune si prin imbogatire abuziva.

Partidele necomuniste au facut repetate apeluri la unire si consolidare, dar, din pacate, nu si-au conjugat eforturile pentru o lupta electorala anticomunista in comun nici partidele cotate in sondaje “cu sanse”, nici cele neagreate de autorii sondajelor, cum ar fi MAE si PNL, pentru optiunea ferma antiCSI, proNATO si proUE, impotriva stationarii ilegale a trupelor rusesti in Republica Moldova, pentru un Parteneriat strategic bilateral extrem de strins intre Romania si R.Moldova, pentru modificarea denumirii limbii in romana, pentru reforme cu adevarat liberale. O cooperare pentru Parlamentul R.Moldova intre partidele proeuropene, nationale, ar insemna o cumulare de valori, dar si o plusvaloare puternica pentru cistigarea increderii alegatorilor si nedevierea, regretabila, a voturilor alegatorilor democrati.

Din pacate, partidele ce se considera “cu sansa”, nu au, practic, un mesaj proeuropean, menit sa inglobeze optiunea in favoarea reperelor cruciale pentru destinul democratiei si pentru libertatea romanilor si a alogenilor din R.Moldova. S-a considerat mereu ca un mesaj clar proromanesc nu ar capta voturile alegatorilor din mai multe categorii, dar se sacrifica, de fapt, intirzierea trecerii definitive a R.Moldova in zona de securitate si de dezvoltare dupa standarde euratlantice, prin sprijinul determinant al Romaniei.

In legatura cu aceasta, MAE si PNL au purtat discutii, in ultimul timp, cu reprezentanti ai unor formatiuni, care au propus formatiunilor noastre sa nu participle la alegeri, in schimbul participarii la formarea Guvernului dupa alegeri. Pozitia MAE-PNL este urmatoarea:

Formatiunile noastre sint preocupate si interesate de politica generala ce se va face in viitorul Parlament, si nu de functii in Guvern, la nivel de ministri ori ministri-adjuncti, care sint functii tehnice si la care se va ajunge doar daca va fi o majoritate proeuropeana in Parlament. MAE si PNL pot contribui ulterior prin cadre de buni profesionisti. In curind, va fi propusa componenta Guvernului din umbra al MAE si PNL.

Negocierile cu formatiunile liberale trebuie sa fie de esenta, si nu formale, doar de ochii opiniei publice si pentru argumente superficiale pentru propriile organisme colective de conducere gen “am negociat, insa partenerii de dialog sint interesati doar de fotolii parlamentare, nu ni s-a acceptat oferta si, prin urmare, o modalitate de cooperare reciproc acceptabila nu are sorti de izbinda.”

MAE si PNL propun negocieri intre formatiunile liberale in conditii de transparenta si dialog consistent. Mecanismul juridic pentru participarea in comun pe o Lista a Unitatii Nationale exista, chiar daca se stie ca institutiile statului nu respecta legea, ci indicatiile sefilor. Pozitia privind Lista Unitatii Nationale este sprijinita si de Forul Democrat al Romanilor. In fata comunistilor si a aliatilor lor, care recurg la metode nepermis de murdare impotriva oponentilor politici, pentru a se reperpetua, cu orice pret, la Putere, ar fi mai eficienta o opunere colectiva, decit razletita. MAE si PNL considera ca inca nu e tirziu ca formatiunile cu mesaj proeuropean autentic sa se aseze la masa de negocieri si sa elaboreze tactica unei victorii unite si ferme, pentru realizarea alternativei democratice, nationale, la guvernare.

Anatol PETRENCU, presedintele Miscarii Actiunea Europeana

Vitalia PAVLICENCO, presedintele Partidului National Liberal

Comentarii

Lasă un răspuns