Joi, 5 iunie, a avut loc ședința Consiliului Unirii, la care s-a discutat despre pregătirile pentru acțiunea publică de la 28 iunie 2014, când va avea loc un marș de doliu și de comemorare a victimelor ocupației sovietice, intervenite în vara anului 1940, prin impunerea Pactului criminal Molotov-Ribbentrop.
Cei prezenți au invocat și importanța zilei de 22 iunie 1941, când România a intrat în război, de partea Germaniei, pentru a recupera teritoriul Basarabiei ocupate de URSS. Din păcate – au menționat vorbitorii, membri ai Consiliului Unirii, – nici astăzi conducerea celui de-al doilea stat românesc nu este conștientă de povara adevărului istoric privind națiunea română, din care fac parte și basarabenii, promovând viziunile istoriografice sovietice, staliniste, comuniste.
Cei prezenți la ședință au salutat decizia Partidului Național Liberal de a oferi locuri pe lista pentru Parlament celor mai demni reprezentanți ai curentului unionist, urmând să fie invitate persoane cunoscute și competente, credibile în fața societății, pentru a candida în alegerile pentru Legislativ sau pentru a face parte din echipa Guvernului Unirii. S-au făcut și propuneri concrete.
S-a discutat despre mesajul unioniștilor în viitoarea perioadă politică și electorală, unul simplu, propus chiar de cetățenii de rând, fiind ”Unirea nu o vor hoții”.
Legat de desfășurarea propriu-zisă a acțiunii de la 28 iunie s-au identificat aspectele organizatorice și s-au stabilit responsabilii de buna lor coordonare.
Vor fi trimise și multe mesaje, fiind invitați toți membrii CU, inclusiv din dreapta Prutului.
Vor participa mulți membri ai Consiliului Unirii din, practic, toate raioanele Republicii
S-a propus un proiect de Declarație pentru 28 iunie, care va fi studiat și analizat, pentru a fi adoptat în ședința următoare.
S-a decis să se scrie un Apel către partidele care se consideră naționale, care împărtășesc valorile românești și cunosc adevărata istorie a României. S-a menționat că încercările unioniștilor de a coagula eforturile partidelor cu adevărat prooccidentale în acțiuni de importanță națională în spațiul românesc nu s-au soldat cu efectul scontat, dar că, într-un an electoral, unificarea partidelor de dreapta rămâne un imperativ pe ambele maluri ale Prutului.
Serviciul de presă al CU