Membrii PNl au intrebari la demnitarii romani de pe ambele maluri ale Prutului. Va rugam, cine vrea sa comenteze, sa o faceti intrind pe FORUM, unde ajungeti si va exprimati punctul de vedere sau orice alta pozitie pe blogul www.pavlicenco.md.
Dl Ion Dragutanu, presedintele Filialei Straseni a PNL, are cite cinci intrebari pentru:
Presedintele Romaniei Traian Basescu
1. Cum apreciati relatiile moldo-romane de pina in august 2009, care este – dupa vizita Dvs., – perspectiva si gradul lor posibil de adincire in urmatorii zece ani?
2. Considerati ca sirma ghimpata trebuie scoasa pentru un efect benefic asupra relatiilor moldo-romane, pentru ca acest lucru ar fi in beneficiul economiei R.Moldova ori pentru ca va favoriza evitarea inundatiilor pe malul romanesc al Luncii Prutului?
3. Care este, in viziunea Dvs., perspectiva obtinerii, de catre cetatenii R.Moldova, a vizelor pentru UE atit la Centrul comun de vize, cit si la Ambasada Romaniei?
4. Cum vedeti reintegrarea in R.Moldova a zonei transnistrene in parallel cu procesul de apropiere a R.moldova de Romania si de UE in urmatorii zece ani?
5. Ati putea, in numele Poporului Roman, sa aduceti scuze basarabenilor pentru unele greseli comise de autoritatile romane in perioada 1918-1940, fapt exploatat din plin de propaganda sovietica si care a condus la antiromanismul nedorit al romanilor in acest teritoriu?
Presedintele-interimar al R.Moldova, presedintele Parlamentului, presedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu
1.Dle Ghimpu, care masuri urgente de natura politica, economica, sociala, culturala s.a. pot consolida societatea, aplana criza politica, economica si – extreme de important – sociala?
2. Parlamentul R.Moldova, Presedintia si Guvernul trebuie sa recunoasca si sa respecte prevederile constitutionale sau considerati ca Legea Fundamentala este un act intermediar intre citeva guvernari?
3. Sinteti de acord ca divergentele dintre malurile drept si sting ale Nistrului sint de ordin politic si, partial, economic si ca ele pot fi solutionate doar prin cedari de aceeasi natura? Care, credeti, pot fi aceste cedari, de care pot da dovada Parlamentul, Presedintia si Guvernul?
4. Vedeti o diferenta intre aspiratia cetatenilor R.Moldova orientati spre Uniunea Europeana si aspiratia cetatenilor orientati spre Romania? Daca da, care aspiratie o considerati prioritara?
5. De ce, in viziunea Dvs., fortele politice liberale nu se pot coaliza?
Primul ministru Vladimir Filat
1.Comentati, va rog, intelepciunea populara “in lume nu sint tari bogate si tari sarace, sint tari bine guvernate si tari prost guvernate”.
2. Daca in perioada 2001-2008 se colectau 20-25 % din impozite, cit, credeti, va creste procentul colectarii in perioadele urmatoare, cit va veti afla in fruntea guvernului, raportat la faptul ca pina si in Germania si SUA se colecteaza nu mai mult de 85% din impozite.
3. Cum, credeti, e necesar de relansat agricultura in R.Moldova, pornind de la faptul ca aproximativ 50% din terenurile agricole sunt lasate pirloaga?
4. Comertul cu lemn in R.Moldova, adica de la “Moldsilva”, are loc potrivit unor reguli specale. Cind vor fi egalati cei de la “Moldsilva” cu ceilalti comercianti, pentru a se asigura o echitate sociala?
5. Mosiile fiecarei localitati rurale au fost procurate de parintii, bunicii nostri, ce au purtat opinci si camasa de cinepa, pentru a acumula bani sa procure pamint si, in acest caz, cui ar trebui sa ii revina platile pentru folosirea mosiilor (terenurilor) de catre alte organizatii, inclusiv statale?
Ministrul educatiei Leonid Bujor
1. Prin reforma educatiei se urmareste diminuarea substantiala a cheltuelilor, iar reducerile si optimizarea vor crea economii. Ce sume, credeti, se vor economisi si incotro vor fi redirectionate?
2. Inchiderea scolilor medii e un lucru bun, dar ce ne facem cu drepturile absolventilor scolilor medii ce doresc sa-si continue studile la facultatati, chiar si la o virsta inaintata, doar nu-i putem obliga sa studieze inca un an de liceu?
3. De ce ministerul educatiei promoveaza si mediatizeaza atit de slab conceptul reformei sistemului de invatamint?
4. Pornind de la realitatea ca valuta nationala s-a depreciat simtitor, rezulta ca salariul real al pedagogilor s-a micsorat. Conform prognozelor, la 1 ianuarie 2011, moneda nationala se va diminua esential, adica salariul lucratorilor din invatamint va cadea sub pragul saraciei. Cum vede ministerul solutionarea acestei probleme?
5. Alegerea institutiei de invatamint este un drept constitutional al parintilor, elevilor si studentilor, dar dreptul de a verifica si conditiile, in care sint intretinuti elevii si studentii apartine ministerului de resort. Cind va reusi ministerul sa asigure respectarea cerintelor minime de intretinere a elevilor si studentilor in R.Moldova.
Presedintele PCRM Vladimir Voronin
1. Orice falsificare a rezultatelor scrutinului electoral echivaleaza cu o incalcare grava in organizarea democratica a alegerilor intr-un stat. Puteti recunoaste aceasta falsificare?
2. Este in stare PCRM sa renunte la orgoliu si sa accepte o coalitie de stinga renuntind la simbolurile comuniste, condamnind crimele comunismului, dar pastrindu-si componenta programatica sociala si diminuind tensiunile din societate?
3. Cum apreciati practica democratica privind demisia conducerii unei formatiuni politice, in cazul pierderii scrutinului electoral, pentru a permite unor noi forte sa relanseze partidul?
4. Ati putea accepta, in numele evitarii, pe viitor, a crizelor politice si constitutionale, modificarea Constitutiei prin referendum, concept promovat de Presedintele-interimar al R.Moldova, Mihai Ghimpu?
5. Recunoasteti erorile admise in negocierile cu partea transnistreana si rolul factorului economic de pe ambele maluri ale Nistrului in apropierea acestora?