Dragi prieteni,
Dupa cel de-al doilea razboi mondial, actuala Republica Moldova si Romania, aflate, din anul 1918 pina in anul 1940, intr-un singur stat, au ramas aproape jumatate de deceniu sub regim comunist. In Romania a avut loc, in 1989, o revolutie, dupa care tara a pornit pe calea occidentala de dezvoltare. Astazi, Romania e membru al NATO si al UE si urmeaza modelul democratiilor liberale. R.Moldova si-a dobindit independenta in anul 1991, odata cu prabusirea imperiului sovietic. De atunci, insa, si pina in prezent in societatea noastra exista adepti a doua modele de dezvoltare a statului – modelul occidental si modelul eurasiatic. Din cauza importantei geostrategice a teritoriului celui de-al doilea stat romanesc, influentele politice nefaste din afara au fost mereu puternice in Republica Moldova si au facut ca statul sa nu fie inca eligibil pentru NATO si UE. In timp ce Lituania, Letonia, Estonia – tari victime, ca si Basarabia, ale Pactului germano-rus Hitler-Stalin – sint membre ale UE si NATO, Moldova inca se confrunta cu impartirea societatii in cei ce privesc spre trecut, care considera ca se poate opri mersul istoriei si reveni la regimul sovietic totalitar, si cei ce doresc avansarea statului spre modelul de democratie europeana si de securitate euratlantica, de stat membru al UE si NATO. Alaturi de Tarile Baltice, de Romania, de alte state ale Europei centrale si de sud-est, care au ales modelul vestic, Republica Moldova ar putea deveni – prin optiunea populatiei in favoarea politicienilor cu vointa politica – un stat prosper si stabil care, ajutat, in primul rind de Romania, si-ar realiza mai repede vocatia de stat european.
Pentru ca Uniunea Europeana inseamna multa munca, in primul rind, pentru a trai in conditii de democratie, a avea drepturi si libertati fundamentale, indiferent de nationalitate si religie, inseamna dreptul la circulatie libera, la studii, la protectie sociala si la o batrinete decenta, inseamna a exista intr-un stat in care exista justitie, respect pentru cetatean, pentru proprietatea privata si initiativa privata, sprijin pentru sectorul privat, pentru producatorii mici si medii, inseamna prosperitate. Sint valori promovate de statele cu democratii liberale. Libertatea e valoarea suprema – cu cit e mai libera societatea, e cu atit mai prospera. Democratia inseamna ca la guvernare se afla poporul, insa conditia e ca fiecare membru al societatii sa fie liber si sa fie garantate libertatea de opinie, de exprimare, pluralismul politic, de opinii, accesul la informatie.
Partidul National Liberal, prin reprezentantii sai, a pledat constant pentru orientarea europeana si modelul vestic de dezvoltare a celui de-al doilea stat romanesc, R.Moldova. In anul 2002, national-liberalii au propus partidelor proeuropene un Apel pentru formarea unei Comisii nationale, care sa elaboreze Strategia si Conceptia de pregatire a Republicii Moldova pentru a fi admisa in UE. In 2006, national-liberalii au propus in Parlament iesirea din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Aceste initiative au servit drept o continuare a promovarii Hotaririi Parlamentului din 11 septembrie 1998, care prevedea reorientarea exporturilor moldovenesti spre piata occidentala si proclamarea obiectivului de orientare europeana drept un obiectiv strategic major al R.Moldova. Guvernarea comunista de la Chisinau nu a continuat orientarea europeana prin reforme. R.Moldova a semnat, in anul 2005, un Plan de Actiuni UE-RM, a carui realizare, insa, este considerata de experti drept esuata.
Partidul National Liberal a pus mereu sub semnul indoielii capacitatea si dorinta actualilor guvernanti pentru reforme de natura sa faca eligibila R.Moldova pentru UE. PNL crede ca numai victoria fortelor democratice in anul 2009 va servi drept o garantie sigura ca R.Moldova va declansa o serie de adevarate reforme si – in pofida marilor greutati – va reusi sa conduca statul spre calitatea de membru al NATO si UE. Dezideratul de aderare la NATO este primordial si indiscutabil – Republica Moldova trebuie sa faca parte din sistemul de securitate euratlantic, prin care statul nostru isi va capata puterea de a rezista in fata oricaror sfidari, in primul rind dinspre Est, va obtine plecarea trupelor straine si va furniza, el insusi, securitate si prosperitate. Obiectivul promovat de PNL este implementarea reformelor de natura sa reduca exodul cetatenilor peste hotare, este stabilirea de strinse relatii de parteneriat cu Romania la nivel local, regional, central, pentru a se accelera accesul R.Moldova in structurile NATO si UE.
Astazi, de 9 Mai, vrem sa spunem – inca o data – un cuvint hotarit pentru Europa. Va multumim tuturor care ati venit aici pentru a stabili o traditie – sa sarbatorim Ziua Europei pina vom realiza aceste deziderat comun al nostru, de a deveni miembru plin al familiei europene. Avem fiecare dintre noi obligatia civica si raspunderea socio-umana de a-i ajuta pe cei neinformati, cu buna stiinta, sa nu aiba frica de un viitor european, sa le deschida tinerilor viitorul, pentru ca ei sunt capabili, dar inca platesc tribut pentru trecutul care inca ii apasa pe multi cetateni ai nostri. Sa fim hotariti, sa fim uniti, sa fim solidari, sa le demonstram prietenilor nostri din Europa, din Statele Unite ale Americii ca noi suntem demni de o viata civilizata, ca noi putem sa ne-o construim acasa la noi, ca vrem sa fim in rind cu lumea civilizata, ca avem demnitate, ca, prin urmare, avem viitor european!
Vitalia Pavlicenco