Alexandra Can, ex-ministru, vicepresedinte al PNL: Constitutia trebuie modificata daca exista certitudinea ca exista un consens. Nu avem nevoie de probleme in plus. Desigur, e o problema situatia de astazi. Dar trebuie discutii, trebuie sa fie relatii normale in AIE. Insa, pentru a modifica si Constitia, AIE trebuie sa fie cit se poate de sigura ca exista voturi pentru asta, in caz contrar va fi un esec. In privinta Comisiei pentru condamnarea crimelor comunismului nu trebuie facut in graba, dar fundamental, sa nu ne rida nimeni. Sa dam un exemplu bun, sa vedem practica altor tari, a balticilor, de exemplu. Sint de acord ca actiunea trebuie precedata de emisiuni, cronici la Televiziune si radio.
Mihai Creanga, presedintele Filialei PNL-Cantemir: Oamenii saluta formarea Comisiei pentru condamnarea crimelor comunismului, spun ca liberalii fac un lucru bun. Fortele de dreapta trebuie sa se uneasca intr-o forta mare si puternica, trebuie sa lucram in aceasta directie. PCRM trebuie scos in afara legii. Trebuie arestate conturile Familiei Voronin. Eu am adus si un mesaj de la Oficiul medicilor de familie din Gotesti, Cantemir, care considera ca situatia lor e grea. Eu cred ca trebuie schimbate niste lucruri in privinta comunistilor, care trebuie cercetati cu mai multa indrazneala si atunci vor fi bani pentru activitatea medicilor, pentru scoli si pentru alte necesitati . Constitutia trebuie modificata, dar sa vedem cine o voteaza, cum facem referendum si cum procedeaza comunistii, ca ei inca pot strica mult.
Anatol Revenco, vicepresedinte al PNL: Noi nu-i primim pe comunisti in partid, spre deosebire de altii. PNL a adoptat o declaratie privind necesitatea condamnarii comunismului inca pe 19 decembrie la DPN. PCRM activeaza ilegal in politica dupa 1991, este inregistrat ilegal la Ministerul Justitiei. Misin a spus ca „nu avem nimic in comun cu comunistii ceia”, adica ei vor sa ne spuna ca nu au preluat drapelul din perioada sovietica. Dar ce reprezinta si de ce se numesc asa? In privinta Constitutiei sint de acord cu proiectul de declaratie propus. Eu cred ca e nevoie ca PNL sa faca o conferinta de presa in care sa vorbim despre pozitia noastra referitor la Comisie si la Constitutie.
Mihai Severovan, consilier municipal PNL-Chisinau: Toate modificarile la Constitutie trebuie facute calculind certitudinea actiunilor si deciziilor. Trebuie cercetate si condamnate crimele savirsite de comunisti pina la schimbarea Puterii, in 2009. Crimele sint cunoscute. Ca sa nu mai spun ca perioada de pina la 1991 era mai clara decit de dupa 1991. Trebuie sa vorbim de crimele comunistilor, din care cauza tara a mers numai in jos. Sa inaintam Comisiei pozitia noastra.
Andrei Iuri-Apostol, ex-deputat, primul presedinte al PNL, membru al BPC: Legat de condamnarea crimelor comunismului, trebuie sa fie actiuni care sa preceada condamnarea propriu-zisa a crimelor comunismului. Sa ne uitam ce fac alte tari, chiar in Rusia nu se tem sa scoata la iveala ce a fost in perioada sovietica si sa se discute pe multe chestiuni care erau anterior tabu. Mai mult curaj si principialitate, mai multa transparenta.
Mihai Morteanu, consilier orasenesc, presedintele Filialei PNL-Falesti: Constitutia trebuie modificata pornindu-se de la interesul general, de la interesul national, de la respectarea intru totul a drepturilor si a libertatilor fundamentale ale omului, inclusiv dreptul la identitate, la limba. Trebuie modificat art.13, ca sa avem adevarul in Legea Suprema, ce va fi respectata de toti. Legat de Comisia pentru condamnarea crimelor comunismului la noi, la Falesti, in 1994 Monumentul Lenin a fost instalat abuziv, fara decizia Consiliului orasenesc, dar si Monumentul lui Stefan cel Mare asteapta de 4 ani sa fie instalat si nu este nici o miscare.
Filip Druta, presedintele PNL-Ciocana, Chisinau: In procesul de modificare a Constitutiei, trebuie largit consensul, sa participe mai multa populatie, mai multe partide si societatea la discutii, ca sa fie constienta de problema pusa. Daca mergem pe calea alegerii Presedintelui de catre intreg poporul, seful de stat trebuie sa aiba atributii limitate. El trebuie sa fie un echilibru, un intermediar al puterilor. In privinta condamnarii crimelor comunismului, trebuie ceruta si repararea echitabila a celor prejudiciati urmare a crimelor conducerilor sovietice comuniste. Cum se poate ca astazi, pentru persoanele decedate, reprimate in perioada sovietica, reabilitate mai tirziu, sa primeasca mostenitorii 540 lei si inca in rate? Stim ce se intimpla cu persoanele deportate si carora li s-au confiscat averile. Nici acum legea nu se aplica si nu le face dreptate materiala.
Larisa Biriuc, presedintele Fiulialei PNL-Centru, Chisinau: Trebuie facut totul sa nu piarda AIE puterea. Noi avem nevoie de increderea omului in stat. Daca incep iar oscilatiile, fluctuatiile, s-a zis cu speranta de democratie si de dreptate. Criza constitutionala trebuie rezolvata astfel ca sa nu piarda democratii puterea. Noi am construit un obiectiv la Tirnova, Donduseni, statul nu a achitat facturile, nu a achitat comanda de stat, eu am fost fortata sa imi pun casa in gaj. Cred ca AIE trebuie sa se mentina la putere si sa schimbe atitudinea statului fata de cetateni si in relatiile cu agentii economici. Comunistii trebuie slabiti si toate crimele lor condamnate, inclusiv dupa 1991.
Pancrate Gojan, presedintele Filialei PNL-Botanica, Chisinau: Atitea deturnari de fonduri publice au operat comunistii! Sa se adopte principii clare de modificare a Constitutiei, ar fi bine sa ne ajute si specialistii din Romania, din alte tari. Comunistii, prin ce au facut, nu au viitor. Exista si un banc „in Chisinau miroase prost pentru ca se descompune PCRM”. Deci, totul trebuie cercetat, daca nu ajung forte, sa cheme voluntari, sa participe si oamenii simpli la intocmirea listei crimelor. Constitutia trebuie modificata atent. Sa nu gresim sa iasa mai rau. Proiectul propus este bun, trebuie adaugate acolo riscurile cu referendumul.
George Avornic, Secretarul General al PNL: Este adevarat ca oamenii au aceasta perceptie privind alegerea Presedintelui – „nu e al meu, nu l-am ales eu, ei se aleg unul pe altul”. Lichidarea limbii din Constitutie poate insemna ca eliminam un atribut statal. Perioadele de condamnare a crimelor comunismului trebuie impartite in doua subperioade – condamnarea crimelor din perioada sovietica si condamnarea gravelor incalcari ale drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului dupa 1991. E nevoie de un referendum cu alegerea directa, dar este extrem de important cum formulezi problema, caci asa o si rezolvi, asta e jumatate din succes, insa vor iesi, oare, citi votanti trebuie la referendum? Cind stim, comunistii, au promis sa cheme lumea la boicot.
Ion Calmic, vicepresedinte al OTNL, membru al BPC: Noi, tinerii, nu mai vrem sa vedem partide comuniste. Pentru ca PCRM nu doreste sa isi schimbe denumirea, trebuie fortat sa o faca. Noi, tinerii, ne vom spune cuvintul in emisiuni, chiar avem de gind sa pornim un asemenea proiect, sa le plasam pe site-ul PNL, pe site-ul Ligii pentru Protectia Valorilor Democratice, pe youtube.
Dumitru Mahu, presedintele Filialei PNL-Hancesti: Toata lumea s-a mirat ca a decis Comisia sa isi opreasca analiza la perioada sovietica, pina la 1991. Nu am intilnit pe cineva sa spuna ca e bine ca Presedintele R.Moldova a fie ales de Parlament. Trebuie sa asiguram stabilitatea prin discutii clare cu societatea, sa ne fie interesant sa privim Televiziunea moldoveneasca. Sa nu se mai rezolve nimic prin intunericul de pina acum. Deciziile sa fie legale si acceptate de experti straini.
Alexandru Cojocaru, consilier raional, presedintele Filialei PNL-Ungheni: modificarea Constitutiei trebuie facuta in cadrul legii, conform viziunii poporului, care vrea sa isi aleaga Presedintele. Stiti cum spune lumea – „ei se aleg acolo”. Iata eu sint reprezentantul Consiliului raional Ungheni intr-un proces contra sefei comuniste a Directiei de asistenta si protectie a copilului, a avut de la comunisti acoperire patru ani, nu putea fi scoasa din functie, dupa cite a facut. Toate crimele trebuie cercetate si sa raspunda cineva pentru ele.
Ion Ciobanu, presedintele Filialei PNL-Causeni: E jungla in teritoriu – cine are bani, se misca si cistiga. Oamenii nu stiu nimic si nu au informatii. Comunistii sint solidari, umbla din casa in casa. Nu exista dreptate si daca AIE ramine la putere prin modificarea Constitutiei, sa faca asa ca sa se respecte legea.
Corcodel Alexei, presedintele Filialei PNL-Criuleni: Comunistii au sprijin in raion, nu si in sate. Este adevarat ca sporeste numarul celor care ar putea constitui partidul dezamagitilor. Opinia – Presedintele ales de popor, iar inainte de modificarea Constitutiei – discutii cu oamenii, sa explicam cum ar fi corect.
Anatol Berestianu, presedintele Filialei PNL-Cimislia: Comisia de condamnare a crimelor comunismului este salutara, se tem comunistii sa nu se interzica sigla „Secera si ciocanul”, exista in societate starea de spirit ca Ghimpu e prea aprig, dar crimele trebuie condamnate si pentru ce au facut comunistii si dupa 1991. Comunistii se tem de modificarea Constitutiei, trebuie respectata legislatia la modificare, Presedintele sa fie ales de popor.
Vasile Scutaru, presedintele Filialei PNL-Basarabeasca: Presedintele sa fie ales de popor. E nevoie de unificarea partidelor. Este greu sa credem ca putem gasi 61 de deputati in viitorul Parlament care sa voteze un sef de stat. Ar trebui un PL pe toata republica. Liberal-democratii nu-i trag la raspundere pe comunisti, ai senzatia ca o mina spala pe alta.
Tampiza Nina, presedintele Filialei PNL-Cahul: Eu sprijin propunerile facute si cred ca liderii AIE trebuie sa se deplaseze in teritoriu impreuna, sa faca sedinte in case de cultura, sa spuna ce vor sa modifice si sa condamne si oamenii sa ii sprijine, iar ei sa intrebe ce vor oamenii si sa le promita ca in R.Moldova, odata si odata, se va respecta legea. Iar daca nu pot – sa spuna de ce, sa vada ce trebuie schimbat sa se ajunga la respectarea legii.
Pigovici Valentina, membru BPC, coordonator al Filialei PNL-Edinet: Constitutia trebuie sa fie modificata in cadrul legii, dar e nevoie de mult sprijin si intelegere din partea oamenilor. Intelectualii trebuie convinsi, ca sa le ajute sa inteleaga si cei mai putin informati, ca sa nu-i zapaceasca si amageasca – asa cums e intimpla – comunistii si sa-i induca in eroare.
Vlad Garstea, mebru BPC, coordonator al Filialei PNL-Leova: Eu nu inteleg cine va fi condamnat pina in 1991. Trebuie prelungita perioada. Totul trebuie facut conform legii. Dar e nevoie si de vointa politica, de sprijinul solidar al societatii, de mult dialog. Sa inteleaga corect lucrurile si rusolingvii. Iata Bejenari Alexandru al nostru poate atrage pe pozitii democratice si proeuropene si pe rusolingvi si sa le explice ca sa fie si sprijinul alogenilor.
Alexandr Bejenari, presedintele Filialei PNL-Leova: Oamenii asteapta sa li se dea inapoi dreptul de a-si alege Presedintele. Sint de acord cu formularile propuse. Este bine ca discutam astazi, ca auzim diferite opinii, ca facem schimb de opinii. Este minunat sa fim informati si uniti.
Ion Alexei, Soroca: Si eu cred ca oamenii asteapta sa li se dea inapoi dreptul de a-si alege, Trebuie trasi la raspundere si comunistii, dar si cei care care au fost aliatii acestora. Eu am votat mai inante cu PPCD. Cind PPCD a trecut de partea comunistilor, am intrat in deruta. In Moldova nu exista o informare corecta a oamenilor, sa se faca la fel ca in Ucraina, unde se dau filme, diferite emisiuni, cronici despre trecutul sovietic si crimele comunistilor. Acum noi dorim sa obtinem sa dam numele lui Ursachi, fost "Arcas al lui Stefan cel Mare", scolii din Rublenita.
Ion Dragutanu, presedintele Filialei PNL-Straseni: AIE trebuie sa intreprinda mai multe actiuni ca sa amelioreze situatia in RM si sa se mentina la putere. Sa consulte populatia privind modificarea Constitutiei, pentru a se evita perceptia, ce domina, ca modificarea se face in scopul mentinerii la putere, precum e tratata de comunistul Grigore Petrenco – drept tentativa de acaparare ilegala a puterii in stat. Apoi AIE trebuie sa dialogheze cu Opozitia, sa o convinga de necesitatea modificarii Constitutiei. Sa faca o analiza detaliata a situatiei economice si a cailor urgente de redresare, atragind structuri nonguvernamentale si particulare, pentru elaborarea unui program solid de relansare a economiei. In colaborare cu sindicatele si cu structurile neguvernamentale, sa fie coordonata politica de reducere a cheltuielilor bugetare, incit initiativa sa apartina Guvernului, iar formele, metodele si procedeele sa fie initiativa societatii civile. Este necesar de publicat un program argumentat politic, economic si social de imbunatatire a relatiilor cu vecinii, in primul rind, apoi cu UE, Rusia si cu alte puteri economice mondiale.
Membrii BPC si presedintii de Filiale teritoriale ale PNL, invitati la sedinta BPC, au votat unanim "Declaratia PNL privind obiectivele Comisiei de condamnare a crimelor comunismului si privind modificarea Constitutiei" plasata si pe acest site.
Serviciul de presa al PNL