PNL a avut astazi o pozitie ferma, ca intotdeauna

Astazi, Partidul National Liberal a oferit o conferinta de presa, in care a facut cunoscuta Declaratia PNL privind Decretul prezidential, continutul Scrisorii adresate de PNL Cancelarului Federal al Germaniei, Angela Merkel, si alte aprecieri ale formatiunii fata de situatia politica. Tinerii PNL au mers si au remis Scrisoarea catre Angela Merkel la Ambasada Germaniei, apoi au coborit drapelele in berna in fata cortului PNL din Scuarul Europei, apoi in fata Guvernului si alaturi de mitingul de depunere de flori la piatra comemorativa pentru viitorul Monument inaltat victimelor ocupatiei societice.

In continuare repostam documentele si considerentele PNL.

C A N C E L A R I A G U V E R N U L U I G E R M A N

Dnei Cancelar, Angela MERKEL

Stimata Doamna Cancelar,

Partidul National Liberal din Republica Moldova a receptat cu mult interes si cu multa speranta stirea conform careia ati convenit, impreuna cu Presedintele Federatiei Rusiei, Dmitri Medvedev, sa creati Comitetul UE – Rusia, care se va ocupa si de problema transnistreana.

Speram, Comitetul UE – Rusia, care va avea in vizor problemele politicii si securitatii externe la nivelul Ministrilor Afacerilor Externe, in baza Memorandumului pe care l-ati semnat cu Presedintele Medvedev pe 5 iunie la Berlin si care se va ocupa inclusiv de problema transnistreana, va constata adevarata cauza a separatismului din Republica Moldova. Aceasta a fost si ramоne opunerea Rusiei reunificarii celor doua state actuale romanesti – Republica Moldova si Romania.

Cunoastem ca impartasiti opinia conform careia, “prin vointa politica, poate fi identificata o solutie pentru problema transnistreana”.


Partidul National Liberal considera ca e nevoie de vointa politica si pentru reunificarea a doua state romanesti. Reunificarea a fost un miracol produs in cazul Germaniei, insa ea intirzie in cazul Romaniei.

Pe 28 iunie 1940, Estul Romaniei (actuala Republica Moldova) a fost ocupat de Uniunea Sovietica, in urma unei intelegeri cu regimul nazist din Germania – act ce a condus la divizarea poporului roman de-a lungul riului Prut.

Pe 28 iunie 2010, se implinesc 70 de ani de la instaurarea ocupatiei sovietice in Basarabia, urmare a Pactului de neagresiune Molotov-Ribbentrop, cunoscut si ca Pactul Stalin-Hitler. Cu toate ca si-a proclamat Independenta pe 27 august 1991, Republica Moldova ramine sub ocupatie, prin stationarea ilegala in stinga Nistrului a armatei ruse.

Avind in vedere ca, recent, in calitate de Cancelar al Germaniei, V-ati angajat sa reprezentati interesele Republicii Moldova in dialogul cu Federatia Rusa, Va solicitam sa interveniti pe linga conducerea politica a acesteia, pentru a corecta, cit mai grabnic, nedreptatea comisa acum 70 de ani – divizarea Romaniei -, prin anularea Pactului Molotov-Ribbentrop si procedarea la lichidarea consecintelor acestuia, adica prin acceptarea reunificarii R.Moldova cu Romania.

Doamna Cancelar Angela Merkel, asteptam cu nerabdare raspunsul si sprijinul Domniei voastre.

Cu profund respect si cu aleasa consideratie,
in numele membrilor Partidului National Liberal,
Vitalia PAVLICENCO, presedinte
28 iunie 2010


PNL sprijina Decretul prezidential privind 28 iunie drept Zi a comemorarii victimelor ocupaţiei sovietice din anul 1940

Partidul National Liberal a salutat deciziile exponentilor Puterii, indreptate spre restabilirea adevarului istoric, spre afirmarea demnitatii nationale a romanilor, care constituie majoritatea populatiei din al doilea stat romanesc.

PNL a salutat si a facut sugestii concrete privind activitatea Comisiei pentru cercetarea si analiza activitatii regimului comunist-totalitar in R.Moldova, sugestii tinind de definirea drept perioada de ocupatie a intervalului de timp scurs dupa 28 iunie 1940 pina la proclamarea Independentei Republicii Moldova fata de Uniunea Sovietica, cea care a ocupat teritorii istorice ale Romaniei.

PNL considera ca si Republica Moldova se afla sub ocupatie ruseasca prin faptul ca, in stinga Nistrului, stationeaza ilegal o armata rusa.

Raportul respectivei Comisii, apropierea tristei zile de 28 iunie, aspiratia unei parti tot mai mari de populatie de a iesi de sub opresiunea ideologiei staliniste, bolsevice, comuniste asupra istoriei, asupra evenimentelor intimplate romanilor din stinga Prutului au stat la baza emiterii Decretului prezidential de catre seful de stat interimar Mihai Ghimpu, prin care demareaza reasezarea istoriei pe un fagas obiectiv, ce demonstreaza si holocaustul nostru national.

PNL a manifestat de mai multe ori indoieli serioase privind valorile si viziunile impartasite de unele componente zise liberale si democrate din Alianta pentru Integrare Europeana. Ultimele declaratii ale unor lideri ai AIE in raport cu Decretul prezidential ce da identitate romaneasca populatiei si statului, ingrijoreaza profund societate, creind si alte linii de demarcatie decit cea dintre comunisti si anticomunisti. Opinia publica ce impartaseste vederi evoluate, bazate pe optici si experiente europene, este nedumerita de apropierea pozitiilor unor componente ale AIE de cele ale comunistilor.

Partidul National Liberal considera ca Decretul prezidential nu poate fi, in nici un caz, anulat sau retras, si spera ca si Curtea Constitutionala, chemata sa decida asupra legalitatii lui, va pune la baza legea, nu influentele comercial-politice. AIE trebuie sa se convoace de urgenta in deplina componenta, sa discute si sa apara in fata opiniei publice cu o pozitie clara si unica privind adevarul istoric indiscutabil si sa nu dezamageasca societatea, ce nu se mai vrea manipulata.
PNL si aripa sa tinara desfasoara o actiune de sensibilizare a populatiei si prin colectare de semnaturi privind necesitatea lichidarii consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop.

PNL va cobori drapelele in berna in Scuarul Europei pe data de 28 iunie si va remite Cancelarului Federal al Germaniei Angela Merkel solicitarea sa procedeze, impreuna cu Presedintele rus Dmitri Medvedev, la lichidarea consecintelor Pactului Stalin-Hitler.

PNL va fi, prin reprezentantii sai, in fata Parlamentului in ziua de 28 iunie, pentru a-si manifesta sprijinul fata de Decretul prezidential, fata de pozitia lui Mihai Ghimpu si pentru a-si expune dezacordul cu deputatii ce se vor deda la incercari sau decizii nesabuite in raport cu seful interimar al statului.

PNL invita alogenii din Republica Moldova sa fie alaturi de adevarul istoric privind pamintul pe care ei locuiesc alaturi de populatia bastinasa romaneasca si sa se integreze plenar in viata politica, economica, sociala si spirituala a celui de-al doilea stat romanesc – Republica Moldova.

PNL nu face nici un pas inapoi in privinta demnitatii nationale romanesti, ce include, in primul rind atitudinea fata de trecut. Trecut care pentru basarabenii romani a fost si ramine unul extrem de nedrept. Nu vrem ca si viitorul sa ne fie la fel.

PNL considera ca numai prin libertatea cetateanului se va putea ajunge – mai devreme sau mai tirziu – si la votarea pentru reunificarea celor doua state romanesti, din care sa rezulte Romania Mare – un stat puternic, membru al familiei euratlantice.

Chisinau,
26 iunie 2010

ALTE PRECIZARI: 1. In legatura cu solicitarea de anulare a Decretului lui Ghimpu chiar de catre Ghimpu, acest lucru nu este posibil din punct de vedere juridic. Decretul este un act unilateral, or, potrivit principiilor generale de drept, actul unilateral este irevocabil. Astfel, un act unilateral nu poate fi retras/revocat/retractat de autoritatea emitenta. In acest caz s-ar putea pronunta Curtea Constitutionala in temeiul art. 135 alin.(1) lit. a) din Constitutie.

Extras din Declaratia de Independenta:

2. “In calitatea sa de STAT SUVERAN SI INDEPENDENT, REPUBLICA MOLDOVA:

CERE Guvernului Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste sa inceapa negocieri cu Guvernul Republicii Moldova privind incetarea starii ilegale de ocupatie a acesteia si sa retraga trupele sovietice de pe teritoriul national al Republicii Moldova”

Nota nr.1: Rusia a recunoscut independenta R.Moldova, prin urmare a recunoscut Declaratia de Independenta a R.Moldova, astfel a recunoscut si faptul “starii ilegale de ocupatie a acesteia”. Din acest punct de vedere, trebuie abordata contracararea luarilor de pozitie a autoritatilor rusesti (inclusiv a satelitilor lor din R.Moldova).

Nota nr.2: Faptul ocupatiei sovietice din 28 iunie 1940 este stabilit si definit prin Declaratia de Independenta a R.Moldova (reamintesc, Declaratia este certificatul de nastere a R.Moldova). Asadar, decretul lui Ghimpu nu defineste semnificatia Zilei de 28 iunie, aceasta fiind definita prin Declaratia de Independenta. Decretul lui Ghimpu denota curajul lui de a numi lucrurile pe numele lor si de a le scoate in evidenta dupa o buna perioada de obscuritate absoluta. El are in spate Declaratia de Independenta.

Comentarii

Lasă un răspuns