DECLARAȚIE POLITICĂ
PNL a avut o poziție activă, și-a exprimat punctul de vedere și sugestiile cu ocazia vizitei anterioare a Președintelui Traian Băsescu în Republica Moldova. Acestea au fost axate, în special, pe facilitarea accesului românilor din stânga Prutului la cetățenia română, de care au fost privați abuziv, pe alte priorități.
Vizita din acest an a Președintelui României are loc într-o perioadă ce a survenit după anumite schimbări. Evoluțiile politice din ultimii doi ani par să demonstreze tot mai evident că ideea refacerii unității naționale românești este tot mai realizabilă.
Nu există nicio îndoială că eforturile forțelor unioniste – politice și din societatea civilă – își fac treptat efectul, pe lângă o contribuție absolut semnificativă a Guvernului României, acordată, sub diferite forme, cetățenilor din Republica Moldova. Este clar că aspirația românilor și a alogenilor basarabeni de reunificare a celor două state românești renaște sau se menține în pofida piedicilor de orice gen din partea forțele ostile ideii unioniste.
Partidul Național Liberal din Republica Moldova, care a obținut, în fața unui Guvern pretins proeuropean, după un proces de judecată de un an, dreptul de a avea un Statut și un Program unioniste, crede puternic în perspectiva refacerii României Mari și acționează în această directie, inclusiv în cadrul Platformei unioniste Consiliul Unirii.
PNL interpretează univoc Declarația de Independență a Republicii Moldova, prin alineatul său unic, de importanță definitorie pentru libertatea de a-și alege un viitor împreună cu România. La fel, și Constituția celui de-al doilea stat românesc include, prin votul liber al cetățenilor, posibilitatea și șansă ca românii să fie din nou împreună. Ca în perioada interbelică, cea care ne-a salvat pe noi, basarabenii, ca parte de națiune românească. În acest sens, PNL salută și apreciază declarațiile parlamentarilor români privind replasarea problemei Basarabiei ca prioritare pentru București, proces sprijinit și de societatea civilă din cele două state românești, care își dorește o Românie reîntregită, în cadrul unei Europe puternice.
Românii de pe ambele maluri ale Prutului știu bine că, pe 27 august 1991, când s-a votat Independența Republicii Moldova, în subconștientul românilor s-a votat, de fapt, Unirea, deși forțele ostile unității neamului românesc au reușit să transforme acel vot istoric în unul care a reparat doar parțial nedreptatea de la 28 iunie 1940.
Astăzi, având în vedere condițiile tot mai prielnice, care se constată pentru apropierea acestui sfânt deziderat al românilor, PNL solicită Președintelui Traian Băsescu să identifice metodele de a-și lărgi agenda de comunicare cu partidele politice din România, pentru a spori gradul de apropiere între cele două state românești și a se conștientiza adevărul că un neam unit e mai puternic decât un neam dezunit. Dincolo de disensiunile interne permanente – și benefice, dacă urmăresc interesul românului -, care se constată în clasa politică din România, este necesar un dialog permanent al forțelor reprezentative și responsabile pentru a se uni, fără excepție, în jurul priorității problemei readucerii Basarabiei ca prioritate pe agenda românească și în componența Statului Român Unitar.
PNL este optimist și absolut sigur că acțiunile unioniste, împiedicate astăzi de cei care se tem de o perspectivă românească, adică de una europeană, vor fi tot mai sprijinite de societatea românească din cele două state și vor conduce spre realizarea idealului de Unire, spre binele românilor.
Chișinău, 11 iulie 2013
Comentarii