PNL regreta ca ingerintele externe din Rasarit au condus la o stagnare de 14 ani, din cei 20 de dupa proclamarea Suveranitatii, si din cei 19 de dupa proclamarea Independentei, stagnare ce a indepartat perspectiva euratlantica pentru al doilea stat romanesc.
Dupa rasturnarea comunistilor, prin efortul general al democratilor, societatea a asteptat o consolidare politica si certitudinea ireversibilitatii orientarii europene. Constatam ca noua guvernare liberala si democrata, sprijinita electoral si de PNL, s-a cufundat in competitia ambitiilor personale ale presedintilor componentelor AIE, care induce disperarea intr-o societate istovita de asteptarea tranzitionala dezolanta a unor orizonturi europene. Atitudinile fata de valorile sacre, fata de adevarul istoric dezbina, in continuare, clasa politica, in loc sa constatam unirea fortelor necomuniste pe o platforma nationala – singura care, orientata spre redobindirea identitatii si constiintei romanesti, – ne-ar putea desprinde din sfera de influenta rusa, ne-ar putea reda Libertatea, ne-ar putea ajuta sa scapam de armata rusa de ocupatie si sa ii transformam pe partenerii occidentali in sprijinul principal pe drumul nostru spre spatiul euratlantic, prin reintregirea Natiunii Romane.
Optiunea PNL pentru unirea cu Romania, drept cea mai scurta cale de integrare in NATO si UE, este si rezultatul dezamagirii in care se afla populatia, dar este si expresia curajului unui partid de a deschide spatiul public pentru discutii pluraliste in cautarea unei solutii optime pentru depasirea conditiei statului sarac, a unei societati din membri avind unicul scop de a se salva prin a parasi propria tara.
Este curajul de a-i face pe cetateni sa depaseasca stereotipurile create prin presiunea comunista antiromaneasca, este obiectivul major de Libertate, dar si al statului de drept european al romanilor si alogenilor prooccidentali, care se doresc mai repede in spatiul civilizat al UE, unde fiecare om e respectat, indiferent de conditia sociala si de nationalitate.
PNL este sigur ca discutiile, initiate astazi de membrii sai, privind Unirea cu Romania, ca cea mai scurta cale de integrare a celui de-al doilea stat romanesc in NATO si UE, vor fi tot mai frecvente in societate, spre binele oamenilor, si vor fi agreate de un numar tot mai mare de romani si alogeni, cu dreptul de a-si decide soarta asa cum vor, doar ca pe cale legala, constitutionala, fara orice fel de constringeri sau restrictii.
Proclamarea – in anul 1991 – a Independentei Republicii Moldova a fost un act de mare curaj al membrilor societatii. Actul de echitate istorica va fi decizia – luata legal de romani si de prietenii lor – de a se regasi impreuna in Europa prin calea germana – de reunificare a doua state romanesti. Sa fim tari si curajosi si Dumnezeu ne va fi alaturi!
PNL e mereu alaturi de oameni!
Vitalia Pavlicenco, presedintele Partidului National Liberal
II. Nici Ghimpu, nici Filat, nu invita un partid cu mesaj unionist la sarbatoarea Independentei
Vorbeam la telefon cu un coleg de partid dimineata, deputat in primul Parlament democratic si, intre altele, ma intreaba daca sint invitata la receptia pe care are de gind sa o ofere Ghimpu pe 27 august, ora 18.00.
FAC O REMARCA AICI CU MAJUSCULE: NU VA TEMETI, NU UMBLU PE LA RECEPTII SI, CHIAR DACA AVEATI SA TRIMITETI O INVITATIE, NU VENEAM.
Dar nu in aceasta consta problema.
Ne mai suna lumea si ne spune ca si Filat face o receptie sau concert, ce mai e pe acolo, azi. Adica, de vreme ce Declaratia de Independenta a disparut sub spickeria lui Marian Lupu si el, neavind functie publica mare, nu poate oferi receptii, le ofera Filat si Ghimpu, in concurenta, fiecare cu deputatii sai din Parlamentul care a proclamat Independenta, cu organizatiile sale „extrateritoriale”…
Nici PNL, ca partid cu mesaj unionist, dar am auzit ca nici alte partide extrparlamentare – pina acum „dusmani” ai lui Filat, iar de o haba, probabil, si „dusmani” ai lui Ghimpu, nu sint invitate. Nu ne mira si nu ne pare rau. Ne amuzam.
Noi, PNL, interpretam aceasta ca o slabiciune, ca o imaturitate, ca o polarizare a societatii, ca o intrecere socialista rau mirositoare pentru voturi prorusesti. Ce sa ne mire daca Filat merge pe 24 august la Memorialul respectiv, iar apoi merge la Tiraspol, vrind sa demonstreze ca e cel care poate calca peste niste lucruri importante si foarte importante, de dragul ambitiei de a fi Presedinte – poate si al tuturor, dar cu ce pret? Al demnitatii nationale?
Intelegeam ca, pina acum, noi, PNL, il deranjam pe Filat. Acum – si pe Ghimpu. Frumoasa democratie! Frumoase partide nationale, care vor sa uneasca societatea, dar dezagreeaza un partid cu mesaj unionist ca PNL. Partide ce mai studiaza sintagma “mentalitate de pestera”/”mentalitate de troglodit”.
Vitalia Pavlicenco