PNL doreste asigurarea ireversibilitatii orientarii proeuropene a R.Moldova

Partidul National Liberal, prin pozitia sa publica, program si actiuni, a contribuit, in diferite formate, in R.Moldova dupa proclamarea Independentei, la transformarea mentalitatii populatiei, deznationalizate in regimul totalitar de factura sovietica.

Republica Moldova, victima a unor interese geostrategice din Est, a avut – timp de 14 din 18 ani – guvernari retrograde si antieuropene, desi Declaratia de Independenta proclama clar atasamentul statului fata de valorile democratice si aspiratia de integrare in familia europeana.

National-liberalii au participat la mai multe proiecte menite sa conduca la preluarea puterii de catre formatiuni democratice la nivel national si local, pentru a da curs acestor deziderate. Din pacate, amestecul extern a impiedicat atingerea lor, din care cauza sprijinul cancelariilor occidentale nu s-a materializat intr-o avansare ferma a societatii spre spatiul european.

Dupa zece ani de dominatie neocomunista – 1999-2009 – cetatenii s-au unit in jurul fortelor liberale, proeuropene pe 29 iulie, fapt ce a condus la formarea unei majoritati parlamentare, ce a instalat un nou Guvern. Aceasta este sansa reluarii eforturilor de reformare a societatii si a statului, pentru a ne alinia Uniunii Europene.

PNL a sprijinit aceste forte si urmareste cu interes deciziile si actiunile noilor autoritati, sprijinindu-le pe cele bune si expunind sugestii in legatura cu cele mai putin adecvate. PNL s-a declarat alaturi de AIE, insa nu exclude trecerea in opozitie in cazul in care componentele acesteia vor prelua practicile vechii guvernari, nu vor decomuniza societatea, vor accepta demnitari comunisti pentru infaptuirea schimbarii multasteptate de populatie si nu ii vor trage la raspundere pe demnitarii comunisti care au operat timp de zece ani privatizari ilegale din patrimoniul public.

PNL s-a pronuntat pentru alegerea Presedintelui R.Moldova. Din pacate, comunistii nu au manifestat raspundere pentru soarta statului si nu au sprijinit candidatul AIE. Asta va fi inceputul sfirsitului PCRM. Un factor determinant in demolarea definitiva a comunistilor ar fi constituirea AIE-urilor in raioane, pentru a se pune bazele reformarii si la nivel teritorial.

In contextul eventualelor alegeri anticipate, PNL considera ca e nevoie de consolidarea fortelor proeuropene intr-un format unificat la viitoarele alegeri, inclusiv intr-un Bloc National, pentru diminuarea maxima a impactului PCRM. Semnarea unor acorduri politice sau electorale intre partidele cu doctrine apropiate, cu fuzionari ulterioare, ar facilita optiunile electoratului.

PNL va contribui, in continuare, la consolidarea democratiei in R.Moldova si la cumularea energiilor publice pentru o noua calitate a spectrului politic, ce va include partide tot mai democratice. Societatea are nevoie de cooperare, si nu de debarcari politice sau de coalitii monstruoase, care au dus, in acesti ani, la tergiversarea reformelor si la imbogatirea clanurilor mafiote.

PNL se declara deschis dialogului cu partidele democratice, in vederea atingerii obiectivului de integrare europeana – unicul de natura sa scoata R.Moldova din zona de influenta rusa si sa conduca la inscrierea noastra in familia democratiilor liberale.

Adoptata la sedinta DPN
din 19 decembrie 2009

Comentarii

Lasă un răspuns