PNL-istii de la Cahul la „Cafeaua ONG-urilor”

Reprezentanti ai Filialei teritoriale Cahul a PNL au participat recent la “Cafeaua ONG-urilor”, organizata de Centrul «Contact» din Cahul, cu suportul financiar al Fundatiei «Soros-Moldova». Actiunea s-a desfasurat in sala “Balcan”, prin contributia a peste 50 reprezentanti ai ONG-urilor si filialelor partidelor politice din zona. PNL a fost reprezentat de echipa Ninei Tampiza, presedintele PNL-Cahul si presedintele AO «Junact», de Galina Boscov, vicepresedinte al Filialei teritoriale a PNL si vicepresedinte al Asociatiei de cultura romana “Astra” din Cahul. “Cafeaua ONG-urilor” s-au desfasurat in cadrul a trei ateliere de lucru:

1. Conexiunea dintre ONG-uri si partidele politice.
2. Conexiunea dintre ONG-uri, patronate si sindicate.
3. Conexiunea dintre ONG-uri si alte ONG-uri.

Reprezentantii PNL au salutat prezenta, in calitate de expert principal la acest seminar, a dlui Mihai Godea, prim-vicepresedinte al PLDM, fost angajat al Fundatiei «Soros-Moldova», ca si a deputatului PLDM Ion Butmalai. Fiecare atelier a avut si cite un moderator: Nicolae Dandes, Sofia Ursul si Iurie Craciuneac.

Nina Tampiza a activat in cadrul atelierului «Conexiunea dintre ONG-uri si partidele politice» – o tema aflata adeseori in vizorul mai multor persoane active in plan politic si in sectorul asociativ. A fost important ca s-au gasit raspunsuri la intrebari in cadrul discutiilor purtate in atelier. Galina Boscov a lucrat in atelierul «Conexiunea dintre ONG-uri, patronate si sindicate». Intrebarile la care s-au cautat raspunsuri, au fost gen:
– Cind se considera ca un ONG isi intersecteaza activitatile cu un partid politic?
– Care este limita acestor conexiuni?
– De ce, in loc sa sustina activitatile ONG-lor, patronatele le neglijeaza?
– Poate un presedinte ONG sa fie, in acelasi timp, presedinte al unui partid politic?
– De ce sindicatele sint fidele managerilor, sefilor, directorilor, si nu reprezinta si apara interesele angajatilor?
– De ce unele ONG-uri din Moldova au mai mare conexiune cu ONG-uri internationale, decit cu alte ONG-uri din tara?
– De ce partidele de guvernamint submineaza/neglijeaza activitatile partidelor extraparlamentare, cu care nu coopereaza, desi au fost sprijinite in alegeri de catre acestea? etc.

Discutiile au fost interesante, iar participarea tuturor – activa. Nina Tampiza, vorbind despre impresiile lasate de aceasta actiune, s-a declarat motivata sa ii stimuleze pe cit mai multe persoane din zona politica si din sectorul asociativ sa ia cunostinta de activitatea asociatiei pe care o conduce, pentru a identifica si sprijinul financiar necesar unor activitati utile societatii. Insa, pe fundalul entuziasmului generat de discutiile libere, i-a ramas o dezamagire – faptul ca deputatul liberal-democrat Mihai Godea a pretins ca toate activitatile organizate de asociatii sa fie anuntate ca desfasurate sub egida partidului de guvernamint. Nina Tampiza considera ca este cu mult mai oportun a se stabili un parteneriat activ intre partidele politice, in special aflate la guvernare, si sectorul asociativ, care poate fi o buna sursa de idei, proiecte, pozitii, atitudini si viziuni noi, – exprimind vocea societatii civile, – pentru Putere si Opozitie. In primul rind, trebuie respectata libertatea circulatiei ideilor, a actiunilor, a cooperarii pe toate dimensiunile, in conditii de transparenta, pe baza de parteneriat.

Desigur – considera Nina Tampiza – exista temerea ca discutiile utile si frumoase sa ramina la nivelul discutiilor. Daca dupa acest seminar lucrurile vor merge ca si pina acum, inseamna ca initiativa probata in primele zile de activitate a Guvernului, prin premierul Vlad Filat, – de consultare frecventa a societatii civile asupra prioritatilor guvernarii – va ramine fara o buna continuare. Iar pentru ca aceasta sa nu se intimple, e nevoie ca si noii deputati sa inteleaga mai concret lucrurile, sa nu incerce sa controleze sectorul asociativ in favoarea unui partid, dar sa gaseasca cai noi si mijloace eficiente pentru parteneriate cit mai eficiente.

Serviciul de presa al PNL

Comentarii

Lasă un răspuns