PNL.md nu participă la alegerile anticipate din 11 iulie cu o listă proprie de candidați

n cei aproape 15 ani ai săi de activitate extraparlamentară demnă, PNL.md a participat la toate scrutinele ce au avut loc în Republica Moldova, mobilizându-i, totodată, pe cetățenii români de dincoace de Prut și în alegerile parlamentare și europarlamentare din România. 

Național-liberalii au avut mereu pe liste membri de partid, dar și nemembri de partid – persoane cu vederi unioniste, cinstite și neimplicate în afaceri dubioase. 

PNL.nd a invitat constant pe platforma unionistă a Consiliului Unirii entitățile unioniste politice și asociative și a organizat acțiuni, în care a fost promovat obiectivul politic de unitate națională românească. 

În ultima perioadă, PNL a activat în cadrul Mișcării Politice UNIREA (MPU), participând, împreună cu alți parteneri, cu Blocul electoral UNIREA, la alegerile parlamentare parțiale din Hâncești și la alegerile prezidențiale. 

Reprezentanții PNL.md în cadrul MPU au propus participarea – cu același Bloc Electoral UNIREA – și la alegerile anticipate din 11 iulie, pentru a promova puternic, împreună și uniți, idealul sacru al UNIRII. 

Această propunere nu a fost acceptată de către cele trei componente ale MPU, anume PL plus USB și AUR (ex-PLR/ex-PPR) – două grupări desprinse anterior din PL. Astfel, AUR este, astăzi, vechiul PL incomplet, fără PUN, condus, la redenumirea Dreptei (emanate din PLR, preș.Ana Guțu), de către Anatol Șalaru, iar în prezent – de către Octavian Țâcu.

Astfel, cum e de înțeles, din acest subiect electoral lipsește PNL.md – primul partid statutar unionist din Republica Moldova, partid care a demonstrat în justiție – prin bătălii lungi și grele – constituționalitatea obiectivului statutar al Reunirii cu România pentru partidele politice care decid să îl îmbrățișeze.

PNL.md nu a acceptat să candideze pe lista unui partid care 

nu şi-a stabilizat pozitia doctrinară şi macropolitică, iar corespondentul său din România a utilizat în campania electorală alţi piloni conceptuali decît cei utilizaţi în prezent în Republica Moldova. Acest fapt creează sentimente de confuzie şi incertitudine pentru perspectiva mişcării unioniste.

În plus, așa cum se știe, PNL.md, are două elemente distincte, care îl definesc, – dimensiunile liberală și unionistă, iar obiectivul național-liberalilor privind omogenizarea politică pe ambele maluri ale Prutului implică luarea unei eventuale decizii de participare a PNL.md pe lista unui alt partid doar având o identitate doctrinară similară.

Participarea în cadrul unui bloc avea să rezolve această problemă pentru un partid doctrinar ca PNL.md, rămas fidel scării sale de valori identitare național-liberale. 

În afară de aceasta, este prea mare răspunderea față de așteptarea și presiunea opiniei publice, în special a celei cu viziuni unioniste, dar sunt multiple și învinuirile (deși nu întotdeauna justificate) privind fărâmițarea segmentului electoral unionist, iar PNL.md nu vrea să dea un motiv în plus pentru a-i dezamăgi pe votanții unioniști. 

În acest mod, PNL.md anunță decizia majorității membrilor din Delegația Politică Națională, care au optat pentru NEPARTICIPAREA PNL.md în aceste alegeri anticipate cu o listă proprie de candidați. 

PNL.md rămâne convins că în Republica Moldova, sfâșiată de 30 de ani între orientările Est și Vest, partea provestică a clasei politice va conștientiza – odată și odată – că numai o Platformă comună eurounionistă, pro-Vest, formată din partide capabile să depășească subiectivismul îngust de partid, va putea scuti populația prooccidentală de temerea ca la alegeri să nu câștige partida antiromânească, antieuropeană, prorusească, proestică. Partidă care propune un model de societate în care nu se respectă valorile democrației autentice și nu se întrevăd perspective de prosperitate și securitate. 

Adevărul e unul singur: populația de dincoace de Prut va deveni liberă și fericită numai prin Reunirea Republicii Moldova cu România. 

Partidul Național Liberal

Chișinău, 11 iunie 2021

Comentarii