Partidul Național Liberal urmărește cu adâncă uluire evoluțiile de pe scena politucă moldovenească si lipsa de atitudine din partea Puterii. Prin diferite luări de poziție, național-liberalii și-au exprimat atitudinea de dezaprobare totală a tendințelor antistatale și anticonstituționale ale unor grupări extremiste și românofobe, care urăsc opțiunile majorității alegătorilor de toate naționalitățile de a aspira la o civilizație și comunitate europeană, democratică, din care face parte și Patria celor 500 de mii de basarabeni cu cetățenie română redobândită, precum și Patria celor care încă își așteaptă această cetățenie nativă.
Consiliul Unirii, din care face parte și PNL, este o Platformă unionistă care s-a fondat pentru promovarea obiectivului unionist în condițiile când forțele revanșarde comuniste proruse au început ofensiva contra aspirației naționale europene, în preajma împlinirii celor 200 de ani de ocupație ruso-sovietică a teritoriului românesc din stânga Prutului. Comuniștii, animați de Kremlin, la fel ca și grupările separatiste găgăuze, sprijinite de Moscova și tolerate de guvernanții lași de la Chișinău, urmăresc în continuare, fie prin diferite ”Kongrese ale cetățenilor”, referendumuri ilegale, ultimatumuri și provocări, stoparea eforturilor românilor și alogenilor integrați de avansare spre comunitatea euroatlantică.
Republica Moldova este la răscrucea unor lumi încă adverse, Ucraina fiind testul în această confruntare acerbă dintre Vestul democratic și Estul haotic. Acum, soarta copiilor din stânga Prutului depinde de disponibilitatea celor ce și-au asumat guvernarea unui stat cu mari deficiențe – încă de la proclamare – la capitolele apariție, funcționare instituțională și viabilitate. Cu toate acestea, de dragul menținerii calmului și concilierii grupurilor etnice cu națiunea română majoritară de români (numiți de ocupanții sovietici ”moldoveni”), atât Vestul, inclusiv România, cât și clasa politică primitivă din R.Moldova, au acceptat un soi de convenționalitate de coabitare, în speranța avansării spre UE.
Acum, însă, zonele separatiste, create și pompate cu idei, și nu doar, fac tot posibilul să dezbine societatea și să clatine barca proeuropeană a celui de-al doilea stat românesc.
PNl învinuiește de această situație partidele aflate la guvernare pe Bâc, care par să aibă lideri cantonați – de voie sau de nevoie – în sfera de interese geostrategice rusești, fiind aleși cu toții aleși pentru promovare pe sprânceană, dintre cei mai șantajabili.
În caz contrar, cum de înțeles această lipsă de atitudine pentru încălcarea Constituției, a legislației, pentru atacul la statalitatea și suveranitatea R.Moldova, pe care exact acești separatiști o apărau abitir, opunându-se, în ultimii doi, ani acțiunilor legale și pașnice ale unioniștilor?
Național-liberalii consideră că actuala guvernare nu ar trebui să caute motive în acțiunile puse la cale de inamicii noștri din cercurile imperiale diriguitoare ruse ca să invoce neavansarea spre semnarea acordurilor asociative cu UE, ci să examineze oportunitatea anulării legii privind autonomia găgăuză și să păstreze integritatea statală și teritorială a R.Moldova, așa cum ar trebuie să procedeze și în cazul zonei separatiste transnistrene, de unde vor urma, la sigur, provocările următoare.
Iar declarațiile unor politicieni, încălziți la sânul Puterii de la Chișinău, gen falși socialiști și alții, care amenință cu referendumuri în unități administrative ale Republicii Moldova, ar putea fi urmate, dacă nu vor fi pedepsite, de îndemnuri din partea forțelor unioniste la referendumuri în diferite localități care sunt gata să spună că se vor în Europa, prin Unirea cu România.
Precum există temerea și chiar presupunerea că Bucovina românească din Ucraina s-ar vrea în UE prin aceeași revenire la Patria-mamă România, de unde a fost ruptă în 1940, împreună cu Basarabia, dacă o altă cale de a ieși de sub jugul clanurilor prorusești nu există în aceste state post-sovietice.
Noi avem nevoie de democrație și de libertate. Avem nevoie de respectarea legii și a Constituției, de către toți, nu numai de către proromâni. Pentru că numai în condiții de democrație și libertate putem decide care e cel mai bun și fericit viitor pentru noi, dar, mai ales, pentru copiii cetățenilor celui de-al doilea stat românesc.
Chișinău,
3 februarie 2014
Comentarii