Vorbesc nu numai ca deputat si presedinte al PNL, ci si ca cetateanca romana din anul 1992 – si nu admit ideea ca cineva sa renunte la cetatenia romana pentru a intra in Parlamentul de la Chisinau. Vorbesc si ca fost deputat activ, cinci ani, in Adunarea Parlamentara NATO, de unde tot democratii nostri m-au exclus, dar asa se intimpla pe la noi, dupa care ne intrebam de ce ne conduc antiromanii.
In toamna anului 1999, cu doua zile de summitul OSCE de la Istanbul, am obtinut, la sesiunea AP NATO de la Amsterdam, o Rezolutie privind retragerea imediata si neconditionata a trupelor ruse din Moldova si Georgia, rezolutie pe care am remis-o, in dimineata plecarii delegatiei la Istanbul, reprezentantilor MAE. Moldova era guvernata de Alianta pentru Democratie si Reforme.
NATO e durerea principala de cap a comunistilor, a Moscovei si a Tiraspolului, dar si a unor partide pe care le credem democratice, dar nu accepta ideea NATO. De ce? Cineva, de pe undeva, nu le permite. Accept integral ideea presei ca atitudinea fata de NATO este hirtia de turnesol pentru democratismul si europenismul partidelor noastre, pentru problema nationala. Nu vom iesi din sfera de influenta rusa, daca nu vom trece in sistemul de securitate occidental.
National-liberalii au pledat constant aderarea R.Moldova la NATO. Sa nu ne spuna noua astazi pepecedistii ca numai ei si inca nu stiu cine acolo pledeaza sincer pentru NATO! PPCD mai bine ar raspunde cum umple «Flux»-ul cu NATO, dar nu semneaza modificarea articolului 11 din Constitutie pentru a abandona neutralitatea. Precum nu semneaza nici initiativa de modificare a denumirii limbii – din moldoveneasca in romana. Pe aceasta initiativa si-au pus semnatura 26 de deputati, nu si PPCD, pe care, personal, nu-i vad ca opozitie actualei guvernari comuniste. Am aici initiativele.
A nu accepta NATO inseamna a face pe placul Putinilor, Medvedilor, Grizlovilor, Smirnovilor, Sevciucilor, Antiufeevilor, Maracutilor si – de la Chisinau – al Tkaciucilor, Reidmanilor, Voroninilor, Moreilor, Resetnicilor, Papucilor si Sandalelor comuniste.
Vom invinge numai daca vom ne vom desprinde – in mod hotarit – de sfera de influenta rusa, daca vom accepta ca in situatia cind Romania e membra NATO, iar Ucraina si Georgia vor deveni in curind, nu pot ramine doar RM si RMN in afara NATO.
NATO inseamna un parteneriat strategic si cu SUA, si cu Europa, inseamna investitii, stat de drept, economie liberala, capitalista, sector privat extins si mediu ecologic nepoluat, inseamna democratie si prosperitate. Nu vin banii daca nu avem justitie si valori democratice ca in tarile NATO. Insa, cit vom avea pe cap napasta si prapadul comunist, dar, de fapt, o grupare criminala ce supune populatia, in continuare, genocidullui, in plin secol 21, ca si in secolul 20, nu vom ajunge in sistemul de securitate nord-atlantic. Noi trebuie sa devenim furnizori de securitate, sa rezolvam problema nistreana, inclusiv cu NATO. Sa renuntam la Acordul de incetare a focului din 1992, care inseamna desfiintarea Comisiei Unificate de Control si plecarea falselor forte ruse de pace, care le-au ajutat separatistilor sa-si faca statul represiv. Am depus de doi ani in Parlament initiativa, care se tot mureaza in sertarele lui Lupu si Ostapciuc.
Reprezint Partidul National Liberal si apreciez acest spatiu liber de dezbateri publice. Cred ca nu numai comunistilor el nu le convine. Cred ca nici PPCD, care spune o opinie in «Flux», dar face altceva in teritoriu si in Parlament, care ramine alaturi de comunisti. Ei vorbesc de CSI, dar s-au pronuntat impotriva iesirii din CSI, cind am inaintat initiativa legislativa in Parlament impreuna cu Valeriu Cosarciuc. Cum sa-i mai crezi?
Acuma scriu in “Flux” despre pericolul unirii liberalilor. De ce se tem si ne tot imping spre Moscova, unde, de fapt, PPCD a fost si ramine – cu sau fara comunisti? Oare nu exact ei spun una si fac alta, umblind cu minciuni despre alte partide, care, cica, nu ar avea un mesaj clar despre NATO!
PNL a avut constant un mesaj clar proNATO, dar si actiuni concrete – activitate in AP NATO, atitudini si initiativa de modificare a Constitutiei, impreuna cu deputati din Opozitie, nu si cu PPCD, care se tot teme sa nu-l supere pe Voronin.
De aceea sprijin punerea de intrebari de presa libera despre ce se intimpla. «Timpul» a pus citeva intrebari pentru a lamuri pozitiile partidelor. Noi avem – la toate cele «Zece puncte si Punctum» – raspunsuri probate prin actiuni, nu prin vorbe goale. Si cind vom raspunde toti asa, vom realiza ceea ce a spus poetul Nicolael Dabija – sa mergem uniti spre 2009. Daca nu se va realiza, PNL nu va da, oricum, voturi comunistilor.
Referitor la “Cum sa deosebim un partid rau de un partid bun, ca sa nu mai gresim inca o data in alegerile din 2009?”, amintim si ca cele 22 de conditii pentru un eventual Presedinte al R.Moldova, formulate in anul 2005, includ aceste 10 puncte si am raspuns inca atunci univoc.
ASTFEL, iata cum raspunde PNL intrebarilor „TIMPUL”-ului:
1. „Atitudinea fata de natura etnica a statului R. Moldova si fata de identitatea nationala si lingvistica a populatiei bastinase”. Am scris, in 2001, in Acordul dintre Partidul Liberal din R.Moldova si PNL Romania, ca e un acord intre doua partide liberale din doua state romanesti, fapt ce l-a enervat inca atunci, groaznic, pe satrapul Voronin. Teodor Melescanu a vorbit atunci si la Antena 1.
2. „Atitudinea fata de Mitropolia Basarabiei si Mitropolia Moldovei” – Trebuie sa avem o singura Mitropolie – a Basarabiei, subordonata canonic Patriarhiei Romane. Pentru ca avem o singura natiune – romana.
3. „Atitudinea fata de relatiile R.Moldova cu Rusia si CSI” – am depus si s-a discutat in Parlament iesirea din CSI”. Nici Fractiunile democratice nu s-au aratat dispuse s avoteze pentru iesirea din CSI.
4.„Atitudinea fata de relatiile R.Moldova cu Romania” – PNL a propus Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova, ca etapa pentru aderarea R.Moldova la NATO si UE, criticata, din pacate, si de unele partide de dreapta.
5. „Atitudinea fata de intrarea R.Moldova in NATO” – am pledat constant pentru a fi alaturi de Romania, cu Ucraina si Georgia, in sistemul de securitate nord-atlantic. Vad ca unii oponenti crestin-democrati se fac a nu intelege mesajul nostru, inselind opinia publica.
6.„Atitudinea fata de integrarea R.Moldova in UE” – nu doar am pledat constant, dar am si propus o Comisie nationala pe modelul Declaratiei din 1995 de la Snagov, Romania, pentru a pregati R.Moldova, prin reforme, pentru UE. Comunistii si aliatii lor de dreapta fac doar demagogie.
7.„Atitudinea fata de adoptarea urgenta a Legii lustratiei” – am pregatit materiale si am solicitat suportul societatii civile pentru discutii si elaborarea unei legi optime si aplicabile, exista un grup de deputati gata sa participe la pregatire. Plus interpelarile la SIS, inclusiv legat de Lista Sandrovschi, fabricata in laboratoare crestin-democrate.
8. „Atitudinea fata de organizarea procesului comunismului” – am depus, acum doi ani, un grup de deputati, un proiect de hotarire pentru condamnarea crimelor comunismului, conform Recomandarii Consiliului Europei. Am cerut, repetat, discutarea documentului in Parlament, dar nu se include pe ordinea de zi. Desi noi, poporul roman, am fost supusi unui Holocaust antiromanesc, genocid prin foamete organizata, deportari, gropi de var, canibalism etc.
9.„Atitudinea fata de actul de la 4 aprilie 2005” – am declarat, repetat, ca e o crima ce s-a facut la 4 aprilie. Cel mai periculos e ca cei ce au votat atunci sint azi foarte anticomunisti. Slava Domnului! Ma tem, insa, ca tot ei vor reedita actul de tradare rusinoasa de la 4 aprilie.
10.„Atitudinea fata de actualul regim comunist condus de Voronin”. Comunistii au fost invinsi partial in localele 2007, insa vor sa obtina cu orice pret victoria in 2009. In general, Partidul Comunistilor este ilegal in Moldova, nici pina azi nu a fost publicata hotarirea de repunere a sa in legalitate. Este inregistrat ilegal la Ministerul Justitiei, insa nici Ministerul, nici Procuratura nu o recunosc in raspunsurile la interpelari. Viitorul Parlament trebuie sa scoata in afara legii Partidul Comunistilor. Am cerut in Parlament demisia lui Voronin, controlul sanatatii sale mintale, verificarea legalitatii averilor Familiei Voronin, initierea colectiva a impeachmentului capului mafiei de stat si al clanului criminal antinational. Care vrea sa ne lipseasca de identitate, de neam si tara, de viitor romanesc si european. Basarabia este un pamint cazut si din istorie, si din geografie, si depinde doar de noi sa o readucem ca teritoriu romanesc in Europa, sa intram in sistemul de securitate NATO, care ne va salva ca natiune romana.
Jos comunismul si aliatii lor!