În ședința statutară a Delegației Politice Naționale a PNL din 13 decembrie 2014 au fost examinate rezultatele alegerilor din 30 noiembrie, s-a discutat despre procesul de dialog cu alte partide și s-au adoptat o serie de documente – o Declarație privind alegerile, o Hotărâre organizatorică și o Hotărâre privind imuabilitatea valorilor național-liberale.
Publicăm mai jos Raportul BPC, prezentat de președintele PNL, alăturat având și postarea video.
Au fost cooptați o serie de membri activi ai PNL în DPN, precum Dabija Ilie, Lisnic Vitalie, Tătaru Sergiu, Gâlcă Ion, Volosciuc Maria, Victoria Radu – Chișinău; Țurcanu Vera, Rusanovschi Valeriu – Glodeni; Țapeș Valentin – Ialoveni; Golban Victor – Telenești; Munteanu Anatol – Căușeni; Oanța Efim – Călărași; Dumbravă Mihai – Strășeni; Moisa Dionis – Edineț; precum și trei persoane au fost cooptate în BPC – Tătaru Sergiu, Ganea Valentin, Lisnic Vitalie.
RAPORT
de activitate al BPC în perioada septembrie – decembrie 2014
Stimați membri ai Delegației Politice Naționale,
Stimați invitați,
Mă bucur să ne revedem după o campanie de alegeri mai puțin plăcută, ca să nu spun descurajatoare, față de multe altele, prin care am trecut în viața noastră. Vă mulțumim pentru că ați suportat această perioadă, nu a fost ușor pentru nimeni, am mai luat o lecție tristă, dar utilă. Depinde și din ce unghiuri privim lucrurile. Cum spunea cineva, starea noastră depinde de atitudinea pe care o avem față de realități. Dar zicea și Charlie Chaplin: “Fă-ți griji pentru conștiința ta, nu pentru reputația ta. Conștiința este ceea ce ești tu, reputația este ceea ce gândesc ceilalți despre tine. Iar ceea ce gândesc ceilalți despre tine este problema lor”.
În acest sens, ne sunt curate și reputația, și conștiința. Ne conducem de principiul să fim împăcați cu forul nostru interior, fiind vorba de suflet, inimă și cuget. Știm că dreptatea e de partea noastră, doar că altora nu le convine încă ce spunem noi. Știm și cui.
Desigur, nimeni dintre noi nu s-a asteptat la un asemenea rezultat al PNL, conjunctura ne-a fost, din nou, defavorabilă. Unii se întreabă dacă mai e cazul să participi la alegeri, pentru că devin inutile – data viitoare, după PR-ul cu “vin comuniștii și rusii”, se va găsi un altul.
Noi suntem împăcați că ne-am făcut datoria, dar ce s-a produs în societate este de analizat. Nu credem că e cineva în sală care să nu își dea seama ce a fost. Din cercetările noastre, dar și din cele observate la CEC, toate blocajele electronice, precum și ”întâmplările” de orice gen, nu au fost ”întâmplătoare”.
Este evident că Sistemul, pe care în R.Moldova îl țin, de ani buni, alternativ sau concomitent, Lucinschi și Voronin, i-au ales pe corupții din PLDM și PL, plus sprijinul din România. PD, mereu cu procente mai puține decât alții, a reușit să țină în mâini Sistemul antiromânesc și să nu permită intrarea în Parlament a unor forțe necontrolate.
Acestora ba li se fură voturile, de data aceasta chiar pe lângă cele 16 la sută redistribuite. Ceea ce deranjează, este că, și după căderea, cică, a comuniștilor, pe care s-ar putea să îi revedem la guvernare, avem de a face cu aceleași manipulări, cu ură față de concurenții electorali și observatorii acestora. Alegeri cu aceiași membri, foarte loiali, în comisiile electorale, prelucrați și stimulați să greșească plasarea voturilor PNL în alte stocuri, de dragul scopului nobil european, dar, de fapt, de dragul păstrării la Putere a acelorași hoți, agreați, din păcate, și de Europa, care încă nu pune legea pe ei. Argumentul justificativ al celor prelucrați din Comisii, la întrebarea lor – ”de ce ar trebui să manipulăm rezultatele PNL?”, a fost că ”încă nu a venit timpul lor”, al unioniștilor. Adică, Sistemul invizibil, dar pe care îl simțim din plin pe pielea noastră, ”a stabilit” că încă nu e timpul unioniștilor, adică mai au de furat cei de la Putere.
Mulți se întreabă – după atâtea acțiuni de demnitate, organizate în special din 2011 încoace, cu marșuri etc. – chiar să nu ne voteze oamenii? Nu credem. Și nu recunoaștem nici alegerile, nici rezultatele. Jocurile și păstrarea celor trei formațiuni politice, până și în detrimentul PLR, care le-ar fi salvat fotoliile la votarea Guvernului Leancă, au avut drept cauză frica de legea din Europa și de pușcăriile din România, un alt argument fiind că ”nu vedem o altă forță redutabilă și credibilă”. Păi, cum să fie, dacă toată mass media e acaparată și face propagandă bărbaților corupți ai neamului?
Cei veniți la putere după 2009, când se reîmpărțea torta electorală postcomunistă, au adus în politică alte realități nedemocratice și au păstrat ura comunistă față de cei ce gândesc altfel. Nu este normal ce se întâmplă la noi, dar încă nu e pe puterea noastră să schimbăm lucrurile. De aceea, ne facem datoria conform crezului împărtășit, nu ne scăldăm în bani, iar prin prestația noastră am demontat bârfele că am fi finanțați de Est sau de Vest. Rămâi profund surprins când auzi că la secțiile de votare, unde am avut reprezentanți neplătiți, tot ei erau întrebați ”da de unde are PNL bani ca să participle la alegeri”. Auzi – întrebare…
În anul care se scurge, un an electoral greu, noi am reușit – ca să facem un bilanț anual – să facem o mare bază de date și să convocăm conferințe într-un șir de raioane, ceea ce ne-a ușurat întrucâtva munca în alegeri.
Celelalte raioane rămân a fi coagulate în echipă în perioada imediat următoare și încercăm să stabilim coordonatori pentru aceste conferințe. Trebuie să avem cui încredința ștampila în alegerile locale. Noi am avut echipe peste tot, am participat la două alegeri locale – în 2007 și, respectiv, în 2011, cu specificul cunoscut, când unii, deveniți consilieri sau primari, trec la partidele de la guvernare. Alegerile locale sunt următoarea noastră provocare și aici ne sfătuim cum procedăm, ca să pățim mai puțin din ce am mai pățit.
Vă solicit să vă spuneți opiniile și să luăm decizii împreună, așa cum am luat până acum. Nu excludem – unii ar putea crede că am luat decizii incorecte, de exemplu, legat de participarea chiar la recentele alegeri parlamentare. Dar să ne întrebăm – dacă nu participam la aceste alegeri – așa cum propaga și ne cerea mașinăria propagandei partidelor de la guvernare – oare beneficiam noi de posibilitatea apariției la posturile de radio și TV, ca să mai audă oamenii de echipa și mesajul nostru, pentru că, mai ales în acest an, oamenii noștri aproape că nu au fost invitați la emisiuni. Vă amintesc ce spunea și Traian Băsescu – a vorbi despre Unire déjà înseamnă a apropia Unirea.
Vreau să le mulțumesc tuturor care au promovat poziția PNL în diferite emisiuni la TV și Radio, echipei de bază și prietenilor din raioane. Să știți și pe viitor că aici nimeni nu are interdicție dacă vrea să contribuie, doar că să ne spuneți și să vă înarmăm cu toate materialele. Deși și în acest scrutin am dat materiale analitice. Vreau, în acest sens, să îi mulțumesc dlui Timotei Țurcanu, altor colegi, care au pregătit materiale. Vreau să mulțumesc, în special, prietnilor din AVR-92 ”Tiras-Tighina” și sper să fie și pe viitor alături de noi.
Sunt diferite opinii despre prestația noastră în campania electorală. Noi am discutat în două rânduri la BPC și am dat și o declarație a PNL. Unii au spus că a fost o greșeală prezentarea Guvernului Unirii. Nimeni nu poate ști dacă este așa. Eu vă pot reproduce mesajul lui Mircea Druc, căruia i-am și răspuns:
Mircea Druc, membru al CU, ex-premier, președintele Consiliului Național al Unirii, format în 1991:
Mircea DRUC:”Stimată dnă Vitalia Pavlicenco, îmi place ideea Dvs. GUVERNUL UNIRII” și miniștrii Can, Vidrașcu și Caraman. Pe ceilalți nu-i cunosc, cu părere de rău, dar vreau să am încredere în criteriile de selecție ale PNL. Regret, de asemenea, că PNL și PL nu sunt împreună. Unioniștii nu pot vota câte două partde unioniste concomitent. Dar, totodată, nimeni nu poate monopoliza o stare de spirit, un ideal precum UNIONISMUL ROMÂNILOR. Succes! Doamne ajută!
Vitalia PAVLICENCO: Domnule Druc, am citit putin tirziu acest mesaj de apreciere de la Dvs. Va multumesc. Noi avem in partid numai oameni cinstiti si curati, iar daca Televiziunile nu ne apartin si nu ii arata, nu stiu daca e numai vina noastra.
In privinta ca PNL și PL sa fie impreuna, nici asta nu e vina noastra. Noi am facut toate propunerile posibile si imposibile. Din pacate, Ghimpu, care, daca nu va suparati, e tot un Rosca, doar ne murdareste in cele doua state romanesti. Am si un dosar in instanta contra lui. Precum stiti, sunt unica persoana care am demonstrat in instanta de judecata ca nu am avut nicio colaborare cu niciun KGB, acum voi avea – pe linga procesele contra lui Selin, Ghimpu, Klimenko si Pascaru – si contra lui Voronin, dupa ce am cistigat la CEDO dreptul de a il avea ca pirit. Si asa voi face pina am sa mor, pentru ca sunt o persoana curata, dar murdarita si batjocorita in ambele state romanesti doar pentru ca o categorie de romani de profesie m-au calomniat pentru ca sunt unionista. Eu, la viata mea, in tot ce am facut, nu am luat un leu din Romania. Spre deosebire de altii.
Totodata, tin sa va contrazic: PL nu e partid unionist, a spus-o repetat Ghimpu si va pot demonstra printr-o serie de filme video. Dar, in acelasi timp, PL-istii nu ne pot ierta noua ”indrazneala” de a fi unionisti. Mai ales ca unionistii sunt oameni saraci si curati, demni si onesti. Eu sunt foarte deziluzionata de zisii nostri „intelectuali”. Precum spunea generalul Mircea Chelaru, pe care il voi cita, nemodest, „in Basarabia a ramas un singur barbat al neamului si acesta e Vitalia Pavlicenco”. Alexandru Mosanu este alaturi de noi.
Cunosc si opinia falsa ca „cineva ar monopoliza o stare de spirit, un ideal precum UNIONISMUL ROMÂNILOR.” Noi asta nu am facut, noi ii chemam pe toti, din 2010, sub stindardul unionismului, dar nu vin, pt ca „nu le place ca Pavlicenco si echipa il promoveaza”. Cunoastem si asta. Eu va multumesc inca o data si va doresc La Multi Ani! V-am citat intr-o declaratie a PNL, dar m-am intristat ca ati fi spus – daca e adevarat – ca dintre cele doua partide – PL si PNL – ar fi mai credibil PL. Nu aveti dreptate si va veti convinge. Eu va doresc viata lunga. Vitalia Pavlicenco”
I-am citit ieri aceste mesaje dlui Alexandru Mosanu si a spus ca avem in toate dreptate. Si va transmit mesajul domniei sale, care a vrut sa vina la sedinta noastra, dar nu a putut sa vina din cauza sanatatii, si sa va spuna ca cel mai bun, concret si clar mesaj a fost al nostru.
Precum spuneam înainte de alegerile parlamentare, noi suntem într-un proces foarte greu de fidelizare a segmentului electoral unionist, format din oameni de bun-simț, dar încă pradă manipulărilor. Dar dacă nu participam la aceste alegeri, ca la altele, anterioare, nici atât nu speram la fidelizarea electoratului. Pentru ca actualii monstri politici au acaparat toata Puterea si au lasat loc doar democratiei mimate. Se pare ca sansa substituirii sau inghesuirii lor se poate produce numai după ce se vor trezi și europenii, și populația dezamăgită, dar acum încă manipulată.
Dacă am face un nomenclator sau o listă general și particupală a cauzelor pierderii procentuale a PNL, jumatate de zi vom vorbi și nu vom încheia. Ne-ar prinde bine acest lucru, însă dacă vom reuși să găsim mijloace pentru existență. Pentru că noi și acțiunile unioniste le-am făcut în ideea să aducem alături și oameni ce ne-ar putea ajuta material, dar nu am reușit.
Apropo de programul și Platforma noastră. Iată în Ucraina se aplică acum cu succes exact Platforma PNL – NATO, punerea în afara legii a Partidelor Comuniste, adoptarea Legii Lustrației, ieșirea din CSI, la noi nu se ia exemplu de la Ucraina sau România, iar Ghimpului déjà nu îi mai trebuie NATO, după alegeri, pentru că nu îi trebuie lui Diacov și Leancă.
Iresponsabilitatea lui Ghimpu pentru Dreapta, la care el apartine nu sincer, ci conjunctural, este evident si o arata cifrele. Acum ne-am putea astepta la o coalitie PD-PLDM-PCRM, cu 63 mandate. PL ramine cu 13 mandate si PSRM cu 25. Daca, insa, PL mergea cu PNL, cu PAD, avea vreo 15-16 mandate si nu aveau ceilalti 63 de mandate sau se duceau cu PSRM si asta arata ca sunt, pina la urma, toti de o teapa. Sa il vedem pe Ghimpu ce va face si asta e pedeapsa lui Dumnezeu.
Acum, legat de alegerile locale. Sigur, vom avea aici de a face cu alte provocări, manipulări și nedreptăți – nu votați partidele care nu au reprezentanți în Parlment și în Guvern, pentru că nu veți avea bani pentru proiecte comunitare, așa cum a mai fost. Eu cred că aici va trebui o poziție comună a partidelor extraparlamentare pentru a taxa această discriminare din partea partidelor pretins proeuropene. Va trebui să îi sensibilizăm pe factorii europeni asupra acestor abordări urâte și nedemocratice din partea celor cu Europa pe buze, dar nu și în inimă și cap.
Totodată, în alegerile locale s-ar putea să vină spre noi persoane care nu vor încăpea în lista partidelor corupte. Îi luăm, nu îi luăm, cum vom proceda, întreb pentru că am mai trecut prin așa ceva și nu știu dacă am procedat corect.
Noi, cei mai responsabili din conducerea partidului, cunoaștem bine ce am putut și ce nu am putut în acest an și în aceste alegeri. Nu știu dacă justificările ne ajută. În majoritatea raioanelor am făcut conferinte, mai sunt niste raioane in care abia urmeaza sa facem. Au fost ajutoare ceva pentru copii, iata si acum se vor aduce vreo trei tiruri si ar fi bine sa mai aducem liste de copii mai nevoiasi.
PNL este partidul care a făcut propuneri privind tot felul de blocuri, dar nu s-a acceptat. Da, acum s-au trezit unii dintre cei fără mesaj, fără imagine sau cu imagine proastă, dar care au ținut neapărat să își măsoare puterea cu monștrii.
PLR ne-a contactat și am discutat despre o construcție politică ratată înainte de alegeri. Un congres urgent noi nu putem convoca, dar în preajma alegerilor locale trebuie să discutăm cum ne includem și dacă ne aliem cu altii în lupta contra potentaților zilei… Să vedem ce spun PPM și PAD, pentru că Sergiu Mocanu nu discută despre coagulări.
După ce, de fapt, mai că să îi readucă pe antinaționali la putere (dar printer zișii democrați oare nu sunt antinaționali?), măsluind o majoritate parlamentară, cu anihilarea lui Renato Usatii, cu declararea nevalabilă a zeci de mii de voturi, acum Puterea mai dorește să bage în legislație că partidul care nu a luat voturi câți membri are în două scrutine trebuie radiat din Registrul partidului de la Ministerul Justiției, că doar nimeni nu se va apuca să judece Puterea pentru lipsa condițiilor corecte pentru concurenții electorali. Și-apoi, i-au lăsat pe comuniști și pe dodoniști să se dezvolte, ca să aibe cu ce ne speria și să ne anihileze în modul în care cum spunem ceva contra lor, înseamnă că suntem contra Europei și că suntem cu PCRM, Dodon și Putin. Și asta e o manipulare din 2009 încoace, care prinde la omul neinformat și speriat. Această inițiativă nu ne vizeaza pe noi, dar intenția e clară, doar că societatea nu e democratică.
Da, pentru PNL e greu să reziste în actuala formulă. Se impune coagularea forțelor mai naționale, neproruse, sau venirea unui alt președinte al PNL, cu alte posibilități financiare.
Doar că nu sprijinim apariția partidelor-clone si unica entitate ce trebuie să existe și să se consolideze este PNL. În principiu, unele partide par să accepte acest lucru, pentru noi, însă, care nu avem bani, problema se pune să nu ne disloce oamenii prin metode raider, care au și început din zona PLDM, prin PNL.ro. Cunoașteți că acest PNL din România, despre care Viorel Badea a spus că ”este un alt PNL”, adică cel care a înghițit PDL, dar și-a schimbat esența, în pofida declarăriii, prin Statut, a imuabilității valorilor național-liberale. Acest lucru îl vom face și noi, doar că e păcat că acest PNL.ro nu a discutat și cu noi, însă noi, la BPC, am decis ca un grup să meargă să discute cu responsabilii care vor să facă aici o Filială a PNL.ro. Noi, dintotdeauna, ne-am dorit într-o Românie Reîntregită o filială din Basarabia a PNL.ro și asta va fi oricum, indiferent de cum va evolua în viitorul apropiat intenția PNL.ro pentru Basarabia, care are interes pentru partidele cu procente, nu doctrinaire, apropiate lui.
In continuare, ideea de partide-corespondente nu este valabila in R.Moldova, pentru ca PSD-ul din Romania colaboreaza cu PD-ul, care e ba european, e ba cu Stinga prorusa, antiNATO si pentru un UE la sfântu-ațteapta, iar PNL e cu PLDM, ca au bani si voturi, evident, iar Ghimpu se afla intre Udrea si PNL, alături de Filat, i-o fi împăcat Băsescu, cine știe, care merge la Partidul Mișcarea Populară., unde Traian Băsescu ar urma să meargă după ce nu va mai fi Președinte de stat.
Le spuneam celor cu care mai negociem că doar construirea unui PNL puternic, capabil să se consolideze și să ia poate voturi la locale ar fi un început de încredere într-o altă forță, dacă anul 2014 a fost ca cel din 2001, perdant pentru democratie…
Dar aici e nevoie de maximă corectitudine și de multa cumsecădenie și ne tot întrebăm dacă putem spera la asta sau doar că PNL e bun, dar nu sunt bune conducerile și mesajul Unirii.
Noi, ca Rosca și Ghimpu, nu vom fi. În caz contrar, cu Europa lor pe buze și cu furatul miliardelor în cap nu ajungi decât partid-clona al celor ce au încaput iar la furat și nimeni nu te va crede.
Noi le mulțumim celor ce s-au implicat în alegeri, ne exprimam desconsiderarea fata de oamenii care i-au mai crezut o dată pe tâlhari. Să tot spere ei că aceștia își vor tăia craca de sub ei și vor merge la pușcăriile românești sau europene. Pe naiba… Ei și rusomaidan vor face, doar ca să rămina la condiția vițelului de muls vaca Europa.
Un lucru apreciabil l-am obtinut in aceste alegeri. Am cunoscut foarte multi oameni noi si buni si speram ca vom putea incerca sa consolidam echipe concrete in raioanele slabe si in sate.
As vrea sa ne spuneti, in continuare, ce credeti si cum vedeti lucrurile in continuare, iar noi – daca aveti intrebari – sa incercam sa va raspundem. -0-