Ingerinta permanenta a cercurilor imperiale estice in politica nationala, recunoscuta si de reprezentanti ai societatii civile, in studii de caz, mentionata in declaratii politice si observata in decizii si actiuni la nivel de stat, a condus la politici care ne-au indepartat de Romania – partenerul nostru strategic in demersul european -, de NATO si de Uniunea Europeana. Ca urmare, Republica Moldova s-a cufundat intr-o criza de sistem si in datorii, a promovat politici economice gresite, dar avantajoase unor clanuri. Aceste politici au fost infaptuite de oameni politici proveniti din categoria conducatorilor sovietici si a cadrelor nomenclaturiste din vechiul regim comunist, perpetuate in structurile noului stat.
Dupa 29 iulie 2010 s-a format o noua Putere, care, desi subreda, are o majoritate parlamentara ce permite adoptarea unor legi definitorii pentru asigurarea ireversibilitatii orientarii europene. O asemenea lege este Legea Lustratiei, prin care se va ingradi accesul la demnitati publice al persoanelor ce au colaborat cu KGB-ul in perioada sovietica si au destine omenesti pe constiinta, care ramin, fara indoiala, o coloana a cincea straina in clasa decidenta autohtona, cu obligatii si misiuni constante, adica – o piedica in reformarea elitei politice nationale.
PNL a salutat si initiativa societatii civile privind includerea necesitatii adoptarii Legii lustratiei in programele electorale ale partidelor, ca un mesaj de solidarizare in jurul acestui imperative si pentru sporirea increderii factorilor europeni, care ramin observatori atenti ai fenomenului nostrum politic si decizional.
Demolarea simbolurilor comuniste, adoptarea Legii Lustratiei si ingradirea accesului in structurile Puterii pentru fostii colaboratori ai securitatii, care ar putea fi si astazi agenti ai unor servicii straine din tari ostile orientarii europene a R.Moldova, ar credibiliza majoritatea parlamentara si ar face mai sigur parcursul democratic al statului nostru.
Speram ca nu exista persoane in AIE care ar avea retineri sau piedici ce le-ar face sa se opuna acestei legi, extrem de necesare. Este, poate, o prima sansa in 18 ani, cind se poate face acest lucru.
Adoptat de BPC al PNL
Chisinau, 14 ianuarie 2010