Reprezentanti ai conducerii PNL au discutat cu Anatol Salaru, vicepresedinte al PL

Dl Anatol Salaru, vicepresedinte al Partidului Liberal, imputernicit de Biroul Permanent Central a PL sa poarte negocieri cu alte formatiuni politice, a solicitat dnei Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, o intilnire pentru o discutie. Aceasta intilnire a avut loc miercuri, din partea PNL participind, de asemenea, Alexandra Can, vicepresedinte al PNL, si Alexandru Gorgan, Secretarul General, membri ai grupului de negocieri, delegat in baza deciziei BPC al PNL.

Intilnirea a durat peste doua ore, a fost benefica, s-a axat pe modalitatea de participare a fortelor liberale la alegerile parlamentare din 2009 si ar putea avea continuare.

Conducerea PNL cunostea, in linii mari, pozitia conducerii PL privind modalitatea posibilei colaborari dintre PNL-PL in perspectiva alegerilor parlamentare din acest an. In cadrul unei recente emisiuni la Vocea Basarabiei, dl Mihai Ghimpu, presedintele PL, a propus PNL si MAE sa nu participle la alegeri, dar, in schimb, specialistilor din PNL si MAE sa li se ofere functii in Guvern. Dl Salaru a confirmat aceasta pozitie, completind-o cu o propunere concreta ca PNL sa sprijine, in mod expres, PL in aceste alegeri. De asemenea, dl Salaru s-a referit la “oportunitatea PNL si MAE de a contribui la limpezirea spectrului democratic neparticipind la aceste alegeri, dar avind perspectiva unei unificari dupa alegeri”. Dl Salaru a adus si mesajul PL ca acest partid va include pe lista sa pentru Parlament doar membri ai PL, ca sa nu se expuna unor eventuale probleme in fata Ministerului Justitiei, Comisiei Electorale Centrale, a justitiei moldovenesti, in conditiile cind Opozitia considera ca aceasta se afla, in linii mari, la cheremul Puterii.

Conducerea PNL a venit cu urmatoarea pozitie: PNL este foarte preocupata si interesata de politica generala ce se va face in viitorul Parlament, si nu de functii in Guvern, la nivel de ministri ori, cu atit mai putin, de ministri-adjuncti, care sint, mai curind, functii tehnice si la care se va ajunge daca va fi o majoritate proeuropeana in Parlament. PNL poate contribui ulterior prin cadre de buni profesionisti. MAE si PNL vor prezenta, in viitorul apropiat, Guvernul de umbra propus de aceste doua formatiuni.

PNL a demonstrat, prin comportamentul, pozitia, atitudinile si deciziile sale, ca este o formatiune care pledeaza clar pentru iesirea din CSI, plecarea imediata si neconditionata a trupelor rusesti din R.Moldova, aderarea la NATO si la UE, un Parteneriat strategic bilateral extrem de strins intre Romania si R.Moldova, pentru modificarea denumirii limbii in romana, pentru reforme cu adevarat liberale si considera ca, in acest sens, are pozitii similare cu MAE si PL. Cooperarea pentru Parlamentul R.Moldova dintre PL-PNL-MAE ar insemna o cumulare de valori, dar si o plusvaloare puternica.

PNL considera ca negocierile cu alte formatiuni liberale trebuie sa fie de esenta, de fond, si nu formale, pentru a se declara ulterior – pentru opinia publica si pentru propriile organisme colective de conducere – ca “am negociat, am propus, eventualii parteneri sint interesati doar de fotolii de deputati, nu s-a acceptat oferta noastra si, priun urmare, o modalitate de cooperare reciproc acceptabila nu are sorti de izbinda.”

Conducerea PNL a propus, la rindul sau, PL-ului o contraoferta, care a inclus negocieri in format 4 (PL) plus 4 (2 de la PNL si 2 de la MAE), in conditii de transparenta si dialog consistent. PNL considera ca mecanismul juridic al formarii Listei Unitatii Nationale exista, el a fost confirmat si in cadrul seminarului organizat pentru partide de catre CEC. Cu toate acestea, deputatii MAE si PNL Ion Neagu, Zoia Jalba si Vitalia Pavlicenco au adresat o interpelare Ministerului Justitiei si CEC privind interpretarea practica a unor prevederi din legislatia electorala si privind partidele in ceea ce se refera dreptul partidelor si al miscarilor social-politice de a include pe lista nemembri ai partidului/miscarii si privind corelarea strinsa dintre simbolul electoral si simbolul permanent ale unui partid. PNL si MAE considera ca daca lista unuia dintre aceste partide va fi inregistrata si formatiunea va deveni subiect electoral, argumentul si temerea PL privind aceste aspecte, formulate si manifestate acum, vor deveni nevalabile.

Dialogul dintre reprezentantul PL si reprezentantii PNL au vizat si multe alte aspecte necesare pentru a fi fost dezbatute, in vederea spulberarii miturilor nefaste pentru posibila cooperare dintre PL si PNL, precum si pentru a elucida unele elemente si pozitii percepute inadecvat, in ultimii ani, privind activitatea si declaratiile formatiunilor, inclusiv una la adresa alteia.

In final s-a convenit asupra informarii forurilor partidelor si a revenirii, prin anunatre reciproca, asupra rezultatului consultarilor si deciziilor luate.

SP al PNL

Comentarii

Lasă un răspuns