Joi, 28 octombrie, la invitația administrației Televiziunii publice Moldova 1, condusă acum de Ecaterina Stratan, am participat, ca reprezentant al unui partid, la discuții pentru expunerea viziunilor despre cum se poate coopera cu instituția pentru a avea acces în vederea propagării obiectivului, a mesajelor, a pozițiilor, a punctelor de vedere ale entităților politice.
Au vorbit reprezentanți ai mai multor partide, din Parlament și din afară, care s-au referit la experiența din anii precedenți în privința oferirii accesului la Moldova 1 pentru partidele, în special de opoziție extraparlamentară, în timp ce Puterea are acest acces la primul impuls de a veni și a le vorbi cetățenilor de pe micul ecran public.
Luînd cuvîntul, am menționat că, în calitate de președinte al PNL, am adresat o scrisoare TVM în perioada dezbaterilor publice pe marginea sistemului mixt, convenind cu administrația Televiziunii că trebuie revenit și rezolvat definitiv acest imperativ într-o societate care se pretinde a avansa pe calea democratică, a pluralismului politic și de opinii.
Am subliniat că, avînd în vedere startul inegal în acordarea de bani de la Bugetul public pentru partidele cu rezultate în ultimele alegeri locale și parlamentare, o povară și o așteptare mare cad pe umerii TV Moldova 1, pentru că este un mod de familiarizare a populației cu obiectivul și mesajele unei entități politice.
Talk-show-urile, însă, realizate cu invitați au loc la toate televiziunile, fie publică sau privată, cu invitați pe categorii și ”ligi”, cînd, de fapt, în situația în care voturile multor subiecți electorali au fost redistribuite partidelor intrate în Parlament, faptul semnifică înglobarea pentru acestea și a opțiunilor votanților celorlalte partide, neintrate în Legislativ. Legat de aceasta, reprezentanții Puterii ar trebui să accepte și să discute cu partide de opoziție, pentru a se edifice lumea cine luptă pentru binele lor și cine – nu.
S-a folosit în spațiul public termenul de ”Opozitie cu sprijin popular?” Mai ales cind vorbesc cei ce nu au participat la niciun scrutin pîna acum – ca să vadă cum e cu voturile deturnate și cu atitudinea ulterioară a eventualilor donatori dezamăgiți.
Noi cunoaștem această experiență tristă și întrebăm – care TV a oglindit corect actiunile unioniste din 2012 încoace? Si cine era la putere? Diferite AIE-uri – si toate TV- urile – publică sau private și-au batut joc tendențios de marșurile cu participarea a mii de oameni, peste 10 mii uneori… Astfel au procedat inclusiv posturile TV pe care le-am crezut naționale, care acum discută săptămînal despre Unire și îi criticau pe unioniști că fac marșuri și nu vin cu proiecte.
Legat de asemenea declarații ale unor prezenți la TV precum că unioniștii nu au planuri, proiecte, că fac doar marșuri – cine a manifestat interes și a promovat proiectele unioniste publicate pe site-ul Consiliul Unirii sau PNL? Am chiar sugerat o listă de persoane care pot discuta despre aceste proiecte.
Nu mai spunem că acești ”cîștigători de voturi” preluate prin distribuire sunt exact cei care au deturnat voturile exprimate pentru AntiMafie, PNL, PLR, PPRM.
Totodată, mai mulți vorbitori s-au întrebat ce facem cu TV-unile controlate și afiliate clar unor lideri politici – care mai solicită și acces reglementat la TV public, cele care nu respectă nici pluralitatea de opinii, nici codul deontologic privind nepărtinirea moderatorilor..
Cînd, de fapt, aceste TV-uri au toate posibilitățile să ofere un exemplu bun celorlalte instituții de televziune – fie postul TV din oricare cele trei cartele aparținînd grupării PD, PSRM sau Lucinschi.
S-a mai spus în cadrul luărilor de cuvînt legat de cîte voturi a luat vreun partid. Voiam să vă corectez –nu e corect să spui așa, ci cît ”ni s-a dat”, pentru că ceea ce nu am făcut toate partidele din afara guvernării e că nu ne-am mobilizat să obținem un nou concept asupra Autorității Electorale, în care fiece subiect electoral să fie reprezentat egal și cu vot decisive în această instituție, ca să își poată apăra legal fiecare partid voturile cîștigate.
În privința comentatorilor eterni, care se perindă de la TV la TV – faptul creează ne-credibilitate și falsitate, manipulare politică. Comentatorii afiliați politic promovează unele partide, dar președinții de partide își promovează direct entitățile.
În legislatura 1998-2001, majoritatea parlamentară Alianța pentru Democrație și Reforme a adoptat decizia privind acordarea timpilor de antenă tuturor partidelor și a fost un exemplu bun cînd se discuta și Bugetul public, politici sociale și economice, pe lîngă problemele politice.
S-a menționat că ar putea să nu vină toate partidele, cele care, de exemplu, nu dau rapoarte financiare sau le dau pe zero la toate rubricile. Aici s-ar impune o contabilizare a invitațiilor refuzate/neacceptate și să se acționeze în consecință. Nu vin partidele – nu pot avea pretenții, iar lumea se va lămuri. Într-adevăr – nici în altă parte, nici aici, nimeni nu poate vorbi în numele altcuiva, iar reprezentarea este o realitate care se obține greu.
Alegerile prezidențiale nu sunt un indiciu pt ponderea vreunui partid, pentru că polarizarea să votăm răul cel mai mic rămîne tot un rău votat, după care votanții revin la partidele lor și nu pot fi contabilizate și cuantificate rezultatele doar pentru un actor politic, un fost prezidențiabil.
Administrația a promis să conceapă un proiect legat de o emisiune pentru partide, care să fie discutat peste un timp optim împreună cu reprezentanții partidelor.
Vitalia PAVLICENCO, președintele PNL