Pe 30 septembrie si 2 octombrie organizatia nonguvernamentala VO “Liberalios Reforme” a desfasurat doua seminare – la Chisinau si la Soroca, in cadrul Proiectului de Cooperare Lituaniana pentru Dezvoltare al Programului de Promovare a Democratiei-2008, finantat de MAE al Lituaniei. Programul vizeaza cooperarea dintre politicieni, societatile civile si oameni de afaceri din cele doua state pentru schimb de viziuni, practici, experiente, proiecte de viitor.
Expertii lituanieni au evocat drumul tarii lor spre UE, cu recomandari care au rezultat pentru R.Moldova, pentru care e dorita o perspectiva europeana clara si certa. Seminarul a fost interactiv, oaspetii au raspuns unui mare numar de intrebari privind cauzele decalajului de parcursuri ale statelor noastre, care au pornit de la aproape acelasi punct spre un nou sistem, capitalist, european. Expertii au mentionat importanta cruciala a obiectului de integrare in NATO pentru obtinerea desprinderii definitive de zona de influenta ruseasca si a retragerii trupelor rusesti de ocupatie din R.Moldova. O serie de alte recomandari facute au vizat administratia publica locala, relevindu-se posibilitatile de valorificare a sistemului lituanian pentru sistemul moldovenesc, gestionat astazi, in mare parte, de democrati.
La seminarul de la Chisinau au fost invitati 28 reprezentanti din partea a
patru partide liberale, de opozitie, din R.Moldova: AMN, PL, PNL, PLDM, care au audiat comunicarile unor experti din Lituania: Dr.Eugenijus Gentvilas – reprezentant al Parlamentul European ALDE, membru al Comisiei de dezvoltare regionala si delegat pentru Bielarusi; Diana Stankaititene, directorul Centrului de suport social din Klaipeda; Sergej Muravjov, expert in probleme de transparenta si anticoruptie; Vytautas Kvietkauskas, directorul Asociatiei de autoritati locale din Lituania, ex-politician cu o vasta experienta si in jurnalism; Jurgita Chromanskyte, cea mai tinara membra a Consiliului municipal Klaipeda, asistenta in Consiliul European.Expertii lituanieni au evocat drumul tarii lor spre UE, cu recomandari care au rezultat pentru R.Moldova, pentru care e dorita o perspectiva europeana clara si certa. Seminarul a fost interactiv, oaspetii au raspuns unui mare numar de intrebari privind cauzele decalajului de parcursuri ale statelor noastre, care au pornit de la aproape acelasi punct spre un nou sistem, capitalist, european. Expertii au mentionat importanta cruciala a obiectului de integrare in NATO pentru obtinerea desprinderii definitive de zona de influenta ruseasca si a retragerii trupelor rusesti de ocupatie din R.Moldova. O serie de alte recomandari facute au vizat administratia publica locala, relevindu-se posibilitatile de valorificare a sistemului lituanian pentru sistemul moldovenesc, gestionat astazi, in mare parte, de democrati.
SP al PNL
Comentarii