Vitalia Pavlicenco: „Legea Lustratiei – imperativ al democratiei si al probarii optiunii europene”

Ca presedinte al PNL, Asociatia Hyde Park mi-a remis si mie Apelul catre clasa politica din Republica Moldova, chemind-o „sa demonstreze maturitate si curaj, sa includa in programul electoral LUSTRATIA, ca obiectiv, si sa se angajeze public ca in viitorul Parlament sa voteze o lege cu astfel de subiect.

In legatura cu aceasta, ca cetatean, deputat, presedinte de partid, expun urmatoarea pozitie.

Aceasta initiativa este extrem de salutara. Este un imperativ al democratiei si al probarii optiunii noastre europene. Una dintre cauzele ca R.Moldova stagneaza in continuare si nu face parte din grupul de state baltice, care sint membre ale NATO si UE, din grupul statelor ex-socialiste Romania, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia s.a., membre si ele ale NATO si UE, ca nu face parte nici din grupul Ucraina-Georgia, care se zbat sa avanseze spre NATO si UE, este lipsa acestei legi si votarea optiunii zero in acordarea cetateniei R.Moldova.

Lipsa Legii Lustratiei face ca in R.Moldova clasa politica sa fie, in continuare, santajabila, sa fie la cheremul cercurilor de la Kremlin, indeplinind comandamentele lor politice.

In calitate de fost membru pe parcursul a cinci ani al delegatiei parlamentare moldovenesti la Adunarea Parlamentara NATO, am avut discutii pe aceasta tema cu o serie de politicieni din fostele state socialiste. Mi-au confirmat ca fara aceasta lege tara lor nu a putut avansa si deveni credibila pentru a fi membru al NATO si UE.

Personal, nu sint de acord cu afirmatia – folosita frecvent de unii politicieni cu titlu de amenintare -, facuta cindva de ex-Presedintele Petru Lucinschi, precum ca, daca s-ar deschide arhivele securitatii, am ramine fara intelectualitate. Parerea mea este ca mai bine fara asemenea intelectualitate, decit cu ea in circa si raminind la cheremul Rusiei si al trecutului criminal sovietic ce ii face santajabili pe atitia decidenti.

In Romania societatea civila a facut mari presiuni pentru adoptarea Legii Lustratiei, au avut loc dezbateri. Legea Lustratiei ar trebui sa mearga mina in mina cu necesitatea condamnarii comunismului si a crimelor comise de regimul comunist de factura sovietica. Ceea ce s-a intimplat in Romania, prin Declaratia facuta de Traian Basescu in Parlamentul Tzarii, trebuie sa se produca si in Parlamentul de la Chisinau.

In Republica Moldova se afla comunistii la putere. Proiectul de hotarire privind condamnarea crimelor comunismului, conform Recomandarilor Consiliului Europei, zace in sertaele lui Lupu si Ostapciuk. Acestia, in loc sa se conformeze si altor Rezolutii ale CE, care cer distrugerea simbolurilor regimului comunist, incurajeaza instalarea in raioane a noi monumente satrapului Vladimir Lenin.

Iar din cauza cercului vicios de a nu avea o majoritate prooccidentala, democratica, net anticomunista, nu se adopta legile adoptate de statele devenite membre ale comunitatii euratlantice, in timp ce, neavind aceste legi, nu putem alege o majoritate democratica, proeuropeana.

Una dintre conditiile sine qua non pentru fortele necomuniste, care ar invinge in alegerile parlamentare in 2009 este sa faca un proces al comunismului, sa reconfirme, prin Parlament, ilegalitatea existentei partidelor de sorginte comunista in R.Moldova, care actioneaza ilegal in societate (Hotarirea din 1993 a Prezidiului Parlamentului, de repunere in legalitate a partidelor comuniste, nefiind publicata in Actele oficiale si necapatind putere de lege), sa condamne crimele regimului comunist de factura sovietica, sa adopte Legea Lustratiei, cu accesul la arhivele KGB. Un million de romani au fost nimiciti de comunisti prin Holocaustul antiromanesc, iar cei care au contribuit la aceste crime, care i-au turnat pe semenii lor structurilor represive sovietice trebuie sa fie cunoscuti de victimele si de copiii/nepotii victimelor acestora. Nu sa fim condusi, in continuare, de criminali si de copiii/nepotii lor, care au uitat ca parintii/bunicii lor au facut foamete organizata, au bagat oameni in gropi cu var, au trimis esaloane de oameni in Siberia, apoi nu le-au dat voie sa se instaleze cu traiul in localitatile de udne au fost deportati, raminind si acum pe drumuri si fara averile confiscate, pe care actualul regim comunist nu vrea sa le restituie.

Partidul National Liberal pledeaza neconditionat pentru adoptarea Legii Lustratiei. Condamnarea crimelor comunismului si Legea Lustratiei sint imperative pentru recuperarea demnitatii noastre, ca parte a natiunii romanesti europene.

Delegatia Politica Nationala a adoptat la 21 februarie 2007 Codul Etic al PNL, al carui punct 10 spune ca “Membrul PNL, care in decursul timpului a suferit condamnari penale infamante, a desfasurat activitati economice veroase, dovedite prin sentinte judecatoresti sau a colaborat cu fostul KGB sovietic, nu va putea accede in func??ii de conducere in structurile partidului sau in functii ori demnitati publice la nivel central sau local (parlamentari, ministri, primari etc.)”

PNL a elaborat si un prim-proiect de Lege a Lustratiei, nedefinitivat atit din cauza lipsei de practica in acest sens si a implicantelor numeroase la elaborarea si aplicarea acesteia, cit si din cauza lipsei de perspectiva, in acest Parlament, de a fi adoptat. Ca o prima varianta, de lucru, examinam eventualitatea de a-l posta aici, pe blog. Am preluat conceptul din legea romanesca privind lustratia si privind CNSAS, insa pentru un proiect solid si aplicabil e nevoie de specialisti care cunosc bine acest domeniu si care ar dori sa se implice in elaborarea Legii.

In acest scop, am purtat discutii cu mai multi reprezentanti ai societatii civile, cum ar fi Igor Botan, Nicolae Chirtoaca, acum Ambasadorul R.Moldova in SUA, cu Viorel Ciubotaru, cu Roman Mihaies, cu Romeo Turcan. Vorbisem cu unii dintre ei si despre initierea unor seminare privind modul de elaborare si aspectul aplicabilitatii unor asemenea legi in alte tari, atit din spatiul baltic, precum si din fostul spatiu socialist din Europa. Discutam despre initierea de dezbateri publice, prin elaborarea unor proiecte care sa fie sprijinite de mai multe ONG-uri si Ambasade acreditate la Chisinau.

Intr-o anumita faza, am obtinut, in urma discutiilor, acceptul urmatorilor deputati – Anatol Taranu, Valeriu Cosarciuc, Gheorghe Susarenco, Dumitru Braghis, Dumitru Diacov, Valeriu Plesca, Ion Neagu, Leonid Bujor – pentru a initia un grup de discutii cu reprezentantii societatii civile pe subiectul elaborarii unui proiect de Lege a Lustratiei.

Consider ca toate partidele care se considera democratice trebuie sa pledeze pentru adoptarea Legii Lustratiei si sa includa acest punct in platforma electorala. PNL va face in mod univoc acest lucru. De asemenea, consider ca orice intelegere, acord de parteneriat intre partide, incheieri de aliante anteelectorale sau postelectorale trebuie sa includa angajamentul de promovare in platforma/programul electoral si in Programul de activitate al Fractiunilor, al Parlamentului elaborarea si adoptarea Legii Lustratiei.

De asemenea, sint unicul deputat care am cerut public, de la microfonul Parlamentului, acces la propriul dosar, daca exista la SIS, si am obtinut raspunsul – care era de asteptat – ca nu exista nici un dosar. Nici nu poate exista, pentru ca nu exista un cit de mic biletel scris contra cuiva sau o cit de mica marturie ca as fi avut vreodata in viata de a face cu structurile sovietice de securitate, cele din a caror cauza am ramas fara bunic si tata.

De asemenea, sint deputatul care am sesizat SIS-ul si Procuratura in legatura cu zisa Lista Sandrovski, ticluita, din cite se pare, prin laboratoare crestine si democrate, prin care s-a incercat ponegrirea multor membri ai societatii noastre. Modul de intocmire a listei si raspunsul, trimis mie la Parlament in conditii de maxima secretizare, demonstreaza ca autorii „listei” par destul de familiarizati cu practicile structurilor oculte, care, pentru noi, cind am citit „Lista”, au constituit o revelatie.
Si aceste documente vor fi date publicitatii."

 
SP al PNL
Comentarii

Lasă un răspuns