Președintele PNL „CSI este o frână pentru avansarea spre un spaţiu al civilizaţiei” (Europa Liberă)

AD93C662-9221-4250-8591-91E0D1CB1875_w640_r1_s_cx0_cy3_cw0Europa Liberă continua sa va prezinte concurentii inscrisi in cursa electorala. PNL participă la alegerile parlamentare cu sloganul „În Europa – prin România”. În buletinul de vot este numărul 8. Pe primele cinci locuri sunt: Vitalia Pavlicenco, Anatolie Caraman, Alexandra Can, Ștefan Maimescu și Serghei Lașcu. Printre cele 18 priorităţi până la Reîntregirea din 2018 se regaseste si Ieşirea Moldovei din CSI. Iata cum argumenteaza nevoia abandonarii acestei organizatii, liderului formatiunii Vitalia Pavlicenco.

Europa Liberă: Credeţi că e posibil ca Moldova să iasă din CSI? De ce insistaţi pe acest aspect?

Vitalia Pavlicenco: „Pentru că cei 23 de ani de aflare a Republicii Moldova între Est şi Vest, dar, de fapt, fiind şi membru al Comunităţii Statelor Independente, nu au adus mari schimbări în situaţia din republică, în societate. Practic, este o frână pentru avansarea spre un spaţiu al civilizaţiei, cum ar fi spaţiul euroatlantic, spaţiu în care guvernele trebuie să fie conduse de persoane neşantajabile, iar statul, pentru investiţii şi pentru implementarea unor reforme veritabile, ar trebui să accepte şi statutul de membru al NATO, având în vedere şi situaţia extrem de complicată politică şi geostrategică în care ne aflăm în contextul crizei ucrainene.”

Europa Liberă: Insistaţi pe ieşirea Moldovei din CSI tocmai atunci când, practic, o jumătate dintre cetăţenii Republicii Moldova vor ca ţara să adere la Uniunea Vamală.

Vitalia Pavlicenco: „Problema este că noi nu cerem doar acum. Am avut mereu acest deziderat şi acest obiectiv de ieşire din CSI. Occidentalii, dacă acceptă dualitatea obiectivului european şi semnarea acordurilor asociative cu UE, dar, în paralel, aflarea în CSI, este doar pentru că se tem de pericole şi mai mari – revenirea comuniştilor, un atac, poate, şi militar din partea Rusiei. Dar, de fapt, şi occidentalii înţeleg bine că exemplul Georgiei de a părăsi CSI, neaflarea Ţărilor Baltice în CSI sunt totuşi nişte premize care constituie o bază de dezvoltare veritabilă pentru Republica Moldova, punerea unui capăt acestei oscilaţii şi incertitudini în privinţa vectorului nostru.”

Europa Liberă: Cei aproape 50% dintre respondenţi, care spun că văd apropierea Moldovei mai degrabă de Uniunea Vamală, nu ar putea să protesteze, să iasă la un Maidan moldovenesc?

Vitalia Pavlicenco: „E prea mult să spunem că PNL, care pentru mulţi, practic, nu contează, deşi noi contăm şi schimbăm mult Republica Moldova, este cel care poate determina un ruso-Maidan. Nu credem. Ruso-Maidanul poate fi din cauza ingerinţei forţelor imperiale ruseşti aici şi din cauza nemulţumirii populaţiei în legătură cu corupţia generalizată, care a cuprins societatea din cauza că forţele politice postcomuniste au preluat sistemul corupt creat de comunişti, l-au dezvoltat în interese meschine şi, practic, au dus la disperare populaţia.

Am putea spune că participanţii la un eventual ruso-Maidan desigur că se tem de unirea cu România. Şi acest lucru spun nişte purtători ai lor, care ar vrea ca Republica Moldova să intre în componenţa Rusiei tocmai ca să nu ne unim cu România. Dar trenul e pornit, cancelariile occidentale sunt, în opinia noastră, decise să accepte reunificarea celor două state româneşti, care este o chestiune de timp. Şi platforma noastră electorală vizează exact pregătirea în aceşti următori patru ani a reîntregirii din 2018.”

Europa Liberă: O eventuală aderare a Moldovei la Alianţa Nord-Atlantică ar trezi nedumeriri şi poate chiar repulsie la Tiraspol, la Comrat, dar şi la Chişinău, pentru că multe sunt forţele politice anti-NATO.

Vitalia Pavlicenco: „Noi, de 23 de ani, am încercat, din cauza influenţei forţelor centriste, să tot menajăm Tiraspolul, Moscova, Comratul. Dar, de fapt, am ajuns ca ei să facă ce vor în Republica Moldova, iar noi să ne pomenim în insecuritate în faţa unui pericol grav, care ne paşte din Est. Trebuie, odată şi odată, să avem voinţă politică, să avem caracter, să votăm persoane neşantajabile. Şi, în felul acesta, vom avea şi noi garanţii că am putea să ne mişcăm înainte şi să ne rupem de spaţiul rusesc. Adică, să venim în spaţiul românesc, în Europa, unde putem ajunge numai prin Unirea cu România, pentru că nimeni nu dă garanţii formale de aderare la UE.”

http://www.europalibera.org/content/article/26691808.html

Comentarii

Lasă un răspuns