MPU a sesizat Procuratura Generala a RM

SESIZARE

Miscarea Politica UNIREA condamna actiunile fortelor de ordine prin aplicarea violentei fata de veterani, prin atingerea integritatii fizice $i morale, precum si repunerea neintemeiata a acestora, care au protestat in mod pasnic, la 16 iulie, in fata Parlamentului.

Astfel, protestatarilor li s-a incalcat dreptul la libertatea lntrunirilor,  le-a fost aplicat un tratament inuman si degradant, incalcandu-se  principiul  proporponalitapi,  inclusiv art. 4, (3) al LEGII Nr. 320 din 27-12-2012, (aplicarea fortei fizice, mijloacelor speciale si a armelor de foc se admite doar in stricta conformitate cu legea si in cazul in care metodele nonviolente nu asigura indeplinirea atributiilor Politiei); si incalcarea art.4 (1) din LEGEA privind modul de aplicare a forfei fizice, a mijloacelor speciale si a armelor de foe, (subiectii legii au dreptul sa aplice forta jizica, mijloacele speciale si armele de foc in caz de legitima aparare, in stare de extrema necesitate sau de re{inere a persoanelor in conditiile si in situatiile prevazute de prezenta Lege.)

Mai mult decat atat, colaboratorii Politiei au retinut fara un motiv mtemeiat 9 persoane, fiind escortate la Inspectoratul de Politie Buiucani, iar mai multe dintre acestea au avut nevoie de ingrijiri medicale, in urma actinilor violente asupra lor, fiind transportati la Institutul de Medicina Urgenta.

Prin urmare, avand in vedere cele expuse, sesizam Procuratura Generala si solicitam stabilirea tuturor circumstantelor in legatura cu actiunile coercitive de aplicare a fortei fizice si a mijloacelor speciale ale organelor de drept, pentru a dispune efectuarea investigatiilor, in temeiul art.274 Cod de procedura penala $i a art. 21 (1) din LEGEA privind modul de aplicare a fortei fizice, a mijloacelor speciale si a armelor de foc si a stabili legalitatea actiunilor fortelor de ordine fata de veterani.

Mentionam ca aceasta cerere a fost expediata si pe aceasta adresa electronica: proc-gcn@procuratura.md

Chiinau, 17 iulie 2020

Comentarii