100 zile de guvernare liberal-democrata, sugestii, riscuri

In ziua de 19 ianuarie 2010, PNL a tinut o conferinta de presa in care Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, Anatol Revenco, vicepresedinte, George Avornic, Secretarul General al PNL, si Mihai Creanga, membru al BPC, presedintele Filialei Cantermir a PNL, au expus pozitia PNL fata de cele 100 de zile de guvernare AIE si unele prioritati legislative.

In continuare sint postate Pozitia PNL fata de realizarile si asteptarile din partea AIE si Declaratia privind necesitatea adoptarii Legii Lustratiei.

PNL saluta pozitia premierului Vladimir Filat ca “Opozitia trebuie sa-si faca meseria si sa caute lacunele guvernarii”. Speram sa gindeasca la fel toti liderii AIE. PNL a sprijinit trei componente ale actualei AIE in alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie, PNL nu e la guvernare si s-a declarat ??n Opozitie constructiva fata de actuala Putere.

Premierul a declarat si ca “mesajele din partea societatii sunt imbucuratoare – schimbarea se simte deja, desi inca destul de slab”. Guvernul, ca emanatie a majoritatii democratice din Parlament, a fost investit pe 25 septembrie 2009, cind s-a aprobat si Programul de Guvernare pentru anii 2009-2013 “Integrarea Europeana: Libertate, Democratie, Bunastare”.

PNL considera ca dupa prima suta de zile ale activitatii Executivului, au fost infirmate vehicularile comunistilor privind incapacitatea noii puteri de a guverna. Populatia depaseste frica legata de efectele schimbarii Puterii, insa persista temerea revenirii comunistilor in forta. Cauzele sint fragilitatea majoritatii parlamentare, contextul politic si economic. Politic, pentru ca nu e clar: va fi modificata Constitutia si evitate alegerile anticipate, vor fi alegeri prezidentiale cu participarea popultaiei sau vor fi alegeri anticipate si o instabilitate inevitabila, ce va comporta o pauza daunatoare in relatiile cu institutiile internationale.

PNL saluta prioritatile Guvernului privind o crestere economica durabila, locuri de munca bine platite, schimbarea modelului economic, crearea conditiilor pentru investitii straine si pentru competitivitatea marfurilor autohtone pe piata externa.

Pozitia PNL este motivata de imperativul asigurarii, pe toate caile, a ireversibilitatii orientarii europene a Republicii Moldova.

Iata atitudinea PNL fata de deciziile si actiunile Aliantei pentru Integrarea Europeana:

Salutam Decretul de formare a Comisiei care va condamna crimele comunismului in R. Moldova, emis de Presedintele-interimar al R.Moldova. In Parlament exista o initiativa legislativa depusa si de presedintele PNL privind condamnarea crimelor comunismului, iar pe 19 decembrie 2009, Delegatia Politica Nationala a PNL a cerut Puterii eliminarea simbolurilor regimurilor totalitare si condamnarea crimelor comunismului.

Apreciem deblocarea relatiilor cu UE, FMI, BM, BERD si Banca Europeana pentru Investitii. Incep negocieri dificile pentru Acordul de Asociere cu UE, care nu inseamna garantii pentru integrare, ci liberalizarea regimului de vize (fara drept de munca in UE) si negocieri privind o zona de comert liber si aprofundat cu UE. Asta necesita vointa politica si mentinerea la putere, in pofida unor reforme impopulare. Este importanta adoptarea, in decembrie 2009, la Bruxelles, in cadrul Consiliului de Cooperare RM-UE, a Declaratiei Comune, ce prevede obiective specifice de colaborare.

Salutam vizitele conducerii statului in UE si in SUA, preconizata semnare a Acordului de finantare deplina din fondurile Corporatiei Provocarile Mileniului (Compact) pentru proiectele “Tranzitia la o agricultura performanta” si “Reabilitarea retelei de drumuri”.

Deblocarea relatiilor cu Romania trebuie sa conduca la crearea bazei pentru un parteneriat cit mai strins. Anularea vizelor pentru romani, Acordul micului trafic la frontiera nu trebuie urmate de semnarea Tratatului de Frontiera dintre R.Moldova si Romania, dorit de Kremlin si de comunisti, ci de un Acord de Parteneriat Strategic moldo-roman “Pro Europa”, pornind de la o viziune comuna a AIE, a Presedintelui Traian Basescu si a intregii clase politice de la Bucuresti.

Gazduirea summit-ului CSI la Chisinau a fost un act de corectitudine si de perspicacitate politica, insa insotit de declaratii ale unor politicieni din AIE neconforme prevederilor programatice ale partidelor reprezentate – atit despre relatiile cu CSI, cit si referitor la problema transnistreana.

Mentionam demararea reformarii sistemului de educatie, reconsiderarea programelor curricullare, care trebuie efectuate cu oameni noi, nu cu functionarii ce au promovat programe scolare in regim comunist. Un nou Cod al Educatiei va favoriza integrarea in sistemul european de educatie.

Notificam tergiversarea reformarii Consiliului Coordonator al Audiovozualului si a IPNA “Teleradio-Moldova”, sursa parincipala de informare pentru majoritatea populatiei noastre.

Constatam actiuni salutare in contextul crizei economice mondiale. Privim cu prudenta angajamentul de depasire a recesiunii economice prin cresterea economica de la 1,5%, in 2010, la 5%, in 2012, de descrestere graduala a deficitului bugetar ??n PIB de la 9%, in 2009, la 3%, in 2012, cu stabilizarea deficitului contului curent in jurul cotei de 10% din PIB.

Salutam imbunatatirea mediului de afaceri, demonopolizarea importului si exportului, reducerea, de la 250 la 41, in Nomenclator a produselor supuse certificarii obligatorii pentru conformitate, prelungirea de la 1 la 5 ani a certificatelor de conformitate pentru companii cu management adecvat standardelor internationale. Asteptam reducerea genurilor de activitate supuse licentierii si simplificarea procedurilor de licentiere.

Sprijinim completarea Fondul de subventionare a agriculturii cu 250 mln lei (pe linga cele 313 mln), prin modificarea Bugetului-2009, ca si angajarea in restituirea TVA-ului la livrarea productiei pe teritoriul tarii

Apreciem deblocarea exportului vinului in vrac si eliminarea barierelor la exportul de struguri, ca si o serie intreaga de masuri legislative si executive, menite sa elimine barierele din calea exportului produselor agricole.

Salutam promisiunea legata de noul sistem social, prevazind o majorare a alocatiilor pentru asistenta in 2010, inclusiv prestatiile de somaj, cu 40% in raport cu anul 2009, sporirea finantarii prin majorarea transferurilor ??n fondurile asigurarii obligatorii de asistenta medicala cu 5,4% fata de nivelul aprobat pentru 2009, cota transferurilor urmind sa reprezinte 58% din fondurile asigurarii obligatorii de asistenta medicala.

Salutam liberalizarea sistemului de executare a hotaririlor judecatoresti, fenomen ce a erodat total increderea cetatenilor in actul de justitie si in stat.

Sprijinim Parteneriatul public-privat pentru descentralizarea puterii si asigurarii autonomiei locale, utilizarea eficienta a resurselor publice pentru prestarea unor servicii publice de calitate, in beneficiul cetateanului.

S U G E S T I I LE PNL:

Este necesara o coordonare a pozitiilor in AIE fata de diferite chestiuni, o claritate privind obiectivele politice imediate ale Aliantei. Este imperativ un centru de analiza, care sa cumuleze, la maximum, opiniile exprimate in presa, emisiuni, in conferintele de presa, in declaratiile politice privind faradelegile ce asteapta implicarea structurilor competente si sugestiile pentru guvernarea liberal-democrata.

Sa se formeze AIE-uri in cit mai multe raioane.

Sa continue dialogul inceput cu societatea civila, stopat in ultimul timp, ca si dialogul constant cu alegatorii, grupurile profesionale in cadrul unor intilniri directe in raioane, prin media electronica – aceasta ar angaja solidar societatea in efortul de schimbare, care e unul dificil, dar imperativ.

Sa fie demolate simbolurile comuniste si monumentele Lenin in raioane.

Sa fie trasi la raspundere cei vinovati din clanul comunist pentru deturnarile de bani publici in zece ani de guvernare comunista curupta, inclusiv obtinerea ilegala a lotului de teren si a creditului de 2 milioane de dolari de la Banca de Economii pentru sediul luxos al PCRM – cazuri facute public de PNL inca in Parlamentul de pina la 5 aprilie.

Sa fie facute publice cu maxima claritate si prudenta politicile sociale adoptate, pentru a se evita nelinistea categoriilor defavorizate ale populatiei.

Sa nu fie tergiversata anchetarea evenimentelor de la 7 aprilie.

Sa nu se admita traseismul comunistilor spre partidele de la guvernare de dragul ocuparii functiilor in structurile administratiei publice centrale, rationale, in serviciile desconcentrate.

Sa fie facute publice rezultatele verificarii averilor noilor guvernanti. Trebuie actualizata Comisia ce controleaza veridicitatea declaratiilor de avere. Populatia trebuie convinsa ca noii guvernanti nu au venit sa fure ca si comunistii. Regretam tacerea sectorului asociativ, a ONG-urilor specializate.

Sa fie intentate urgent dosare in baza Rapoartelor Curtii de Conturi, care a verificat cheltuierea banului public de catre demnitarii comunisti.

Sa se ia masuri urgente impotriva coruptiei, pentru ca, neeliminindu-se cauzele in regimul comunist, se risca perpetuarea acesteia sub noua guvernare. Trebuie cercetati capii clanului mafiot, reactionat la investigatiile de presa, trasi la raspundere si cei cu imunitate parlamentara, care trebuie ridicata, conform legii. UE asteapta procese impotriva “marilor rechini”, ce lipsesc sau intirzie. Nu trebuie sa existe piedici sau indicatii de sus pentru CCCEC in cercetarea legalitatii activitatii firmelor apartinind direct sau indirect capilor clanului mafiot comunist sau capilor oricaror altor clanuri.

Sa se ia decizii bine cоntarite privind banii publici, pentru evitarea acordarii unor sume gen 165 mii lei pentru un deputat comunist, cind atоta lume se afla sub pragul saraciei.

Agentul guvernamental sa sesizeze Procuratura pentru intentarea de dosare celor vinovati de cauzele pierdute de R.Moldova la CEDO. In caz contrar, ca element indispensabil al statului de drept, justitia va deveni independenta foarte greu, raminind sub comandamentele Puterii.

Sa se gaseasca urgent mijloace compensatorii pentru cresterea pretutilor cauzate de livrarea gazelor la pret majorat (233 dolari pe mia de metri cubi) de catre Gazprom (pretul la gaze pentru consumatori a fost majorat cu 14%, pentru energia electrica – cu circa 20%, iar pentru agentul termic – cu 29%.

Inghetarea salariilor bugetarilor ar putea genera coruptie si inrautati calitatea servicilor de stat, iar inclaritatea masurilor compensatorii in conditiile stoparii compesatiilor nominative genereaza deja o nemultumire si imposibilitatea achitarii serviciilor comunale. De panica generata pot profita comunistii.

Prioritati semnalate de societatea civila, partidele extraparlamentare, de presa,

care, nerealizate, pot deveni riscuri in 2010.

1. Demolarea sistemului comunist printr-o revolutie de mentalitate, prin deschiderea totala a spatiului public pentru confruntari de idei.

2. Traseismul comunistilor spre partidele de guvernamint deprima partea democratica a societatii si anihileaza efortul schimbarii. Neadmiterea in functii a reprezentantilor nomenclaturii regimului comunist de factura sovietica si ai regimului comunist rasturnat pe 29 iulie e posibila prin adoptarea Legii Lustratiei si tragerea la raspundere a celor vinovati de regresul grav al societatii in ultimii zece ani.

3. Stimularea libertatii presei, prin crearea unor conditii favorabile dezvoltarii institutiilor media, prin diminuarea poverii fiscale si identificarea altor posibilitati de promovare a libertatii de exprimare va ajuta la nesubstituirea actualilor guvernanti comunistilor, care nu agreau si chiar persecutau pentru atitudinile critice la adresa Puterii. Presa, partidele neaflate la putere, intelectualitatea si societatea civila trebuie sa ramina vigilente si intr-o opozitie activa, constructiva fata de actuala Putere.

Partidul National Liberal,
Chisinau, 14 ianuarie 2010

Comentarii

Lasă un răspuns