Apel catre romanii din RM

APEL CATRE ROMANII DIN BASARABIA CARE AU EXPEDIAT SI CARE NU AU EXPEDIAT, PRIN INTERMEDIUL „POSTEI MOLDOVEI”, INTRE ANII 2006-2009, SECTIEI CONSULARE A AMBASADEI ROMANIEI LA CHISINAU, CERERE DE PROGRAMARE PENTRU DEPUNEREA ACTELOR DE REDOBiNDIRE A CETATENIEI ROMANE

Stimati concetateni,

Legea nr.21/1991 cu privire la cetatenia romana (art.10-1si art.12) ne-a oferit dreptul de a depune cerere si actele necesare pentru redobindirea cetateniei romane. Pina in prezent, insa, noi, romanii din Basarabia, nu putem beneficia de acest drept, fiindca Guvernul Romaniei, prin Ministerul Afacerilor Externe, nu-si organizeaza activitatea astfel, incit sa creeze conditiile adecvate depunerii libere a cererilor de redobindire a cetateniei romane. Nici modificarea / completarea Legii cetateniei romane din 11 noiembrie 2009 nu ofera posibilitatea depunerii libere a cererii de redobindire a cetateniei. Oficiile ce vor fi deschise de catre Agentia pentru Cetatenie pe linga Prefecturile judetelor limitrofe R.Moldova vor primi doar cererile de redobindire a cetatenie romane din partea fostilor cetateni romani si a descendentilor lor pina la gradul III, care au resedinta legala in Romania, deoarece nu a fost modificat art.12 din Legea Speciala. Cu alte cuvinte, calvarul programarii va continua. Pentru a debloca acest calvar, va indemnam sa adresati fiecare o scrisoare Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, avind urmatorul continut:

 

MODEL

„PRESEDENTIEI ROMANIEI

PRESEDINTELUI ROMANIEI, TRAIAN BASESCU

Subsemnatul, _____, domiciliat in Republica Moldova, raionul _____, satul _____, m-am prezentat, pe data de _____2009/2010, la Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei la Chisinau, pentru a depune cerere si actele necesare redobindirii cetateniei romane, in temeiul art.10-1 si art.12 din Legea nr.21/1991. Am primit refuz, pe motiv ca trebuie sa depun, mai intii, o cerere de programare prin intermediul Postei Moldovei, dupa care urmeaza sa primesc invitatia de a depune cererea de redobindire.

Domnule Presedinte, actiunile intreprinse de Sectia Consulara sint ilegale si contravin Legii Speciale. Nu poate exista o programare fara a se indica un termen concret si rezonabil. Legea Cetateniei mi-a oferit dreptul sa depun liber cerere pentru redobindirea cetateniei romane, insa nu pot beneficia de acest drept din cauza ca persoane oficiale incalca flagrant Legea. Consider ca nu s-a simplificat modul de redobindire a cetiteniei romane, conform modificarilor operate in Legea cetateniei din 11 noiembrie 2009, cit timp nu pot depune liber cerere de redobindire a cetateniei, ca fost cetatean roman care am pierdut cetatenia in conditii neimputabile mie. Va rog sa interveniti de urgenta ca si Guvernul Romaniei, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe si al Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, sa-si organizeze activitatea in aceasta privinta astfel incit sa pot depune liber cererea de redobindire a cetateniei romane.

Va multumesc.”

Daca fiecare dintre noi va adresa asemenea cereri Presedintelui Romaniei, zecile si sutele de mii de cereri vor conduce la anularea „programarii abuzive si ilegale”. Aceasta scrisoare trebuie perfectata individual, pusa intr-un plic avind un timbru de 5 lei si expediata pe adresa: Presedentia Romaniei, Palatul Cotroceni, Bd.Geniului nr.1-3, Mun.Bucuresti, sector 6, Romania.

Uniunea Romanilor din Basarabie, Bucovina de Nord si Tinutul Herta
Partidul National Liberal

Comentarii

Lasă un răspuns