Autoidentificarea etnica din 1943, autoidentificarea legala posibila azi si recensamantul

În 1943, Mareșalul Ion Antonescu, conducătorul Statului Român, a dispus, printr-un ordin, autoidentificarea naţională a tuturor locuitorilor spaţiului dintre Prut si Nistru. Alăturat, aveți o mostră de documente păstrate la Arhivele Naționale ale RM (alte persoane spuneau, anterior, că cercetătorii susținuseră că aceste acte erau la SIS, care a fost, anterior, KGB-ul moldovenesc). Documentele similare celui postat aici, au fost, apoi, retrase de autorități sub amenințare, de la fiecare român, după a doua ocupație sovietică, din 1944, și arse la Primării. Însă unii români au riscat și le-au păstrat, totuși. (Remarcă: acest document si explicatiile despre ce au facut sovieticii cu asemenea acte au fost oferite de dl Anatol Babin, membru al PNL). Cunoastem perfect că bunicii şi părinţii noştri au fost de naţionalitate română, iar certificatele de naţionalitate, eliberate în 1943, confirmă acest drept istoric.

Am inițiat verificarea faptului și mai multe informații despre acel ”recensământ”. Nici în perioadele sovietică și postsovietică – în cea comunisto-capitalistă, dar nici în cea liberal-democrată, după Independența proclamată în 1991, românilor noștri nu li s-a amintit sau facilitat accesul la aceste documente de autoidentificare românească a părinților și buniciilor lor, fiind forțați să se înscrie drept ”moldoveni”, pentru că nu puteau aduce ușor la oficiile de stare civilă probe/dovezi de acte că sunt români. Legislația fiind antiidentificare românească. Însă actele sunt în arhivele noastre.

Și aici sunt două lucruri semnificative. Primul e că, în perspectiva recensământului care va fi între 12 și 26 mai, să ne amintim de aceste acte de autoidentificare și să ne declarăm români. Al doilea este că – urmare a legislației modificate de Parlament, acum oricine român din R.Moldova se poate adresa oficiului stării civile și să se autoidentifice ca român, urmând să fie introdusă această rectificare de naționalitate și în actele de bază, unde a fost înregistrată nașterea, dar și, ulterior, în fișa din sistemul național de date, în baza cărora se emit cărțile de identitate și pașaportul, care pot fi deja ale unui român autoidentificat, sperăm, pe veci, împreună cu descendenții săi.

Vă îndemnăm pe toți să faceți acest lucru, iar la recensământ să convingeți pe cât mai mulți să se declare români.

Vitalia Pavlicenco
Comentarii

Lasă un răspuns