Ultimele evoluții arată tot mai convingător că propaganda rusească împotriva României pierde teren.
Noi, unioniștii, PNL, Consiliul Unirii (voi spuneți cum vă vine) am spus mereu că România este primul avocat, primul sprijin si partenerul strategic indubitabil pentru R.Moldova pe drumul spre NATO și UE.
Vedem tot mai clar că, odată cu deciderea guvernanților de a merge spre Uniunea Europeană – de voie sau de nevoie, pentru că UE a pompat prea mulți bani aici și nu-i mai vrea pierduți prin buzunale comuniștilor sau ale altora ca ei, R.Moldova este deja trasă cu forța în UE. Ceea ce nu înseamnă că va fi admisă necondiționat.
Trebuie întreprinse toate acțiunile menite să onoreze angajamentele din Acordul de asociere, parafat la Vilnius. Ele au fost publicate și oricine le poate vedea.
Toate declarațiile factorilor decidenți occidentali – UE sau SUA – invocă imperativul reformării justiției, reducerii corupției, îmbunătățirea mediului de afaceri. Nimeni dintre guvernanți, chiar dacă primesc pe nemerit Ordine de stat – să nu-și facă iluzii că va fi iertat doar pentru că a lăsat – în această fază – impresia că vrea să se desprindă de spațiul rusesc, prin acceptarea parafării acordurilor asociative cu UE. Noi încă nu știm ce e în capul guvernanților, dar bănuim că vor să ajungă în UE cu monumentele Lenin și cu schemele de îmbogățire în continuare, fără nicio excepție.
Și ceea ce a spus Ion Sturza poate fi adevărat – cu faxurile ce vor veni de la Bruxelles privind cine trebuie să fie deferit justiției. Uitați-vă ce se face în România – că place sau că nu place cuiva. Deturnările de fonduri publice și europene trebuie să înceteze, e nevoie să domine transparența, concurența loială și respectarea drepturilor și a libertății omului, libertatea presei. Avem nevoie să avansăm rapid spre statul de drept.
Vizita emisarului american Victoria Nuland la București, invitatarea, înainte de summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, a premierilor Victor Ponta și Iurie Leancă la Bruxelles, sprijinirea proiectelor energetice și de infrastructură, a multor altor proiecte de către UE prin România demonstrează ce trebuia să fie cu mulți ani în urmă în vizorul și pe agenda guvernanților – dacă R.Moldova nu avea nefericirea să aibă un regim comunist 10 ani. Noi am fi putut prinde ultimul vagon cu România și Bulgaria spre UE.
Ați auzit-o cu toții pe Victoria Nuland, în vizită la București: că ”SUA felicită România pentru sprijinul acordat RM”.
Nu sunt întâmplătoare nici declarațiile, tot mai curajoase, ale Președintelui României, Traian Băsescu, cel care a fost recent și la Bruxelles, unde a vorbit de interesul României, stat membru al NATO și UE, pentru ca ultima să semneze, până în toamnă, acordurile asociative cu R.Moldova și să acorde regim liberalizat de vize cetățenilor acestora. Am văzut –și nu contează acum aici poziția guvernanților noștri corupți și încă proruși – promisiunile lui Traian Băsescu precum că România nu va rămâne impasibiliă (adică indiferentă) față de provocările la care se vor deda forțele antinaționale, antieuropene, dar și despre ineficiența formatului de negocieri ”5 plus 2” cu Transnistria.
Noi, unioniștii, am cerut de multă vreme ca România să fie în acest format, având în vedere drepturile istorice ale Patriei noastre asupra acestui teritoriu. Să nu uităm de cei 500 de mii de cetățeni ai R.Moldova având și cetățenia română. Ei deja se integrează în societatea primului stat românesc. Când, anterior, un șef de stat de la București mai putea face asemenea declarații temerare, îndrăznețe și necesare, de ce să nu avem tăria să recunoaștem?
Nu înzadar acum și Rusia, și Tiraspolul se alertează legat de eventualitatea aderării R.Moldova la NATO, deși aceasta poate deveni o realitate prin Unirea imediată cu România, sau pregătită – o perioadă – după semnarea acordurilor asociative. Niciun stat nu a devenit membru al UE fără a fi aderat la NATO și, după semnarea, care poate fi în acest an, până la aderarea la UE (României i-au trebuit 12 ani, ea are experiența pe care ne-o va împărtăși și nouă), poate demara acest proces și pentru al doilea stat românesc, cel care nu are acum niciun scut de securitate, rămânând la mila hazardului, prin șantajabilitatea liderilor politici.
Nu înzadar, dar și – la sigur – cu acoperirea partenerilor vestici, Băsescu a spus că, dacă provocările ar fi puternice, pentru ca al doilea stat românesc să fie abătut de la drumul său european, el va veni cu o ofertă politică pentru politicienii de la Chișinău. Domnia sa, la sigur, a avut în vedere reunificarea celor două state românești. Iar noi avem dreptul – în baza religiei, istoriei, limbii, obiceiurilor și tradițiilor comune – cum spunea și Dan Puric, să fim un singur stat, o singură Țară, o națiune reîntregită.
Astfel, bulele de săpun cu ”Rusia – partener strategic”, trebuie să rămână de domeniul trecutului. Partenerul strategic al R.Moldova este România – ”sângele apă nu se face” – și ar fi bine să adoptăm cu toții ideea unității naționale românești, să unim societatea pe baza acestei idei sacre și să contrubuim la un viitor european și liber, democratic și prosper al copiilor noștri.
Declarațiile vesticilor privind o Moldovă independentă și suverană au în vedere exact dreptul populației acestui stat, creat de numai 23 de ani mai pe-adevăratelea – de a-și decide nestingherit soarta, fără ingerințe din Est care ne-a adus numai suferință și belele, încercând și acum să ne împiedice dreptul la fericire. Avem acest drept să ne decidem liber prezentul și viitorul, cum ne spune și Decalarația de Independență.
Noi, unioniștii, pledăm cu toată tăria pentru semnarea cât mai grabnică a acordurilor asociative cu UE, ca răspuns la onorarea angajamentelor de către guvernanți, după care vom cere să discutăm deschis, public despre care este cea mai scurtă cale de integrare în NATO și UE. Noi știm că asta e reunirea cu România și societatea se va convinge de aceasta. Noi trebuie să revenim la valorile noastre naționale fundamentale, la identitatea noastră românească, să ne redobândim conștiința națională de neam românesc, un neam demn, care are dreptul să fie reîntregit.
Vitalia Pavlicenco
Comentarii