Business Week: Moldova: in carligul remitentelor

Moldova.ORG R. Moldova este cea mai saraca tara din Europa. Singurul stat ex-sovietic condus de un presedinte comunist. R. Moldova ocupa primul loc in lume dupa dependenta sa de transferurile banesti de peste hotare. In anul 2007 remitentele moldovenilor care lucreaza peste hotare au constituit 36,2% din PIB-ul R. Moldova. Circa 25% din populatia activa a R. Moldova a plecat peste hotare in cautarea unui castig (loc de munca). Economia Moldovei se afla in prapastie. Moldova uitata de Occident – acestea sunt doar cateva constatari formulate de S. Adam Cardais in articolul sau Moldova: in carligul remitentelor , publicat, la 22 aprilie 2008, de prestigioasa revista economica din SUA "Business Week" (www.businessweek.com).

S. Adam Cardais
scrie ca dependenta intr-o masura atat de mare de transferurile de peste hotare arata o data in plus ca R. Moldova este condusa prost de partidul comunist aflat la putere. Autorul mentioneaza in context ca, spre deosebire de economia Moldovei care trebuie reanimata, multe state, care-i sunt vecine, au inregistrat deja o crestere relevanta a bunastarii.
Dupa o incursiune in istoricul R. Moldova: stagnarea agrariano-comunista, razboiul de pe Nistru, politica proruseasca a guvernarilor de la Chisinau, razboiul vinului declansat de Moscova, Business Week ajunge la concluzia ca problema cea mai mare a Moldovei nu mai este Transnistria, ci: coruptia, infrastructura primitiva, dependenta excesiva de agricultura si de remitentele gastarbeiterilor.
In viziunea autorului, intrebarea care se pune nu este – de care dintre aceste domenii se va ocupa guvernarea comunista pentru a iesi din situatia precara, ci daca aceasta guvernare se va ocupa in general de ceva in lumina apropiatelor alegeri parlamentare din 2009.
Autorul articolului a solicitat si opinia fostului diplomat moldovean, Vlad Spanu, stabilit de mai multi ani in SUA, Presedintele Fundatiei MOLDOVA. Vlad Spanu a observat ca cea mai mare problema a Moldovei este aflarea la putere, din 2001, a guvernarii comuniste, care nu si-a onorat principala obligatiune a reformelor privatizarea, nelasand astfel companiile de stat in mainile businessului privat, nu lupta cu coruptia, nu face nimic in vederea consolidarii institutiilor mass-media. Toate aceste mari probleme, in opinia lui Vlad Spanu, sperie investitorii. Business Week arata in context ca, potrivit Index of Economic Freedom, in anul 2007, volumul total al investitiilor straine directe in Moldova abia de au depasit 200 mln USD, in timp ce in Romania, pentru comparatie, au fost investiti direct 6,4 mlrd USD.

Publicatia citata, mentioneaza ca, cel putin in declaratii, conducerea de la Chisinau doreste integrarea Moldovei in UE, dar, remarca, totodata, faptul ca mai multi observatori sunt sceptici in ceea ce priveste perspectiva europeana a R. Moldova, considerand regimul de la Chisinau prea autoritar pentru a implementa serios reformele democratice de piata, obligatorii pentru aderarea la UE.
Printre cei sceptici, Business Week il considera si pe basarabeanul Vlad Spanu, care crede ca, daca Moldova doreste cu adevarat sa se modernizeze si sa se integreze vreodata in UE, atunci aceasta Moldova trebuie sa puna capat guvernarii comuniste. In viziunea lui Vlad Spanu, pentru ca Moldova sa poata merge inainte, ea are nevoie de un Guvern cu mentalitate capitalista, or, este imposibil sa devii parte a Europei cu o mentalitate comunista. Fostul diplomat moldovean isi exptima convingerea ca Moldova trebuie sa aleaga – ori va merge pe calea reformelor europene, ori se va transforma intr-un al doilea Turkmenistan. Vlad Spanu a mai adaugat pentru prestigioasa publicatie economica din SUA – Business Week, ca, treptat, comunistilor le fuge terenul de sub picioare. Moldova.ORG
24 aprilie 2008

Comentarii

Lasă un răspuns