A fost o lansare frumoasă și de suflet, cu oameni respectați în sat, care au spus cuvinte frumoase cu ocazia acestei întâlniri cu sătenii.
Este un eveniment care ar trebui să ia amploare în Republica Moldova – să vină basarabenii noștri care au cunoscut viața peste hotare să își aducă experiența frumoasă și bogată în a încerca să gestioneze aici treburile publice și să îi încurajeze pe săteni să creadă în viitorul românesc și european al acestui pământ multpătimit.
Gheorghe Furdui a spus ce își propune să facă în calitate de primar, a prezentat un program concret.
Candidații pentru funcția de consilieri pe lista PNL au vorbit temeinic și i-au îndemnat pe consăteni să îl voteze, amintind că în toți acești ani candidatul Gheorghe Furdui a venit des cu ajutor și un sfat bun în sat, nu și-a uitat casa părintească.
La lansare a vorbit și președintele PNL, Vitalia Pavlicenco, cea care a spus că oamenii trebuie să voteze fără frică, să îi taxeze pe cei care au fost în funcții și nu și-au onorat obligațiile, dar să fie exigenți și față de noul primar.
Serviciul de presă al PNL
CE ÎMI PROPUN să fac în satul natal CĂRPINENI?
Sunt născut pe 26 august 1963 în Cărpineni-Hâncești. Am absolvit în anul 1985 Institutul Politehnic din Chișinău, Facultatea de Urbanistică și Arhitectură, specialitatea ”inginer-constructor”, iar in anul 2002 – și Universitatea de Stat din Chișinău, Facultatea de Drept. Sunt licențiat în drept. În perioada 2002-2006, am fost competitor și cercetător în domeniul siguranței rutiere la Institutul de Istorie, Sociologie și Drept al AȘM. Am exercitat funcția de secretar executiv al Consiliului Național pentru Securitatea Circulației Rutiere, organ consultativ pe lângă primul-ministru al R.Moldova. De asemenea, am activat în diferite instituții de stat din domeniul dreptului, precum: MAI, Procuratura R.Moldova, Serviciul de Protecție și Pază de Stat, dar și la Ambasada R.Moldova la Paris. În prezent, sunt avocat si președintele Asociației ,,Alianta pentru sprijinirea Basarabiei”, cu sediul la Paris, din anul 2008.
Cărpineni este satul meu natal, este vatra strămoșească unde am copilărit. Aici am învățat și de aici am plecat în lume, să îmi făuresc un rost. După mai multi ani de aflare peste hotare am decis sa revin la baștină. Acum doresc să fac – prin sprijinul consătenilor – schimbări bune și utile în viața satului și în viața oamenilor, să aplic experiența profesională si cunostintele acumulate pentru soluționarea problemelor consătenilor în calitate de primar. Programul meu electoral se bazează pe patru piloni de activitate: Social – Economic; Infrastructură; Cultură – Educație; Sănătate și Sport.
ÎMI PROPUN URMĂTOARELE OBIECTIVE:
– să mobilizez forțele active și cu potențial economic din comună, pentru ca – în cooperare cu cele din țări europene ca România, Franța, Italia, Polonia, – să o transformăm într-o localitate, frumoasă si comfortabila;
– să sporesc considerabil resursele financiare la bugetul Primăriei, pentru a mări posibilitățile fondului social și ajutoarele materiale pentru consateni;
– să perfecționez și să optimizez procesul de muncă al personalului Primăriei, ca oamenii să beneficieze de mai multă atenție, grijă, respect si înțelegere, fiind încurajați să coopereze cu autoritatea locală spre prosperitatea localității;
– să identific posibilități pentru a obține donații sub forma unor unități de transport de utilitate publică (microbuz, ambulanță, autospecială pentru pompieri).
– să obțin ca toate activitățile Primăriei să se desfășoare în strictă conformitate cu legea, iar drepturile omului să fie strict respectate;
– să asigur mai mult profesionalism, responsabilitate și disciplină în totul ce facem pentru sat, pe modelul european;
– să contribui la identificarea piețelor de desfacere pentru micii producători;
– să aduc în sat afaceri avantajoase, care vor însemna noi locuri de muncă;
Pentru a se reforma și dezvolta, comuna Cărpineni are nevoie de o colaborare profesională și de schimb de experiență cu alte localități, mai avansate, din Europa. Eu am posibilitatea să stabilesc asemenea legături cu mai multe comunități locale din România, Franța, Germania, Polonia, Italia.
Satul nostru are nevoie de drumuri bune, calitative, durabile, prin asfaltare cu suportul unor proiecte transfrontaliere desfășurate în cadrul programelor de înfrățire cu localități din România și din alte țări europene. Pentru aceasta, intenționez să fac, în mandatul meu de primar, 10-12 kilometri de drum asfaltat pe străzile principale și pe mai multe străzi de importanță comunală în varianta albă. Având pregătire și studii inginerești în domeniul construcției drumurilor auto, voi pleda pentru respectarea normelor tehnologice, în vederea asigurării durabilității exploatării corecte a acestora:
1. Drumul spre Satul Nou (cartierul de case noi, înălțate după inundațiile din 1994 – pe o distanță de 2,5 km).
2. Drumul spre sectorul ”Topor”, până la Biserica aflată în construcție (pe o distanță de 1,5 km).
3. Drumul spre cimitirul nou (pe o distanță de 700 metri).
4. Strada Lăpușnița din capătul satului, între cele două Biserici (pe o distanță de 3 km).
5. Străzile Păcii, Pădurilor și 31 August (pe o distanță de câte 1 km).
Stradelele adiacente drumurilor și străzilor enumerate mai sus le vom restaura utilizând ca îmbrăcăminte rutieră ”varianta albă” (pietruite).
Voi asigura prioritățile tehnologice de infrastructură, adică – lucrările de canalizare, gazificare și iluminare vor preceda reparația și construcția drumurilor auto.
Din surse europene se vor instala 5 kilometri de conducte de canalizare.
Vom schimba statutul actualului Dig de protecție, aflat în paragină, într-o stradă pietonală cu pistă pentru cicliști, cu circulație în ambele sensuri.
Vom identifica și atrage surse financiare, în baza parteneriatului public privat, pentru construcția a 3-5 km de gazoduct cu presiune medie, ceea ce va permite ramificarea acestuia ca rețea pentru accesul locuitorilor satului la alimentarea caselor cu gaze naturale.
Vom lua deciziile necesare pentru modernizarea piețelor agricolă și industrială, aflate în gestiune privată, în scopul sprijinirii producătorilor locali și a potențialilor investitori.
Voi face demersuri și eforturi pentru a crea Dendro-Parcul Național Cărpineni, pe o suprafață de 50 hectare, care va înveșnici glorioasa noastră pagină istorică – 100 de ani de la Marea Unire;
De asemenea:
– Vom crea o Zonă economică liberă, cu integrarea satelor din împrejurimi;
– Vom da în folosință un azil pentru bătrâni pentru 50 de persoane;
– Vom construi un Centru sportiv pentru tineret și vom identifica surse financiare pentru repararea actualului Stadion;
– Vom fonda și organiza activitatea Muzeului Satului;
– Vom repara sala de mese la spitalul din localitate, proiect deja început;
– Vom crea o zonă de agrement cu bazin acvatic.
Dragi consăteni,
Toate aceste proiecte pot deveni realitate dacă vom pune împreună umărul și ne vom uni în efortul comun de a făuri lucruri bune pentru baștina noastră, pentru familiile și copiii noștri, pentru bătrânii care sunt memoria si istoria noastră și care ne doresc o viață mai bună, mai dreaptă și mai frumoasă decât au avut-o, din păcate, ei – cu suferințe, lipsuri, foamete, război, nedreptăți.