Ce vor sa faca membrii CU in 2013

In sedinta traditionala de joi a Consiliului Unirii cei prezenti s-au axat pe trei subiecte – analiza situatiei politice si imperativul unificarii fortelor democratice romanesti; agenda de actiuni pentru anul 2013; oportunitatile legate de modificarea sistemului electoral in R.Moldova.

Membrii prezenti s-au declarant dezamagiti de evolutiile politice din stinga Prutului, inclusiv de faptul ca nu exista mari motive pentru sperante ca fortele parlamentare sa se apropie de idealul unionist. Insa, urmind exemplul din Romania, unde peste 600 de candidati la functii de inalta demnitate piublica de deputat si senator au semnat Pactul pentru Basarabia, in esenta unionist, la fel se va putea miza pe o reactive corespunzatoare in R.Moldova, desi aici nu exista libertatea de opinii si pluralismul politic authentic, pentru a pleda fiecare pentru ce doreste.

 
In acest sens, modificarea sistemului electoral prin introducerea a 50 de circumscriptii uninominale ar putea servi drept un cadru propice pentru ca cei mai curajosi unionisti sa se inscrie in cursa electorala, ca sa-si faca mai ferm cunoscute pozitia si convingerile. Consiliul Unirii va propune partidelor dispuse sa accepte candidati unionisti persoane demne si purtatoare sincere ale idealului national.

In privinta actiunilor anvizajate ca posibile pentru anul 2013, sunt, in primul rind, eforturi comune pentru a incepe inaltarea Turnului Dezrobirii Basarabiei, linga Chisinau, cu ocazia eliberarii Basarabiei de sub ocupatia bolsevica, la fel ca si posibile actiuni la frontiera de pe Prut, ca si cenacluri ale Unirii, alte activitati de sensibilizare a populatiei asupra imperativului Unirii, ca singura metoda de salvare a populatiei romanesti din stinga Prutului, cind devine tot mai incerta probabilitatea integrarii celui de-al doilea stat romanesc in Europa in urmatorii 25 de ani.

In sedinta s-au discutat si alte chestiuni si au avut loc noi aderari la Consiliul Unirii, subliniindu-se ca actiunile preconizate sunt posibile daca se va gasi sprijin material pentru efortul unionistilor.

Serviciul de presa al CU
Comentarii

Lasă un răspuns