CoE dezaproba discriminarea in R.Moldova pe criteriul cetateniei

Comisia Europeana impotriva Rasismului si a Intolerantei (ECRI) isi exprima ingrijorarea cu privire la modificarile aduse Legii cetateniei din R.Moldova in scopul restrictionarii accesului la functiile publice pentru anumite categorii de cetateni, notificind ca demersul duce la discriminare.
Concluzia este formulata in al treilea raport al ECRI, facut public marti la Strasbourg si care evalueaza situatia din R.Moldova intre 2003-14.12.07 pe probleme de rasism, xenofobie, antisemitism si intoleranta.
Potrivit proiectului de lege modificat numai persoanele ce au exclusiv cetatenia R.Moldova pot ocupa functii in guvern si in numeroase servicii publice. ECRI recomanda cu insistenta autoritatilor Moldovei sa revizuiasca proiectul de lege din 11.10.07, "pentru a se asigura ca acesta nu va afecta principiul nediscriminarii in privinta cetateniei si nu va submina beneficiile aduse prin modificaril anterioare Legii privind cetatenia, prin care s-a permis cetatenia multipla".

Raportul formuleaza ingrijorari serioase privind libertatile religioase si statutul minoritatilor, in al caror caz se constata "mecunoasterea limbii nationale din partea membrilor acestora". ECRI mai subliniaza ca problema limbii a fost utilizata drept un subterfugiu, in locul unei dezbateri politice si economice.
ECRI a fost constituita de Consiliul Europei ca structura independenta de monitorizare a drepturilor omului, specializata in probleme de rasism si intoleranta rasiala. Rapoartele ECRI nu reprezinta rezultate ale unor anchete sau declaratii ale martorilor, ci se bazeaza pe un numar mare de surse nationale si internationale scrise si vizite de documentare (www.newsin.ro). 29.04.08

Comentarii

Lasă un răspuns