Comunicat de presa al CU

Consiliul Unirii sprijină poziția componentelor Platformei civice ”Acțiunea-2012” privind prestația inadecvată a Ambasadorului Marius Lazurcă
 

Peste 30 de asociaţii non-guvernamentale, membre ale Platformei Civice ”Acţiunea-2012”, au solicitat retragerea Ambasadorului României la Chişinău, Marius Lazurcă. Asociaţiile au trimis o solicitare ministrului de Externe, Titus Corlăţean, şi vor adresa o Scrisoare deschisă Preşedintelui Traian Băsescu. Acţiunea-2012 anunţă că, dacă cererea va rămâne fără răspuns, vor organiza proteste.


Consiliul Unirii, care include, în primul rînd la Chişinău, membri cu diferite afilieri politice şi cu diferite poziții față de ramurile Puterii de la Bucureşti, este unanim privind imperativul constant al unei prestații dorite total speciale din partea diplomatului care acceptă a fi Ambasadorul primului stat românesc în capitala celui de-al doilea stat românesc. Ceea ce nu e de constatat în cazul Ambasadorului Marius Lazurcă, fapt care a şi generat pozițiea critică din partea Platformei civice ”Acțiunea-2012”, poziție sprijinită din mai multe motive şi de către membrii CU.

Într-o şedință specială, în ajun de 1 Decembrie 2013, la care au participat reprezentanți ai Platformei ”Acțiunea-2012” şi un parlamentar din România, membrii Consiliului Unirii şi-au exprimat opiniile, părerile de rău, obiecțiile şi criticile în legătură cu prestația Ambasadorului Marius Lazurcă în Republica Moldova, formulînd opinia că, la Chişinău, este nevoie de un Ambasador care să nu trezească nicio îndoială în ceea ce priveşte ataşamentul față de aspirația de unitate românească şi de apărare a drepturilor românilor din stânga Prutului.

 
Membrii CU au exprimat nedumeriri şi regrete în legătură cu lipsa de reacție susținută din partea Misiunii diplomatice față de manifestările antiromâneşti din timpul acțiunilor unioniste din ultimii doi ani, ca şi față de declarațiile misionarilor de la Kremlin, fiind vorba de Dmitri Rogozin sau Patriarhul Kirill, aceştia neprimind o ripostă demnă la Chişinău nici din partea Mitropoliei Basarabiei care, împreună cu misiunea diplomatică, ar fi trebuit să ofere un suport moral şi de solidaritate națională românilor din Basarabia, unde se mai află la conducere forțe oscilante între Bucureşti-Bruxelles şi Moscova.

Membrii Consiliului Unirii şi-au exprimat nedumerirea şi în legătură cu dezinteresul total al misiunii diplomatice față de eforturile Consiliului Unirii, care a organizat, împreună cu ”Acțiunea-2012”, masive acțiuni unioniste, proRomânia, proUnire, solicitînd apropierea, pe toate dimensiunile, a celor două state româneşti, prin lansarea diferitelor inițiative, programe, manifeste, apeluri, declarații, scrisori, adrese.

De asemenea, la recepțiile oficiale, oferite de Ambasadă, membri ai Consiliului Unirii, membri ai Partidului Național Liberal – unicul partid cu statut unionist din al doilea stat românesc -, component a CU, nu au fost invitați, aşa cum prevede legea, fiind vorba de Sărbători ale Națiunii Române, unde invitarea persoanelor distinse cu decorații înalte ale Statului român este obligatorie. Deşi misiunea diplomatică a fost sesizată asupra faptului, nu a urmat nicio reacție.

Membrii Consiliului Unirii nu au fost invitați nici la întâlnirea societății civile cu Preşedintele Traian Băsescu, lăsîndu-se senzația că acest punct de program important a fost pregătit de misiunea diplomatică prin prisma afilierii față de o anume entitate politică din R.Moldova.

Membrii Consiliului Unirii consideră că guvernarea de la Bucureşti, împreună cu Preşedintele Traian Băsescu, ar trebui să identifice o persoană curajoasă, ataşată românismului, şi nu panslavismului, care, precum consideră inadecvat unii, ar trebui să vizeze şi Basarabia. La Chişinău e nevoie de o persoană ce ar avea puterea şi capacitatea să transforme misiunea diplomatică a României într-o instituție proactive şi dinamică, de care să fie mândri şi unde să îşi găsească apărarea instituțională românii de pe ambele maluri ale Prutului.

Chişinău, 23 decembrie 2013
Comentarii

Lasă un răspuns