Comunicat de presa al PNL dupa intrunirea membrilor DPN a PNL

Sîmbătă, 28 septembrie, și-a ținut ședința Delegația Politică Națională a PNL, care include circa 90 de membri din majoritatea unităților teritorial-administrative ale republicii și din Chișinău. Ședințele au loc statutar, o dată la trei luni, subiectul discutat acum fiind comportamentul PNL și al unioniștilor din cadrul Consiliului Unirii în contextul summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius.

În cadrul ședinței, Vitalia Pavlicenco, președintele PNL, a prezentat Raportul de activitate al Biroului Permanent Central pentru perioada de activitate a PNL între 28 iunie și 28 septembrie. S-a menționat importanța acțiunilor publice, stradale, dedicate redării demnității populației românești dintre Prut și Nistru, în special fiind vorba de Marșul de la 28 iunie, când a fost sfințită Piața Marii Adunări Naționale, pângărite de emisarul Kremlinului la Chișinău, Dmitri Rogozin, portretului căruia, participanții la acțiune i-au dat foc.

De asemenea, s-a discutat despre situația politică și poziția PNL față de summit-ul de la Vilnius, de la care se așteaptă decizii instituționalizate pe calea ireversibilității demersului european al celui de-al doilea stat românesc. Doar că – așa cum a precizat conducerea PNL, sprijinită de membrii Delegației Politice Naționale – acest for al UE nu va însemna pentru Republica Moldova aderarea la comunitatea europeană, ci un angajament și mai clar de a renunța la practicile nefaste de corupție și injustiție pentru societate, pentru a le transmite cetățenilor mesajul că încă nu e totul pierdut privind orientarea europeană. Totodată, membrii DPN au menționat că numai unificarea celor două state românești  – mesaj și obiectiv lansate de PNL încă anul 2010, confirmate la congresul partidului in 2011 și a căror justețe acum s-a confirmat – poate face reală aspirația europeană a moldovenilor români și alogeni.

Membrii DPN și-au exprimat regretul pentru lipsa de disponibilitate a partidelor autoproclamate românești de a se coagula pe o platformă comună și au pus la îndoială, sub acest aspect, sinceritatea apelurilor respective așe politicienilor, inclusiv ale celor ce vorbesc de o Adunare Populară în preajma summit-ului de la Vilnius.  PNL va decide ce va organiza pe 24 noiembrie, dată pe care a rezervat-o încă din vară pentru acțiuni publice, urmând să identifice, ca membru al Consiliului Unirii, mijloace pentru un Congres al unioniștilor, asupra căruia o decizie finală va fi luată în cadrul Platformei unioniste.
PNL va identifica în perioada următoare posibilitatea participării, împreună cu celelalte componente ale Consiliului Unirii, la Marșul pentru Unire de la 20 octombrie de la București și îi îndeamnă pe toți cei care vor să participe să se înscrie pentru plecare la sediul formațiunii.  

DPN a PNL a adoptat o declarație în contextul sumiit-ului de la Vilnius, a discutat și adoptat unele probleme organizatorice și va elabora un plan pentru pregătirea de alegeri parlamentare din anul 2014.

Serviciul de presă al PNL
Comentarii

Lasă un răspuns