Comunicat de presa despre sedinta Delegatiei Politice Nationale a PNL (12 iulie 2008)

Pe data de 12 iulie a avut loc sedinta Delegatiei Politice Nationale a PNL, care a examinat activitatea BPC in lunile aprilie-iunie, prezentata de presedintele Vitalia Pavlicenco, si informarea despre procesul de extindere si consolidare a structurilor PNL, prezentata de Secretarul General Alexandru Gorgan. Urmare a dezbaterilor desfasurate pe marginea acestor doua chestiuni a fost adoptata o hotarire.

In raportul prezentat Vitalia Pavlicenco a facut o analiza a contextului politic, economic si social dezastruos, in care isi desfasoara activitatea partidele democratice, ai caror membri sint supusi unor persecutii continue.

“Acum – a spus presedintele PNL – devine tot mai greu sa spunem care formatiuni au ramas necomuniste, in special urmarind situatia din Consiliul municipal Chisinau si din Consiliile raionale. Lucru ingrijorator, pentru ca nimeni nu poate garanta ca asa ceva nu se va repeta la nivel naţional in Parlamentul din 2009. Nici comunistii, nici aliatii lor nu dorm, acum rastoarna coalitiile democratice din raioane, dupa ce PPCD a lansat un apel atit de impresionant, in anul 2007, de a se face coalitii democratice, necomuniste, apel urmat de indemnul liderului AMN Urechean sa uitam de 4 aprilie. Aliatii comunistilor devin cel mai mare impediment pentru o alternativa democratica in 2009 la guvernare in Moldova. Recent, la examinarea modificarilor pentru Bugetul pe 2008, proiectele de finantare cu bani publici s-au concentrat pe satele, ai caror alegatori au votat pentru elementele coalitiei monstruoase PCRM-PPCD.”

Vitalia Pavlicenco a mentionat ca, timp de 17 ani, oamenii au tot votat partide cu bani si cu sansa si au ramas cei mai săraci din Europa. PNL a fost printre cei mai activi in fuzionari si ramine deschis dialogului. Dar oare de ce alte partide liberale, mai vechi sau mai noi nu doresc acest dialog – pentru ca se cred puternice si nu vad rationalitatea unirii eforturilor democratilor ori pentru ca au patroni ce nu le permit sa faca acest lucru? – s-a intrebat presedintele PNL.

In dezbateri, membrii DPN au mentionat necesitatea depolitizarii, decomunizarii invaţamintului si a sferei de ocrotire a sanatatii, situatia extrem de dificila din Transnistria, neexistind nici o diferenţa intre regimurile politice din stinga si din dreapta Nistrului, precum si propritatea intensificarii eforturilor fiecaruia pentru a crea structuri de sprijin tot mai puternice ale partidului.

Prin hotărirea votata, DPN a decis participarea PNL la alegeri in 2009, cu un mesaj clar national, proeuratlantic, proreforme si anticoruptie. De asemenea, Partidul Naţional Liberal va initia si accepta aranjamente politice intre partidele democratice, anticomuniste, in scopul participarii consolidate la alegerile parlamentare din 2009, cu conditia respectarii principiilor de baza ale Programului politic al PNL.

PNL va convoca congresul al II-lea al PNL si nu sprijină crearea de noi majoritaţi, formate din comunisti si aliaţii lor in Consiliile municipale, raionale si orasenesti.

Membrii DPN au examinat si aprobat alte doua documente – un Apel catre partidele democratice si o Declaratie privind perspectivele reglementarii diferendului transnistrean. PNL propune instituirea unei mese rotunde intre partidele necomuniste, pentru a diminua impactul deciziilor si al actiunilor Puterii comuniste in anul preelectoral 2008. Prin Declaratie, PNL avertizeaza societatea moldoveneasca despre pericolul unei noi destabilizari de proportii in ajunul alegerilor parlamentare, prin eventuala punere in practică a planului comunist Kozak-2 şi reglementarea problemei transnistrene in detrimentul intereselor naţionale ale Republicii Moldova.

SP al PNL

Comentarii

Lasă un răspuns