Comunicat de presa

In Republica Moldova nu se respecta drepturile si libertatile fundamentale ale omului! Participarea PNL la Dezbaterile din Scuarul Operei Nationale

 
Duminica, 20 aprilie, reprezentanti ai Partidului National Liberal au participat prin luari de cuvint si prezenta la Dezbaterile din Scuarul Operei Nationale, organizate de Uniunea Jurnalistilor, moderate de Valeriu Saharneanu, presedintele acesteia. Au vorbit, din partea PNL, Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, Vadim Cheptanaru, Nicolae Margarint si Andrei Flueras, vicepresedinti ai Organizatiei Tinerilor National-Liberali (OTNL).

In interventia sa, Vitalia Pavlicenco a facut o succinta analiza a articolelor din Constitutie si situatia reala privind nerespectarea lor in societate.
 
Vadim Cheptanaru, membru al “Parlamentului tinerilor”, un proiect derulat in Parlamentul R.Moldova, a vorbit despre ingerinta politica si iadmisibila a liderului PPCD, Iurie Rosca, in acest proiect, cu acceptul si ingaduinta comunistilor.
 
Reproducem, in continuare, interventiile Vitaliei Pavlicenco, ale lui Nicolae Margarint si Andrei Flueras.

Vitalia Pavlicenco: Citam unul dintre primele alineate din Constitutie: «Nici o persoana particulara, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o alta formatiune obsteasca nu poate exercita puterea de stat in nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai grava crima impotriva poporului». Aceasta prevedere constitutionala se incalca flagrant la noi, unde puterea e acaparata de o deviatka din virsul piramidei comuniste, unde numai Voronin, Tkaciuk si amicii lor numai ei stiu de pe unde stiu ce genocid mai pun la cale impotriva poporului roman. Si cu asta am putea termina, pentru ca restul sint metode. Acesta e obiectivul si instrumentul principal in atingerea scopului – uzurparea puterii de stat in favorea unui clan mafiot comunist, sprijinit de PPCD.

«Articolul 4: Drepturile si libertatile omului. 2. Daca exista neconcordante intre pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care Republica Moldova este parte si legile ei interne, prioritate au reglementarile internationale». Ce avem in realitate? O justitie controlata, care nu aplica Declaratia Universala a Drepturilor Omului, nici Carta Europeana a Drepturilor Omului. De aceea, avem o groaza de dosare la CEDO. In loc sa ia mina de pe telefonul prin care comanda decizii justitiei, comunistii retrag dreptul Consiliului Superior al Magistraturii de a controla, prin autoreglementare, procesul juridic si ii dau pe judecatori pe mina Procurorului daca nu vor fi ascultatori. Iar pentru ca dosarele oamenilor sa nu ajunga la CEDO, vor sa puna Curtea Constitutionala sa le filtreze, sa le ingroape si sa nu-si mai vada oamenii dreptatea.
 
«Articolul 5: Democratia si pluralismul politic». Punctul 2 prevede ca «nici o ideologie nu poate fi instituita ca ideologie oficiala a statului». Ce avem in realitate? Avem moldovenism ridicat la rangul ideologiei de stat, pentru a elimina romanismul de care comunistii se tem ca de naiba. Comunistii promoveaza ideologia stalinista in istorie, lingvistica, privind caracterul national al statului. Totul ce e romanesc e ucis din fasa, dar asta nu va dura la infinit.

«Articolul 6: Separatia si colaborarea puterilor. Puterea legislativa, executiva si judecatoreasca sint separate si colaboreaza in exercitarea prerogativelor ce le revin». Nici nu face sa discutam, totul e controlat de clanul mafiot Voronin-Tkaciuk si toti cei fara sira spinarii, dragii nostril moldovanasi santajabili, care trudesc pentru CV de ministru, stau incovoiati in fata consilierilor antiromani Tkaciuk, Reidman, Morei s.a.

 
«Articolul 10: Unitatea poporului si dreptul la identitate. 2. Statul recunoaste si garanteaza dreptul tuturor cetatenilor la pastrarea, la dezvoltarea si la exprimarea identitatii lor etnice, culturale, lingvistice si religioase». Cunosc tertipurile prin care Ministerul Dezvoltarii informationale interzice sa figurezi in documente roman. Nu se va respecta acest drept cit stau satrapi antinationali la putere.
 
“Articolul 11: Republica Moldova, stat neutru. 2. Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul sau.” De cind sintem avem trupe militare pe teritoriu si Chisinaul comunist asta nu vede. Iata Smirnov a propus iarasi un Tratat unde Tiraspolul sa decida cit sa le mai tina pe teritoriul sau, sa nu cumva sa vina americanii.

«Articolul 12: Simbolurile statului. 1. Republica Moldova are drapel, stema si imn. 2. Drapelul de Stat al Republicii Moldova este tricolor etc.
5. Drapelul, stema si imnul sint simbolurile de stat ale Republicii Moldova si sint ocrotite de lege». Oare asa sa fie? Oare nu acest Presedinte comunist a numit tricolorul drapel fascist, a spus ca nu e Presedintele romanilor si ca nu-i plac Dapelul si Imnul? Unde s-a mai vazut un aca asta?

«Articolul 13: Limba de stat, functionarea celorlalte limbi. 1. Limba de stat a Republicii Moldova este limba moldoveneasca functionind pe baza grafiei latine». Am adunat 25 de semnaturi pentru Curtea Constitutionala, dar nu semneaza nici deputatii lui Braghis, nici ai lui Rosca, nici unii de la AMN. De ce atita egoism? Oare limba este obiect de negot?


«Titlul II: Drepturile, libertatile si indatoririle fundamentale. Articolul 16: Egalitatea. 1. Respectarea si ocrotirea persoanei constituie o indatorire primordiala a statului. 2. Toti cetatenii Republicii Moldova sint egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara deosebire de rasa, nationalitate, origine etnica, limba, religie, sex, opinie, apartenenta politica, avere sau de origine sociala». Este un bluf. Statul calca in picioare cetatenaul, il baga la inchisoare sa-i fure averea, politia il supune torturilor, in continuare au pensii grase fosti kaghebisti, ostasi rosii, aparatcici din comitetele de partid si TK PKRM, iar taranii si ostasii armatei romane, deportatii nu au ce minca, furindu-li-se averile, viata, viitorul copiilor si ultima bucata de piine azi. In Parlament sint 24 de deputati pensionari – o patrime – care primesc vreo 12 mii de lei. Lor le mai trebuie sa deschida gura?
«Articolul 20: Accesul liber la justitie». E oare atit de liber accesul la justitie al oamenilor fara bani si unde chiar principalul comunist, satrapul Voronin, a spus ca judecata e auktion dintre cine da mai multi bani judecatorului?
 
«Articolul 21: Prezumtia nevinovatiei ». Ce sa mai vorbim despre prezumtia nevinovatiei, daca insusi Voronin debiteaza prostii si acuzatii la adresa cui doreste? Ce exemplu le da un sef de stat cetatenilor?
 
Alte drepturi de care Puterea comunista si aliatii isi bat joc:
 
La viata si la integritate fizica si psihica
Libertatea individuala si siguranta persoanei
La aparare
La libera circulatie
La viata intima, familiala si privata
Inviolabilitatea domiciliului
Secretul corespondentei
Libertatea constiintei
Libertatea opiniei si a exprimarii
Libertatea creatiei
La informatie – oare de ce stam aici si nu discutam civilizat de la micul ecran sau de la radio nenational ? Sa citam din Constitutie – «Mijloacele de informare publica, de stat sau private, sint obligate sa asigure informarea corecta a opiniei publice. Mijloacele de informare publica nu sint supuse cenzurii ». Ce avem noi – e de ris si e de plins. Se apropie ziaristi de la radio si imi arata desfacind bratele ca nu au ce face, exista veto pus pe mine si la radioteleviziunea publica, si la EUTV. Opozitia are acces numai la Povesti cum asti. Daca mai participam la vreo doua mitinguri, o sa-ne faca si noua masti.
Dreptul la invatatura
La ocrotirea sanatatii
La un mediu inconjurator sanatos
Dreptul de vot si dreptul de a fi ales. Ce sa mai spunem aici cu ultimele interdictii privind detinatorii de dubla cetatenie? Il intrebam pe un american – ati mai vazut o tara pe lume in care cetatenii ei sa nu aiba dreptul sa fie alesi? In curind, probabil, PPCD si comunistii vor mai vota o lege, pentru ca romanii sa nu poata nici alege in Republica Moldova.
Libertatea intrunirilor o capatam numai prin presiunile Consiliului Europei.
Dreptul la munca si la protectia muncii il avem – peste hotare, la ingrijit strainii.
Dreptul liberal la proprietate privata si la protectia acesteia il avem sau ne fura averea cine vrea, in special clanul prezidential.
Protectia familiei si a copiilor orfani – asta chiar nu mai intereseaza pe nimeni. In concluzie – avem un stat cu o conducere antipopulara, antinational, criminala. Jos comunistii ! Jos aliatii lor ! Libertatea e aproape !
 
Nicolae Margarint: Buna ziua, dragi prieteni!
 
Astazi dezbatem o tema care nu ne lasa indiferenti, fapt pentru care sunt la acest microfon! Daca intram in esenta problemei, as intui ca vom sta aici cel putin pina seara, de aceea ma voi expune succint. Nerespectarea drepturilor cetatenilor este, dupa parerea noastra, cea mai mare crima a statului fata de cetateni. Imi plinge inima cind vad ce viata ducem, ca avem un stat in care nu ne sunt garantate drepturile fundamentale in nici un domeniu – nu avem dreptul la libera exprimare, nu exista libertatea presei, jurnalistii stau cu frica in sin sa nu difuzeze vreun material dupa care sa fie concediati sau, si mai rau – sa li se sustraga licenta postului de televiziune sau radio, nu avem dreptul la invatatura, deoarece puterea comunista a limitat cota de inmatriculare a studentilor, iar contractele costa prea mult si invata pe banii comuni, de la Buget, doar simpatizantii comunistilor, in cea mai mare parte locurile fiind distribuite la comanda.
 
Dar aici nedreptatea nu se termina. Tinerii care termina universitati, cu ajutorul parintilor ce robesc din greu aici sau peste hotare, se lovesc de lipsa dreptului la munca, statul nu asigura conditii pentru angajare, nimeni nu te ia la serviciu daca nu ai stagiu de lucru. In institutiile statului nu poti munci, pentru ca angajarile nu se fac pe baza de concurs, ci prin relatii si loialitate politica. In plus, salariile nu ajung pentru acoperirea cheltuielilor de trai, iar chiria costa doua salarii lunare. Din cauza lipsei de credibilitate a statului nu vin investitori, nu exista sector privat dezvoltat, nu exista suficiente locuri de munca, nu avem unde aplica ceea ce am invatat. Pe conducatorii acestui stat nu-i intereseaza viata noastra.
 
Mari nedreptati intilnim in sfera business-ului, care poate fi acaparat ilegal, prin santaj de persoane aflate in virful puterii sau de cei ce actioneaza la indicatiile lor. Nu mai spunem de patentari, pe care vor sa-i lipseasca de ultima bucata de piine.
 
Ce drepturi au copiii, care ramin fara parintii plecati peste hotare, crescind fara mila parinteasca sau ajungind sa nu-si mai vada parintii arsi sau decedati prin tari straine.
 
Nu se respecta nici dreptul la mitinguri, demonstratii, manifestari, inclusiv autorizate, unde vin securistii si politistii care ne fotografiaza ca sa ne analizeze la securitate, in laboratoarele tale, apoi sa ne urmareasca si sa ne inhate.
 
Ma apuca o tristete nemaipomenita cind vad ca nu avem viitor cu o asa guvernare corupta, murdara, criminala, care ne-a facut sa fim cei mai saraci din Europa, unde justitia nu e la comanda puterii. La noi totul se decide prin presiuni, frica si telefoane de comanda.
 
Sa ne uitam la cele peste 100 de cauze pierdute la CEDO. Banii ii platim noi. Aceste cauze pierdute demonstreaza ca la noi nu se respecta in mod grav drepturile omului. Moldova a avut o condamnare la CEDO in 2001, 10 condamnari in 2004, 14 condamnari in 2005, 20 de condamnari in 2006 si 60 de condamnari in 2007! Si tendinta de crestere se mentine. Nu mai vorbim de cauzele care inseamna ca Moldova va plati zeci de milioane de euro. Cele mai importante hotariri CEDO au fost pronuntate privind incalcarea dreptului la proprietate si la un proces echitabil, fiind cuprinse in sfera de activitate acoperita de Guvernul Republicii Moldova.
 
Persoanele disperate fug din aceasta tara legate pe sub tiruri. Aici ramin familii distruse, copii fara supraveghere si creste criminalitatea juvenila.
 
AJUNGE!!! Noi nu vrem un asemenea viitor!!! Noi va invitam sa ne opunem nedreptatii, saraciei, sa fim curajosi si sa ne unim intr-un protest revolutionar impotriva celor ce ne umilesc si ne fura viata, ne fura viitorul. Jos comunistii, jos aliatii lor ! Libertatea e aproape, sa o cucerim impreuna!
 
Andrei Flueras: Buna ziua si bine v-am gasit, fratilor! Problema despre care vorbim astazi e, de fapt, o realitate ce ne doare si care nu ar trebui sa ne lase indiferenti. Traim intr-un stat pe care pretindem sa-l numim independent, liber, dar in care, din pacate, libertatea, dreptul la viata si dreptul la libera exprimare, pur si simplu nu exista.Cum putem vorbi despre o tara civilizata, prospera, cind cetateanului – celui mai de pret element din societate, nu ii sunt respectate drepturile de baza? Actuala guvernare a reuait sa acapareze toate sferele
societatii, incepind cu sfera politica si terminind cu cea economica, si sa ne
transforme in cel mai sarac stat din Europa. Care sunt consecintele? Ei, bine, consecintele sunt miile de oameni dusi peste hotare pentru un loc de trai sau de munca mai bun, sute de sate pustiite, copii lasati in voia sortii, toate acestea contravenind drepturilor fundamentale ale omului. Consider ca dreptul la informare e unul primordial intr-o societate democratica, deoarece un cetatean informat este un cetatean liber. Din pacate, in Republica Moldova Audiovizualul, cea mai importanta sursa de informare, este complet monopolizata de actuala conducere. Nu avem acces la informatie. Multi dintre noi nu avem posibilitatea sa vizionam altceva decit Televiziunea de stat sau posturi de radio ca Radio Moldova si posturi rusesti (ce rasuna neincetat in maxitaxi-uri ). Intr-un cuvint, acest sector a devenit o arena in care conducatorul si gasca lor isi bat joc de cetateni, de societate.
 
Dreptul la libera exprimare, un drept fundamental, e, pur si simplu, ignorat si dat de batjocura. Un exemplu pe care l-am simtit pe pielea mea a fost mitingul de pe 27 martie, autorizat, la care anumiti reprezentanri ai securitarii ne-au stricat serbarea, sustragindu-ne, la inceput, boxele, apoi incarcatoarele sau arestindu-ne
reprezentantii pe motive doar de ei stiute. Insa eu consider ca aceste lucruri nu fac decit sa ne caleasca. Guvernantii cred ca au reusit sa faca din noi mancurti, niste
robi pe care sa-i mai poata calari 4 ani. Ei, bine, nu e deloc asa! Suntem mai treji ca niciodata, suntem curajosi, cu ambitie si gata sa pornim la lupta!
 
Din partea Partidului National Liberal, fac un apel catre toti romanii, catre toti cei ce s-au saturat sa traiasca in mizerie si saracie, indemnindu-va sa ne unim fratilor, sa ne unim pentru a da jos, o data si pentru totdeauna, acest regim parsiv, care ne-a asuprit atitia ani. Hai sa demonstram ca suntem strnepotii demni ai Dacilor si ai Romanilor, ai lui Decebal si Traian si ca meritam sa ne numim romani! Victoria ne apartine! Libertatea e aproape! -0-
 
Comentarii

Lasă un răspuns