Conferinta PNL pe tema „Faradelegi si abuzuri postcomuniste in raioane”

Joi, Partidul National Liberal a oferit o conferinta de presa cu tema “Faradelegi si abuzuri postcomuniste in raioane”. La conferinta au participat Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, Anatol Revenco, vicepresedinte al PNL, Nina Tampiza, presedintele Filialei PNL-Cahul, membru al BPC, Mihai Morteanu, presedintele Filialei PNL-Falesti, Ion Ciobanu, presedintele PNL-Causeni.

“Presa independenta proFilat” nu a fost prezenta la conferinta de presa a PNL.

In debut, Vitalia Pavlicenco a spus ca “motivul conferintei de presa il constituie intirzierea reformelor si a schimbarilor in raioane, in partea in care sint posibile, lipsa reactiilor adecvate ale institutiilor statului, cum ar fi institutia procuraturii, chiar daca au fost schimbati unii procurori, ca si ale directiilor de invatamint, precum si actul justitiei.

In regimul comunist, democratii, neafiliati partidului-stat PCRM, nu puteau miza pe dreptate in justitie si pe functionarea institutiilor de stat. “Din pacate – a spus Vitalia Pavlicenco – se constata azi aceeasi stare de lucruri, fostii comunisti adaptindu-se noilor realitati si mentinind cirdasiile intre decidentii din raioane. Starea de lucruri ar putea avea doua motive: 1. Clanurile de baroni locali s-au impletit strins in comiterea abuzurilor, beneficierea de pe urma lor si se simt in afara legii. 2. Actiunile unor structuri si conducatori din teritoriu au obiectivul de a compromite noua guvernare.”


Nina Tampiza, profesoara de franceza din Cahul, a expus abuzul la care a fost si ramine supusa din partea conducerii Liceului “Ioan Voda”, in persoana unui director membru al PLDM, care nu a putut-o atrage si pe dna Nina Tampiza in acest partid. Concediata nejustificat, pentru ca absenta de la serviciu a fost motivata de participarea, cu un colectiv de elevi actori, la un Festival international de teatru francofon, Nina Tampiza a cunoscut labirintul si jena unor judecatori din justitia neindependenta a R.Moldova.

Nina Tampiza a declarat ca, prin asemenea practici, adeptii PLDM din teritoriu isi compromit partidul si obiectivele proeuropene, pe care si le-a propus formatiunea politica aflata la guvernare.

Nina Tampiza: “Sint profesoara de franceza din Cahul. La 22 mai 2009 am fost concediata din serviciu, pe motiv ca as fi absentat, neintemeiat, de la scoala in zilele de 17, 21, 22, 23, 24 aprilie 2009 – perioada vacantei de Paste, cind am participat cu elevii Liceului “Ioan Voda” Cahul la Festivalul international de teatru francofon in orasul Catane, Italia.

De altfel, a fost a 4-a participare. Pentru a putea lipsi de la serviciu, depusesem o cerere, inregistrata la secretariat, catre administratia Liceului teoretic “Ioan Voda”, director Constantin Chiciuc.

Pina in prezent, sint convinsa ca am fost concediata nejustificat. Directorul Constantin Chiciuc nu vrea sa accepte o metoda noua de invatare a limbii franceze, si anume “Predarea limbii franceze prin teatru”, metoda foarte actuala in Europa, dar batjocorita in Moldova de directorul Chiciuc.

Dupa concediere, am depus o plingere in judecata, in care am cerut sa fiu restabilita la locul de munca, neavind o alta sursa de existenta. La 21 septembrie 2009, am fost restabilita la serviciu, pentru ca, imediat, la 2 octombrie 2009, Chiciuc Constantin sa faca recurs la Curtea de Apel, cerind anularea integrala a hotaririi judecatoresti. La Curtea de Apel prima sedinta a fost numita la data de 7 decembrie 2009, aminata imediat, fara ca macar sa fim ascultati, pentru data de 14 decembrie 2009. Pe 14 decembrie am fost ascultati si, a doua zi, pe 15 decembrie 2009, trebuia sa venim sa ascultam decizia Curtii de Apel. Insa decizia nu a putut fi pronuntata, deoarece un judecator nu a dorit sa participe la spectacolul de la Curtea de Apel. Am fost invitati deja pentru 16 decembrie.

Ne-am prezentat, am fost ascultati, ca sa fim anuntati din nou sa ne prezentam pe 17 decembrie 2009, cind i s-a dat cistig de cauza directorului Chiciuc Constantin. La ora 17, pe data de 17 decembrie 2009, cind am ajuns acasa, am gasit in cutia postala citatia de la Curtea de Apel pentru 24 decembrie 2009, ca sa iau hotarirea Curtii de Apel.

Ma intreb – a fost o greseala in hirtii trimise sau o hotarire de judecata la comanda, cind Constantin Chiciuc e membru PLDM, aflat la guvernare. Exista aici o legatura sau nu?

Lasata la discretia directorului Chiciuc, pe 15 ianuarie 2010 am fost reconcediata conform hotaririi Curtii de Apel.

Apreciez acest caz drept persecutare politica din partea directorului Constantin Chiciuc, pe care l-am refuzat sa devin membru al PLDM. Nu am gresit nimic, am respectat legea si regret implicarea politicului in justitie, avind mari presupuneri ca tevatura aratata aici isi are radacinile in acest fenomen. Consider ca, prin asemenea practici, adeptii PLDM din teritoriu isi compromit partidul si obiectivele propuse ca formatiune politica aflata la guvernare. Sint presedintele Filialei teritoriale PNL din Cahul si nu pot explica membrilor PNL ce se intimpla cu legea in democratie, nici comportamentul abuziv al unor peledemisti gen Chiciuc, membru al unui partid proeuropean.”

Vitalia Pavlicenco a adus in vizorul presei si cazul lui Mihai Morteanu, de la Falesti, caruia i s-a confiscat abuziv, fara proces-verbal, marfa de la magazin, iar incercarile de a afla ce se intimpla si de a obtine respectarea legii nu se soldeaza decit cu pasarea cererilor depuse de Morteanu de catre o institutie alteia.

Morteanu Mihai a prezentat urmatoarea pozitie in conferinta de presa:

“Dezmintire la cazul din 21.11.09 „Perchezitie in stil NCVD-ist sau 7 ore fara un gram de apa si mincare, urmarit pentru dreptate”

La data de 30 noiembrie 2009 toate canalele TV, presa, mijloacele media prin internet au prezentat o informatie, precum ca la II “Morteanu” din Falesti colaboratorii DGT Nord a CCCEC au depistat si au ridicat 600 articole din aur de provienenta dubioasa, fara marcaj si fara acte de provenienta, ca articolele vor fi confiscate, iar proprietarii supusi amenzii. Unele canale au declarat chiar ca patronul, adica Mihai Morteanu, este cercetat penal.

Vreau sa declar ca acesta informare este o dezinformare a cetatenilor din simplul motiv ca, la moment, nu ca un dosar penal, dar nici un dosar contraventional nu este intocmit impotriva mea, incalcindu-se art. 21 din Constitutia RM si art. 375 din Codul Contraventional – “PREZUMTIA NEVINOVATIEI”.

Informatia adevarata este urmatoarea:

Pe data de 21.11.09 de, Arhanghelul Mihail, in ziua cind ma pregateam sa sarbatoresc hramul familiei, colaboratorii DGT Nord a CCCEC au intrat in magazinul ce-mi apartine, si, in stilul NCVD-ist din anii 37, adica contrar prevederilor legii nr. 45-XIII, asa cum fac de obicei, au efectuat o perchezitie in geanta personala, in geanta sotiei, in geanta fiicii, fara autorizatia judecatorului de instructiune si fara autorizatia conducerii CCCEC, in urma cariua intr-adevar au fost ridicate articolele din aur, insa fara a mi se intocmi vreun proces-verbal contraventional nici pina in ziua de astazi, INCALCINDU-SE ART. 42, 428 SI 430 din Codul Contraventional.

Sotia si fiica au depus plingere la Procuratura, pentru a intenta un dosar penal in baza art.328 “exces de putere impotriva col. DGT Nord a CCCEC.” La data de 23.11.09 am fost chemat in mod oral la sediul centrului, pentru efectuarea unor actiuni procedurale, unde am fost tinut in mod ilegal timp de 7 ore – de la 10:45 pina la 18:15, intr-un cabinet fara a mi se acorda un gram de apa, fara a mi se permite sa iau masa, fara a mi se permite, imi cer scuze de exprimare, sa merg la veceu, incalcindu-se art. 376 din CC – INVIOLABILITATEA PERSONALA.

Desi am fost amenintat de colaboratorii CCCEC sa nu incerc sa contest actiunile lor, totusi am depus plingere pe data de 04.12.2009 la Procuratura Anticoruptie, la Procuratura Generala si chiar la Min.Justitiei. Pina in prezent, nici o reactie, plingerile mele fiind pasate de la un organ la altul. Intre timp, colaboratorii CCCEC isi continua faradelegile, amenintindu-mi fiica la domiciliu, in timpul cind ma aflam la spital, ca, daca nu scrie explicatie unde-i tata, va fi dusa cu forta la Balti si trasa la raspundere, iar eu personal voi fi urmarit permanent.

Astfel, pe data de 25.01.2010, ei, in stil NCVD-ist, colaboratorii CCCEC au vizitat sectia postala, verificindu-mi corespondenta, in urma caruia au impus postaritei sa scrie explicatie unde ma aflu si daca se afla in relatii de rudenie cu mine.

La data de 26. 01. 2010, colaboratorii CCCEC au vizitat, in acelasi stil, Centrul medicilor de familie, unde s-au interesat de sanatatea mea, cerindu-le medicilor fisa mea medicala si explicatii despre sanatatea mea, daca intr-adevar am fost bolnav, daca intr-adevar am fost operat in acesta perioada de dupa 21.01.2009, fapt prin care consider ca coloboratorii CCCEC, acumulind informatii despre viata mea personala, AU INCALCAT ART. 177 din CODUL PENAL – INCALCAREA INVIOLABILITATII VIETII PERSONALE, fapt pentru care am sesizat Procuratura, pentru a intenta dosar penal pe acest caz.

Incercind sa spun in ce scop sunt urmarit, eu vad un singur raspuns: probabil ca, in calitatea mea de consilier orasenesc, unul din cei care se opun vinderii terenului pietei orasenesti, le incurc cuiva pentru a efectua o afacere dubioasa cu piata din or.Falesti si impotriva mea se fabrica un dosar la comanda.

La data de 29 10 2010 dl Filat, intr-o emisiune directa cu M.Surdu, a declarat:

“… ca dupa venirea la putere a fortelor democrate, cetatenii nu ca au sperat, dar si simt LIBERTATEA”. Nu stiu cine o simte. Poate cei care au dat foc Parlamentului, cei care au arborat drapelele pe Presedintie si Parlament sau cei ce l-au ucis pe Boboc. La Falesti, antreprenorii, carora nu li se prelungesc patentele, probabil din acelasi motiv, legat de vinderea terenului din piata oraseneasca, nu simt acesta libertate. Consider ca, pentru a afirma ca in RM se respecta libertatea si drepturile omului, este necesar ca aceste declaratii sa le faca intr-adevar cetatenii RM, indiferent de nationalitate, de culoare politica, am in vedere cei ce au sustinut actuala guvernare in alegeri, ca PNL-ul sau cei care au votat impotriva, dar nu reprezentantii guvernarii, indiferent de cine este sau va fi la guvernare.

Sper sa fiu auzit de reprezentantii organelor de drept, iar mass media sa devina, intr-adevar, a 4-a putere in stat si sa prezinte numai informatii veridice si verificate, deoarece toti suntem egali in fata legii. Va multumesc.”

Cazul dlui Ion Ciobanu, de la Causeni, care nu poate obtine executarea deciziilor de judecata si nu poate sparge cirdasia dintre unii conducatori si justitie, dar care nu se lasa batut, s-a transformat in pericol pentru viata sa. Deposedat abuziv de proprietate, el nu poate conta pe un act echitabil in justitie, deoarece nu face parte din clanul local atotputernic.

Ciobanu Ion: “In luna mai 2006, am plecat pentru citeva zile din Causeni, iar cind m-am intors, am descoperit ca vecinul meu, Mihail Catruc, mi-a mutat garajul din spatele casei in alta parte, demolind gardul, astupind fereastra de la primul nivel si distrugind peretele de baza al casei, unde a instalat o uşa, iar, in locul garajului, a construit fundamentul garajului sau.

Intrebat de ce a facut asta, Mihail Catruc mi-a aratat o set de acte ca a cumparat pamintul de linga casa pe care era amplasat garajul meu, desi i-am aratat ca detin titlu de proprietate pe 244 metri patrati de teren, dintre care 234 metri patraţi – inregistrati la BIT.

Din documentele prezentate de Catruc, rezulta ca Primăria i-a vindut 70 metri patrati din terenul pe care am titlu eu, adica pamintul pe care se afla garajul si pamintul pentru care am un proiect de constructie cu actele in regula.

Mihail Catruc a primit un apartament fara decizia Consiliului orasenesc, adica prin incalcarea Legii administraţiei publice. Apartamentul este spaţiu public, fara a avea statutul apartamentului de locuit. In plus, el mi-a demolat ilegal garajul si a ocupat terenul din proprietatea ce imi apartine.

L-am chemat imediat in judecata pe Mihail Catruc si Primaria. Din pacate, de patru ani de zile, nici Primaria, nici Judecatoria Causeni nu examineaza cazul. Scriu de patru ani de zile petitii in toate instanţele de drept ce ar putea face lumina in aceasta problema, dar primesc doar raspunsuri formale din partea Procuraturii raionale, Procuraturii Generale, Ministerului Justiţiei, CCCEC, Primariei Causeni. Raspunsul de la Procuratura Generala il anexez, ca si copiile titlurilor de proprietate.

Cauza pare sa fie traficul de influenta, ce face ca nimeni sa nu examineze legal cazul, ceea ce inseamna ca cetatenii simpli nu sint tratati de pe pozitia legii. Adica legea nu e pentru toti.

In prezent, sint in proces de judecata in Judecatoria Varnita. Solicit ca demersul meu trimis Procuraturii Generale sa fie reexaminat si va rog sa ma primiti in audienta.”

In finalul expunerilor participantilor la conferinta de presa, Vitalia Pavlicenco a spus ca “incertitudinea legata de eventualitatea sau evitarea alegerilor parlamentare anticipate induc o instabilitate in raioane, vointa politica este slab promovata prin noii reprezentanti ai Guvernului, care mai si intirzie sa fie desemnati, iar, intre timp, mafiotii din raioane, avind interese impletite cu ale celor de capatuiala ale unor angajati ai structurilor de drept si din justitie, duc la dezamagirea si disperarea oamenilor. PNL-istii nu au umbrele la guvernare si sint “ai nimanui” in sensul ca nu au canale de apararea a drepturilor, fenomen ce nu ar trebui sa existe, dar exista, iar legea si institutiile de stat nu functioneaza si oamenii ramin in afara cimpului legal, adica ramin in cimpul abuzurilor. Este nevoie de emisiuni publice, de discutii ample si de dialog deschis cu cetatenii, prin care noii guvernanti sa cunoasca ce se intimpla in raioane si sa incerce sa schimbe situatia”.

Comentarii

Lasă un răspuns