Consiliul Unirii si-a tinut sedinta saptamina traditionala

Joi, 29 martie 2012, a avut loc sedinta traditionala de joi a Consiliului Unirii, la care vin mereu oameni noi si la care este invitat oricine doreste sa contribuie la imbunatatirea desfasurarii actiunilor pe care ni le propunem.

Ordinea de zi a fost formata din sugestiile celor prezenti si a cuprins citeva chestiuni: despre diversiunea contra Marsului Unirii, initiativa legislativa a lui Igor Dodon si conferinta de presa a CU despre scenariile antiunioniste; despre pregatirea actiunilor consacrate Zilei de 16 mai 2012; organizarea unei conferinte de presa in Romania in problema presupusei sistari a acordarii cetateniei romane si a initiativelor legislative privind acordarea ei implicita de catre Guvernul Roman; consemnarea Zilei Tricolorului; solicitarea declararii unei zile de doliu national de catre Guvern pe 16 mai 2012; proiectul de Dispozitie guvernamentala legat de comemorarea a 200 de ani de ocupatie ruso-sovietica; extinderea Consiliului Unirii in teritoriu, unde cetatenii doresc sa formeze grupuri de sprijin.

In urma discutiilor ce au durat circa trei ore, s-au stabilit urmatoarele: 1. Un numar de copresedinti ai CU vor oferi luni o conferinta de presa cu tema “Diversiunea contra Marsului Unirii si atacurile contra simbolurilor Independentei”. 2. Un grup creat va stabili locul si traseul, va solicita autorizatiile si va pregati scenariul desfasurarii actiunilor de comemorare a implinirii a 200 de ani de destin tragic al romanilor din Basarabia. 3. Copresedintii CU vor oferi la Bucuresti o conferinta de presa in problema cetateniei romane si a initiativelor legislative ale CU, promovabile, prin intermediul unor deputati, in Parlamentul Romaniei. 4. Pentru sedinta viitoare un grup de membri ai CU vor propune un proiect de document pentru solicitarea proclamarii Zilei de 16 mai ca zi de doliu national. 5. Pentru sedinta viitoare fiecare va propune idei privind consemnarea si marcarea Zilei Tricolorului pe 27 aprilie. 5. Proiectul Dispozitiei guvernamentale privind marcarea Zilei de 16 mai va fi completat dupa discutiile avute si prezentat CU pentru a fi adoptat in varianta finala si a fi propus Guvernului. 6. In sedinta viitoare va fi prezentat un raport despre solicitarile de creare a filialelor Consiliului Unirii in sate si orase, centre raionale, cu identificarea coordonatorilor din partea CU pentru extinderea acestuia in diferite lcoalitati.
 
 

 

Serviciul de presa al Consiliului Unirii    

Chisinau, 29 martie 2012


 

La sedinta s-a facut un scurt bilant al activitatilor Consiliului Unirii de la formare. 

Nomenclatorul de actiuni ale Consiliului Unirii de la formare pina acum

1)      Pe 8 februarie 2012, a avut loc o masă rotundă în problema unionismului unde s-a decis formarea Consiliului Unirii. 

2)      Pe 14 februarie s-a adoptat Declaraţia grupului de iniţiativă pentru formarea, în Republica Moldova, a Consiliului Unirii.

3)      Miercuri, 22 februarie 2012, mai mulți reprezentanți ai sectorului asociativ, societatii civile si ai unor partide politice, semnatari ai Consiliui Național al Unirii, fondat în decembrie 1991-ianuarie 1992, de pe ambele maluri ale Prutului, oameni de bună credință din Republica Moldova, din România și de peste hotare au semnat Manifestul Consiliului Unirii.

4)      Pe 29 februarie 2012, a avut loc o conferinţă de presă în care s-a anunţat formarea Consiliului Unirii şi s-a dat citirii declaraţia CU.

5)      La data de 2 martie 2012, s-a adoptat  declaraţia CU care a fost adresaţă Guvernelor Europene şi Comunităţii Internaţionale.

6)      Sîmbătă, 3 martie 2012, un grup de reprezentanţi ai CU, toţi cu cetăţenie română, s-au deplasat la Iaşi, unde a avut loc prima şedinţă comună a Guvernelor de la Chişinău şi Bucureşti. Grupul a mers să salute şi să ureze succes, să îşi exprime speranţa că asemenea şedinţe vor continua şi vor avea drept corolar şedinte comune ale Parlamentelor celor două state româneşti. De asemenea, grupul din partea Consiliului Unirii a dorit să le remită celor doi premieri români Declaratia CU cu lista semnatarilor acesteia.

7)      Pe 8 martie 2012, s-a adoptat Apelul CU pentru a fi remis Parlamentului şi Guvernului de la Chişinău.

8)      Pe 23 martie 2012, a avut loc o conferinţă de presă organizată de CU, pentru a invita pe toti oamenii de bună credinţă la acţiunile din 25 şi 27 martie.

9)      Pe 23 martie 2012, copreşedinţii Vitalia Pavlicenco şi Anatol Caraman au reuşit să remită un mesaj din partea CU, Preşedintelui Nicolae Timofti imediat după învestirea în funcţie.

10)  CU a participat, pe 25 martie 2012, la Marşul Unirii, alături de organizatorul principal – Platforma civică “Acţiunea 2012” -, cu începere de la ora 16.00, în Scuarul Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova.

11)  Mişcarea Naţional-Creştina, parte a CU, a organizat un mitingul proUnire de la Bălţi, pe data de 24 martie, începând cu ora 10.00, la Teatrul de Vara, pe str.Independenţei.

12)   Membri ai CU au participat pe 24 martie la Marşul de la Ungheni, începând cu ora 13.00, de la intrarea în oraş, de lângă staţia PECO.

13)  Membri ai CU au participat pe 24 martie la Marşul de la Făleşti, la ora 12.00

14)  Membri ai CU au participat pe 24 martie la mitingul de la Hânceşti, din faţa Monumentului Eroilor Neamului şi al Ostaşilor români căzuţi la datorie, pe strada Mihalcea-Hâncu.

15)  Membri ai CU au participat pe 24 martie la mitingul de la Orhei, la ora 14.00, in fata Monumenului Vasile Lupu.

16)  Pe data de 24 martie, o delegaţie a Consiliului Unirii a participat la manifestările prilejuite de Ziua Unirii la Bacău, România, la invitaţia uneia dintre semnatarele CU – Asociaţia Refugiaţilor din Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa.

17)  Pe data de 27 martie 2012 a avut loc manifestări la Chişinău, cu participarea unor oaspeţi din România – poeta Ana Blandiana şi primarul de Alba Iulia Mircea Hava, precum şi cu alte personalităţi –, la Biblioteca Naţională, ora 11.00 la care au participat mai mulţi membru ai CU.

18)  Membri ai CU au participat marţi, 27 martie la lansarea unei cărţi de Maria Hîncu – “Coroana din cenuşă” care a avut loc la Biblioteca ”Alba Iulia”, ora 12.00.

19)  Pe 27 martie, la Liceul de muzica “Ciprian Porumbescu” din Chisinau reprezentanti ai Consiliului Unirii au participat la sedinta festiva a elevilor in comun cu profesorii. Au vorbit in fata acestora scriitorul Andrei Strimbeanu, profesoara universitara Ludmila Bolboceanu si presedintele PNL Vitalia Pavlicenco.

20)  Pe 27 martie, la ora 17.00, a avut loc, la Teatrul ”Ginta Latină”, o şedinţă festivă şi un concert cu participarea Forului Democrat al Românilor şi a Consiliului Unirii.

21)  Pe 27 martie, a avut loc la Bucuresti o dezbatere pe tema “Reunirea celor doua state romanesti, solutie europeana pentru inlaturarea consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop si stabilizarea frontierei NATO si UE, la care au participat, intre altii, ex-premierul al R.Moldova Mircea Druc, membru al Consiliului Unirii, ca si reprezentanti ai Platformei Civice Actiunea-2012. La aceasta masa rotunda s-a vorbit si despre Consiliul Unirii si au fost membri ai Consiliului Unirii.
Comentarii

Lasă un răspuns