CU va cere Procuraturii sa se sesizeze urmare a amenintarilor „revolutionare” ale comunistilor

 Comunicat de presa

In sedinta din 11 iulie a membrilor activi ai Consiliului Unirii, tinuta traditional la Chisinau, discutiile au fost axate pe apropiata vizita la Chisinau a Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, pe finalizarea procedurilor legate de prezentarea spre inregistrare a Fundatiei “Turnul Dezrobirii Basarabiei”, pe alte proiecte din viitorul imediat.

In legatura cu vizita Presedintelui Romaniei, a fost exprimat un regret colectiv legat de faptul ca nu exista o oportunitate mai concreta de a participa si membri ai Consiliului Unirii la o intilnire cu demnitarul roman, programul fiind facut – conform unor declaratii diplomatice – intre Presedintiile celor doua state romanesti, fara a fi cunoscut publicului larg deocamdata.

Consiliul Unirii a pregatit un set de sugestii legat de eforturile ce se impun pentru apropierea celor doua societati romanesti, spre binele poporului roman si refacerea unitatii nationale romanesti, spre care locuitorii din stinga Pruului urmeaza sa avanseze in pofida tuturor greutatilor, fara a ezita sau a se opri. Unul dintre coordonatorii Consiliului Unirii, Timotei Turcanu, a invocat, in acest sens, exemplul sisific si demn al politicianului român basarabean, ministru în patru guverne ale României, Daniel Ciugureanu (n.1885, Șirăuți, jud.Hotin, d.1950), medic de profesie, fruntaș al Partidului Național Moldovenesc, unul dintre promotorii Unirii Basarabiei cu România, demonstrind in sedinta si o aparitie editoriala in acest sens.

Membrii CU au remarcat ca, in ultimul timp, mai multi deputati si senatori romani, reprezentind trei dintre cele patru partide parlamentare in Romania, au facut declaratii privind imperativul “aducerii Basarabiei acasa”, inclusiv in cadrul proiectului de regionalizare, care ar putea lasa o usa deschisa pentru vointa de unificare a romanilor si alogenilor basarabeni. In acest sens, Traian Basescu, perceput si ca preocupat pentru soarta basarabenilor, are obligatia sa consolideze, prin toate eforturile sale, aceasta speranta, obtinind coagularea fortelor politice pe prioritatea Basarabiei pentru Romania. Membrii CU au decis sa difuzeze o declaratie in ajunul vizitei lui Traian Basescu la Chisinau. O oportunitate ce pare reala in acest sens poate fi noua Strategie privind agricultura, care urmeaza sa fie adoptata si desfasurata in Romania, ce ar putea include si agricultura basarabeana. Consiliul Unirii va reveni cu propuneri concrete privind acest proiect.

 
Membrii CU au subliniat importanta Campaniei de colectare a semnaturilor pentru ca Basarabia sa intre pe agenda prioritatilor parlamentarilor primului stat romanesc, invintindu-I pe basarabenii cu cetatenie romana sa semneze in cadrul eforturilor depuse si la Chisinau de membrii Platformei civice “Actiunea-2012”.

De asemenea, s-a decis ca, in legatura cu declaratiile impertinente si sfidatoare ale comunistilor, privind o “revolutie de catifea” la toamna in Republica Moldova, Consiliul Unirii sa solicite Procuraturii Generale sa se sesizeze si sa intreprinda toate masurile necesare de prevenire si contracarare, ce se impun contra acestei grupari politice banditesti, inregistrate ilegal la Ministerul Justitiei, prin incalcarea grosolana a Constitutiei, chemind oamenii la rasturnarea prin forta si violenta a ordinii constitutionale.

Membrii CU isi propun ca, pina la sfirsitul lunii iulie, sa incheie toate procedurile legale pentru prezentarea la Ministerul Justitiei a actelor privind crearea Fundatiei “Turnul Dezrobirii Basarabiei”, care va colecta mijloace pentru reconstruirea acestui monument al demnitatii romanesti si pentru desfasurarea altor actiuni unioniste, indreptate spre realizarea scopului de reunificare a Basarabiei cu Romania.

Chisinau, 11 iulie 2013
Comentarii

Lasă un răspuns