„De PD depinde stabilitatea Aliantei”

Preluat de pe www.politik.md

In alegerile parlamentare de la 5 aprilie 2009 Partidul National Liberal, in frunte cu Vitalia Pavlicenco, a mers pe listele electorale ale Miscarii Acțtunea Europeana, dar nu a acces in Parlament. In alegerile de la 29 iulie PNL a sprijinit cele trei partide liberale – PL, PLDM si AMN. Portalul www.politik.md a realizat un interviu cu presedintele PNL, pentru a afla cu ce se ocupa la moment, care sunt planurile pentru viitor si ce crede despre alegerea Presedintelui R. Moldova.

1. Cu ce se ocupa Vitalia Pavlicenco acum, de cind nu mai detine functia de deputat?

Eu am in prezent doua sarcini – sa-mi cistig existenta si sa asigur funcţionarea Partidului National Liberal. Poate placea sau dezamagi – dar asa cum am intrat, de doua ori, nebogata in Parlament, la fel am si iesit. Nu am oferit servicii „de umbrela”, trafic de influenta si altele de acest gen, ca sa cistig bani, cum, inţeleg, se mai face pe la noi. Din salariul de deputat nu poti face avere, mai ales cind esti si presedinte de partid si ai de acoperit o gramada de necesitati. Eu am facut in schimb o gramada de interpelari, declaratii, sesizari, amendamente, proiecte de legi si de hotariri.


De aceea, in prezent fac, in paralel, mai multe lucruri. Vara mi-am vizitat fiica in Germania, unde am mai reparat masina, cumparata de ea pentru mine acolo acum un an, tot vara – acasa si la casuta de vacanta – am pus in ordine o multime de lucruri si documente, tot felul de hirtii, mape, materiale acumulate de prin 1989 incoace.
 
Am revenit in sistemul asigurarilor de viata, promovat de compania occidentala „GRAWE”, prin care le explic prietenilor, cunoscutilor ca trebuie sa-si faca acumulari pentru perioade mai grele si pe cind vor iesi la pensie. Pentru ca timpul trece repede si aceasta perioada vine implacabil. Adica, incerc sa scot povara de pe stat, mai ales ca analizele si studiile efectuate de experti si de societatea civila demonstreaza o situatie extrem de complicata in R. Moldova in ceea ce priveste marimea pensiilor si capacitatea statului de a le achita sistematic. Descoper cu surprindere ca mai multi colegi de partid sunt asigurati si asta demonstreaza mentalitatea lor de a nu astepta mana de la stat. in Occident, in Romania, de multa vreme oamenii isi fac acumulari pentru batrinete, iar cind ajung la pensie, isi traiesc, si ei, cu demnitate ultima perioada a vietii, si nu abia de supravietuiesc sau ii iau la pumni pe guvernanti, cum se intimpla la noi, din cauza pensiilor mici.

De asemenea, asigur legatura cu structurile PNL, am avut citeva sedinte ale Biroului Permanent Central, desi in viata noastra de partid a fost o perioada mai pasiva, din care, iata, iesim in prezent. De la 1 noiembrie ma voi deplasa sistematic in teritoriu.

Un aspect foarte important al cotidianului meu, de un an si jumatate, este urmarirea evenimentelor, a fluxurilor de stiri pe portaluri media, pentru a fi informata si plasa pe blogul meu www.pavlicenco.md noi articole, pozitia fata de ce se intimpla in jur, blog pe care discut permanent cu vizitatorii. La Editura „Litera” a aparut un nou tiraj al Manualului de literatura universala pentru clasele X-XII de la liceele cu profil umanistic, scris de sotul meu, Sergiu, si ma ocup de vinzarea celor 200 de exemplare, ce constituie onorariul de autor. Orice activitate e onorabila pentru a cistiga un ban cinstit. Acest manual a aparut in fascicule pentru doua clase, insa, din cite am auzit, Stepaniuc l-a dat sub cutit, considerindu-l „prea rominesc”. De asemenea, ma intilnesc si cu prietenii, pentru care nu mi-a ajuns timp uneori mai inainte. Am acum ceva mai mult timp pentru a conduce masina si invat limba engleza. impreuna cu sotul, suntem mai atenti la sanatate, vrem sa apucam sa ne crestem nepotii.


2.Care sunt planurile de viitor, ce intenționați sa faceți cu partidul a carei presedinte sunteti, PNL?

in primul rind, am salutat gestul noului ministru al justitiei, care a reparat hotarirea incorecta a ministrului comunist si a recunoscut deciziile Congresului al II-lea al PNL. tin sa amintesc – pentru a participa pe listele MAE la alegerile parlamentare de la 5 aprilie, o buna parte din conducerea centrala si raionala au parasit functiile in PNL si calitatea de membru. Dupa alegeri, aceste persoane au revenit in partid, au avut loc sedinte ale Delegatiilor Politice Teritoriale, la care au fost alesi delegatii la Congresul al II-lea al PNL de la 9 mai, unde am fost realeasa presedinte al PNL, iar Anatol Revenco si Alexandra Can – vicepresedinti, a fost reales DPN si BPC – totul prin vot secret. Ministerul Justitiei, controlat de Presedintia comunista, pe care, eu, am criticat-o dur, nu au vrut sa recunoasca – desigur, ilegal – deciziile Congresului. Noi ne pregateam sa atacam in instanta, insa noul ministru al justitiei a schimbat situatia. Acum e totul in regula sub aspectul formalitatilor.

Cunoasteti, PNL a fost inregistrat concurent pentru alegerile parlamentare anticipate de la 29 iulie, dar s-a retras din cursa chemindu-i pe alegatori sa voteze PL, PLDM si AMN. Acum urmarim evenimentele, asteptam modificarea legislatiei, vedem ca ne-am putea indrepta spre alegeri anticipate. Purtam unele discutii – pentru ca inca nu le pot numi negocieri – cu reprezentanti ai unor formatiuni, estimind citeva oportunitati: gasim suport financiar pentru a ne pregati pentru alegeri anticipate sau locale; negociem cu cine va dori formarea unui bloc electoral; fuzionam cu alte formatiuni, pentru ca suntem convinsi ca in Moldova trebuie simplificat, in continuare, spectrul politic. Noi am avut o sedinta a BPC pe exact aceasta chestiune, urmeaza sa avem, in curind, si altele si vom decide colectiv cum mergem mai departe. Recunosc: faptul ca in alegerile din 29 iulie PNL a sprijinit cele trei partide a condus la trecerea unor penelisti in aceste partide, e un proces inerent, dar cazurile sunt foarte putine. Farmecul
oamenilor de la PNL este ca ramin in echipa nu pentru bani si favoruri, ci din convingere si pentru ca atmosfera la noi este de prietenie, armonie, intelegere, libertate si respect reciproc.

Mai cred ca actuala majoritate parlamentara subreda este un pret platit pentru ca nu s-a format o lista unica anticomunista, ca sa fie cumulate toate eforturile si energiile umane in vederea demolarii PCRM. Noi, cel putin, am demonstrat ca lista unica a fost posibila, cind am mers cu MAE. Iar acum, cind comunistii nu mai sunt la guvernare si nu mai pot impune abuzuri decizionale, poate fi modificata legislatia in vederea admiterii blocurilor electorale, eliminarii restrictiilor pentru persoanele ce detin mai multe cetatenii, ca sa nu fie impiedicate listele unice, fapt ce ar impune si modificarea Legii privind partidele. Pot spune cu ferma convingere – egoismul in politica are efect de bumerang – am suficienta experienta si m-am convins de asta.

Noi am adoptat si difuzat o declaratie a PNL in sprijinul noii guvernari si asteptam sa nu ne dezamageasca. Am decis cu liderii structurilor teritoriale stabilirea, peste tot, a unei relatii de cooperare cu partidele componente ale AIE, asta, insa, nu inseamna ca nu vom monitoriza si nu ne vom expune opiniile cind vom considera ca avem temeiuri pentru a lansa obiectii, critici si sugestii.

3. Cum vedeti situatia actuala a R. Moldova?

Actuala situatie in Moldova este incerta. Suntem intr-o criza de sistem, generata de 14 ani de guvernari retrograde si agravata de dictatura comunista. in plan economic si social, avem un dezastru, lasat de comunistii care trebuie trasi la raspundere pentru actele de coruptie. Nu vad, insa, deocamdata, capacitate, putere si vointa. Apreciez lucrurile corecte pe care le face guvernarea, dar cred ca e nevoie neaparat de un centru de analiza, care sa citeasca toate postarile, comentariile de pe site-uri, bloguri, scrisorile trimise de oameni ori publicate in presa, declaratiile lor la televiziuni, studiile si analizele expertilor si ale reprezentantilor societatii civile, pentru ca AIE sa fie conectata major la opinia publica si sa ia in vedere asteptarile oamenilor, care nu mai doresc o dezamagire. Pentru aceasta ar trebui mai mult dialog – si in conducerea AIE, dar si cu participarea tuturor deputatilor, ministrilor lor -, pentru ca deciziile sa nu se ia in cercuri prea inguste, adica pentru a se evita sectari
smul si elitismul in decizii. A spus-o foarte explicit si fostul premier Ion Sturza. in timpul unei emisiuni electorale la PROTV Chisinau ”i-am dorit un singur lucru lui Vlad Filat – sa asigure o cit mai mare transparenta in tot ce vor face democratii, proeuropenii”. Asta e cu atit mai important cu cit Radioteleviziunea promoveaza, in continuare, cu mici exceptii, doar opiniile fostei guvernari comuniste si ale aliatilor ei. Oare nu e chip sa se controleze cheltuirea banului public la Radioteleviziune in ultimii opt ani, ca sa se vada de unde atita zel antidemocratic pina in prezent la aliatii comunistilor? Asta, ca un exemplu…

in concluzie, ca actuala guvernare sa intruneasca un suport cit mai larg al societatii, este nevoie de un apel, de o mobilizare, prin dialog, prin emisiuni interactive, prin deschiderea spatiului public de dezbateri asupra a cine suntem, incotro trebuie si cum trebuie sa mergem – teme tabuizate pe timpul comunistilor. Personal, am avut aceasta extrem de utila experienta in cadrul Aliantei pentru Democratie si Reforme, unde exista multa democratie in luarea deciziilor, dialog si transparenta. Liderii AIE trebuie sa mearga, impreuna, la intilniri in raioane, ceea ce ar avea un efect foarte bun, pentru a-i incuraja pe sprijinitori, pentru a se putea atrage noi adepti si a face solidara societatea in jurul obiectivelor propuse de AIE. Ar putea participa la aceste manifestari si partidele extraparlamentare, mai ales cele care au sprijinit partidele din AIE.

4. Ce recomandari ati putea da actualei guvernari?

Partial, am raspuns mai sus. Mi-am expus mai multe opinii pe blog. Acum suntem in faza incertitudinii privind alegerea Presedintelui R. Moldova. Eu astept o pozitie consecventa de la PD – despre care am scris un articol si am aratat mai multe aspecte pozitive din evolutia sa. Pentru ca, de fapt, de PD depinde stabilitatea viitoare a AIE si a R. Moldova, daca si comunistii il vor vota pe Marian Lupu. Guvernul parca se incadreaza intr-un anume ritm, insa schimbarile practice intirzie, in timp ce lumea le asteapta cu nerabdare si la centru, si in provincie. inteleg, o majoritate din 53 de deputati e foarte fragila – e si asta un pret platit egoismului in politica.

Nu-mi place pozitia diferita fata de unele probleme definitorii pentru soarta noastra euroatlantica. Ati vazut ce a spus si Vicepresedintele SUA – ca „Moldova este asteptata in structurile euroatlantice”. Pai cum vine asta – avem nevoie de banii americani, de sprijinul UE, dar declaram, la unison, ca nu trebuie sa iesim din CSI, ca inca nu ne trebuie NATO? Eu cred ca ar fi mai bine sa declaram ca „vom iesi din CSI, vom intra in NATO, vom modifica sau inlocui Constitutia, dar pentru asta trebuie sa fim solidari, uniti, sa ne luam fiecare soarta in miini, sa deschidem spatiul public pentru schimbul de pareri, idei, sa efectuam reforme, sa asiguram functionarea justitiei si a institutiilor statului, sa respectam legea, toti ca unul, sa dezradacinam coruptia, inclusiv cu ajutorul activ al cetatenilor. Fara cumatrism si nepotism, sa nu repetam practicile comuniste.”

Adica e necesara o strinsa cooperare si coordonare in cadrul AIE, pentru evitarea declaratiilor diametral opuse pe subiecte importante. Acestea ar trebui dezbatute, inclusiv cu expertii si societatea civila, pentru a se ajunge la un numitor comun ce va trebui promovat in societate. Mai ales ca AIE se va confrunta, la fel ca si Consiliul Municipal Chisinau, cu inerenta implementarii unor reforme impopulare, ceea ce nu se poate face fara pregatirea populatiei, asa cum s-a intimplat in cazul Primariei Chisinau, caz folosit de comunisti drept motiv pentru manipularea populatiei si organizarea protestelor pensionarilor, insaraciti, cu buna stiinta, pe parcursul celor zece ani de guvernare comunista.

Numai in asemenea conditii vor veni investitii, omul va merge sigur pe strada ziua si noaptea, nu va pleca peste hotare, pentru ca vor apare locuri de munca acasa. Atita timp cit nu vom dezbate problemele si sfidarile principale ale societatii moldovenesti aidoma canalelor de televiziune libere din Romania, vom ramine fara noi orizonturi, ne vom limita la dislocarea si substituirea oamenilor – „tu da-te la o parte, ca aici va fi neamul meu” -, lucru pe care il vom pretinde drept schimbare.

Legat de Rusia si Romania as dori sa insist asupra a doua lucruri. Pentru a scapa de santajul gazelor rusesti, pentru a capata libertate, trebuie liberalizata si demonopolizata economia. Daca un ciine nu poate fi hranit, trebuie sa i se dea drumul din lant, sa-si caute el singur hrana. Asa trebuie facut cu agentii nostri economici. Eu consider ca cea mai mare crima a comunistilor a fost ca au impiedicat extinderea si dezvoltarea sectorului privat, concurenta loiala, functionarea justitiei. Asta a dus la lipsa banilor la buget, la coruptie si saracie, la lipsa locurilor de munca, la alungarea oamenilor din tara. A fost bun dialogul inceput de Guvern cu societatea civila, ar fi bine sa se vada si rezultatul, eficienta acestuia, care urmeaza a fi continuat.

Cu Romania nu avem nevoie de Tratat de frontiera, ci de un Acord de Parteneriat Strategic „Pentru Europa”, prin care Romania sa ne asiste zilnic prin expertii si experienta sa, ca sa accedem mai repede in NATO si UE, fara a ne teme de un razboi din partea Rusiei. Nu se poate ca toata viata sa stam cu Sabia lui Damocle de asupra capului si generatii intregi sa fie captivul intereselor imperiale rusesti. Asta e cauza ca nu suntem liberi. Nimeni nu-si poate construi fericirea personala in captivitate. Omul are, insa, o singura viata.

5. Ce parere aveti despre alegerea presedintelui R. Moldova. Credeti ca vom avea alegeri anticipate in 2010?

Cred ca sunt interese majore aici. si de destabilizare in continuare, si frica fostilor guvernanti de a nu nimeri la puscarie pentru matrapazlicurile si crimele comise impotriva poporului si a fiecarui om, si interese de orientare strategica a R. Moldova, si marea miza a Rusiei de blocare a extinderii NATO si UE spre Est, peste cordonul rosu, instituit in inchipuirea si planurile lor imperiale si bipolare. Mai sunt si factori de concurenta personala, eu vad asa ceva intre PLDM si PD. Nu spun de PL, pentru ca liderul lor pare extrem de satisfacut de tripla povara de pe umeri, ma tem numai sa nu-l striveasca, politic. Eu imi exprim speranta ca, totusi, liderii politici isi vor reprima resentimentele din trecut si vor depasi orice disensiuni in AIE, pentru a se evita pericolul revenirii comunistilor la putere.

Ar fi bine ca membrii AIE sa ramina corecti si sa mearga, in continuare, cu Marian Lupu, care, dupa alegerea sa – daca se va produce – sa-si revizuiasca unele viziuni. Daca dorim sa fie mai multi democrati in Parlament decit comunisti, trebuie atrasi cei „neintunecați de tot la minte” din extrema stinga, care pot fi asimilati, digerati, pentru slabirea comunistilor. in caz contrar, pe seama cui sa se extinda partida democrata – numai pe seama indecisilor lipsa in Parlament? Totodata, trebuie mentionat – dintre cei atrasi nu poate face parte, in nici un caz, un Mark Tkaciuk, distrugatorul numarul unu al democratiei in R. Moldova.

Iar sprijinul rusesc pentru Marian Lupu e cazul sa fie folosit pentru a avea un dialog de incredere cu decidentii rusi, care ne-au recunoscut independenta si suveranitatea, dar nu o demonstreaza in practica. Nu cred ca se va reusi in curind rezolvarea problemei transnistrene, pentru ca nu le putem oferi decit instabilitate si incertitudine, provocata tot de interesele Kremlinului, prezent mereu nefast in politica moldoveneasca.

S-ar putea sa avem alegeri anticipate. Numai ca nimeni nu da garantie ca ele vor fi cistigate confortabil de democrati. Comunistii depun eforturi maxime sa monteze oamenii contra promotorilor reformelor si riscul e mare. Daca, insa, partidele parlamentare necomuniste vor gasi vointa necesara sa isi uneasca toate eforturile, sa formeze o ierarhie liberala si sa atraga si partidele extraparlamentare care le-au sprijinit la 29 iulie, daca vor identifica o formula trecatoare si pentru partidele social-democrate, cu garantia ferma ca nu vor vota cu PCRM dupa alegeri, adica sa se faca asa sa nu se piarda nici un vot aiurea, atunci – cu mult greu –, s-ar putea, totusi, avea peste 60 de mandate si invinge definitiv PCRM. Daca va domina egoismul in continuare si lupta in subteran intre actualele componente ale AIE, nu vom iesi in curind din tunel spre luminita europeana.

6. Care este relatia Dvs. cu partidele de la guvernare?

Nu am o relatie speciala. Noi am sprijinit partidele de la guvernare pentru alegerile de la 29 iulie 2009, m-a sunat ulterior Vlad Filat si mi-a multumit. Altii nu s-au putut depasi… Pe mine m-a deranjat declaratia unora dintre ei potrivit careia „Pavlicenco stie de ce nu cooperam cu PNL”. stiu si eu de ce. Raspunsul meu este urmatorul: atita timp cit partidele nu vor fi constructii democratice, ci detasamente de soldati muti ale unui general, nu va iesi nimic. Crede cineva ca este intimplatoare caderea AMN, de la 22 la suta, in alegerile locale, la 7 deputati, nimeriti cu greu, in Parlament? Nu, este rezultatul „yes-meniei”, cind toti sunt de acord cu orice spune sefu’, adica este rezultatul lipsei de democratie, este rezultatul doar al dreptului sefului de a vorbi, decide, inchide gura, interpreta orice cum vrea el si obedientii lui, „ca sa fie liniste in partid”. Liderii partidelor noastre zise democratice inca nu pot face fata usor democratiei, suporta greu dialogul, ca instrument major in pluralism, isi
doresc soldati sumisi si girboviti in fata. in PNL nu e deloc asa. Desi nu avem acum suportul financiar necesar ca sa ne extindem cum ne-am dori, oamenii se pregatesc, totusi, de alegerile locale. Eu nu pot fi soldat mut si stiu cum gindeau liderii democrati: „Pavlicenco, dupa ce se va rafui contra comunistilor, ne va lua si pe noi la rost. Ne trebuie noua asta? Na hr… ne trebuie!”

Ei au uitat cum ma rugau sa fac o cutare sau cutare interpelare contra comunistilor, pentru ca aveau, probabil, „diferite motive” sa nu le faca ei… Voi spune asa: cine va coopera cu PNL, va insemna ca are caracter, ca stie ce inseamna dialog si compromis. Cit ma priveste, voi activa in politica pina cind voi sti ca cedez in miini bune echipa de oameni pe care am adunat-o ca pe niste perle, echipa formata de oameni care au convingeri ferme si dorinta de a schimba ceva efectiv, nu care urmaresc scopuri meschine. Toti liderii democrati cunosc ce echipa avem, o cam vineaza, ar dori sa se foloseasca de munca depusa de conducerea PNL, dar nu se pot depasi pentru a initia un dialog mai concret la virf. Au facut aceste greseli si alti lideri de partide, la timpul lor, azi disparuti. Nu ar trebui repetate greselile. Noi raminem deschisi dialogului, cooperarii, avem curaj si vointa de a contribui la schimbarea radicala a societatii spre una europeana, moderna, libera.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Comentarii

Lasă un răspuns