Declaratia DPN a PNL cu privire la perspectivele reglementarii diferendului transnistrean

In ultimele zile oficialitatile comuniste de la Chisinau vehiculeaza teze din pretinsul proiect de acord, elaborat de Moldova pentru reglementarea diferendului transnistrean. Acest document prevede acordarea statutului de republica zonei separatiste, ce ar urma sa dispuna de propria Constitutie, de dreptul la initiativa legislativa al organului sau legislativ, la iesire din componenta R.Moldova, in cazul in care aceasta isi pierde calitatea de subiect al dreptului international. Proiectul mai prevede aprobarea, pentru Moldova, a statutului de neutralitate, demilitarizarea si garantarea dreptului la proprietate al persoanelor fizice si juridice de peste Nistru. In planul reprezentativitatii in structurile de conducere ale R.Moldova, zona ar urma sa dispuna de o cota egala cu o cincime din numarul deputatilor Parlamentului de la Chisinau. Analiza acestor elemente denota o situatie evidenta in detrimentul suveranitatii R.Moldova, fapt recunoscut de chiar autorii proiectului de document.

Din aceasta cauza, PNL isi declara, o data in plus, atasamentul ferm pentru reglementarea politica a diferendului transnistrean in conditiile pastrarii suveranitatii statale a R.Moldova, neafectarii actualului regim politic democratic, mentinerii neabatute a orientarii spre integrarea europeana. Pornind de la aceste imperative, proiectul comunist de reglementare transnistreana nu rezista exigentelor interesului national, parind o reeditare a faimosului "Memorandum Kozak", ce ne pericliteaza ireparabil perspectiva europeana.

Ca si in cazul "Memorandumului Kozak" vechiul-nou plan comunist de reglementare nu a fost adus la cunostinta opiniei publice, iar la elaborarea lui nu s-a luat in consideratie expertiza efectuata de Opozitie si de societatea civila. Guvernarea comunista se deda unor noi aventuri politice, demonstrindu-si – a cita oara – totala incapacitate de a mobiliza si canaliza efortul societatii, in ansamblu, spre solutionarea problemelor de importanta nationala.


Cu acest prilej, PNL isi reitereaza atasamentul fata de principiile de reglementare transnistreana, expuse inca in anul 2000 si cunoscute drept „Planul Taranu”.

PNL avertizeaza clasa politica si opinia publica despre pericolul unei noi destabilizari de proportii in ajunul alegerilor parlamentare, prin aplicarea in practica a planului comunist Kozak-2. Guvernarea comunista e gata sa ne rearunce in confruntari de strada, pentru a distrage, de fapt, atentia cetatenilor de la politicile economice si sociale falimentare, promovate in ultimii zece ani. PNL cheama toate fortele democratice la solidarizare, pentru contracararea provocarilor comunistilor in agonie, pentru a-i inlatura de la guvernare printr-un vot exprimat democratic in alegerile parlamentare din 2009.

Chisinau, 12 iulie 2008

Comentarii

Lasă un răspuns