Declaratia participantilor la Ziua Europei, 9 Mai 2008

Cu privire la obiectivul strategic de integrare a

Republicii Moldova in UE si NATO

 

Uniunea Europeana este cea mai puternica si prospera comunitate de state de pe continent. La 1 ianuarie 2007, Republica Moldova a devenit vecinul UE. Peste un milion de conationali muncesc in Europa, pentru a-si intretine familiile.

Urmare a extinderii NATO, si spatiul euratlantic de securitate colectiva a ajuns la hotarele noastre de vest. La recentul summit NATO de la Bucuresti s-a decis ca urmatorul val de extindere sa cuprinda Ucraina si Georgia.Toate statele din zona aspira la Uniunea Europeana si la Alianta Nord-Atlantica -structuri ce promoveaza valori comune si ofera un cadru politic optim de dezvoltare economica, sociala si culturala, in conditii de stabilitate si de maxima securitate.

Participantii la Ziua Europei considera ca, din cauza politicii incoerente si duplicitare, Republica Moldova nu valorifica oportunitatile oferite de noul context geopolitic. La capitolul integrare europeana si euratlantica a spatiului ex-sovietic, Republica Moldova a ramas cu mult in urma Georgiei, Ucrainei, dupa ce a pierdut trenul baltic si trenul romano-bulgar. Retorica prooccidentala sterila a guvernarii comuniste nu e decit un paravan pentru tradarea intereselor nationale si mentinerea noastra in sfera de influenta rusa.

Mimarea reformelor economice, politice, tergiversarea indeplinirii Planului de Actiuni UE – RM, negocierile secrete purtate cu Rusia in problema transnistreana, isteria romanofoba si antieuropeana, declansata impotriva Opozitiei si a Romaniei, tara-membra a UE si NATO, derapajele antidemocratice, ingradirea drepturilor fundamentale cetatenesti, strangularea presei, cenzura impusa posturilor publice de radio si televiziune, transformarea SIS si a MAI in politie politica indeparteaza perspectiva integrarii europene si euratlantice, erodeaza definitiv imaginea si credibilitatea statului in fata partenerilor occidentali. Grupul de tari din Balcani, alaturi de care se preconiza sa adere la UE si Republica Moldova, au si incheiat deja acorduri de asociere cu Uniunea Europeana si de libera circulatie a cetatenilor lor in spatiul Schengen.

Noi apreciem actuala guvernare drept incapabila pentru o orientare europeana. Doar o guvernare democratica, ce va rezulta din alegerile parlamentare-2009, ar putea reaseza societatea pe fagasul integrarii europene si euratlantice. Numai aderarea la acest spatiu economic, politic si de securitate colectiva ne poate asigura o dezvoltare durabila, stabila si prospera.

Parlamentul a votat pe 8 mai Conceptia de securitate a statului, fixind neutralitatea militara ca un fir rosu comunist al viziunii asupra celui de-al doilea stat romanesc. Partidele proeuropene, insa, cer abandonarea conceptului pretinsei neutralitati, in favoarea aderarii la cea mai puternica alianta politico-militara din lume – Alianta Nord-Atlantica, cer ajustarea Fortelor Armate, a Serviciului de Informatii si Securitate si a Politiei la standardele euratlantice, precum si initierea imediata a negocierilor pentru integrarea in NATO. Nici o tara din fostul spatiu comunist nu a devenit membra a UE inainte de a deveni membra a NATO.

Aflarea in continuare in structurile CSI constituie un obstacol insurmontabil pentru viitorul nostru european si provoaca neincrederea Vestului fata de Republica Moldova, a carei conducere invechita si promoscovita manifesta fariseism, incercind, prin lipsa de realism politic si reavointa, sa imbine orientarea europeana cu raminerea in structuri politico-economice si militare postsovietice. Aceasta blocheaza procesul de racordare a legislatiei nationale la standardele europene, coordonarea politicilor monetar-creditare, bugetare, fiscale, vamale si valutare, indispensabile proceselor integrationiste.

Relatiile cu vecinii, in primul rind cu Romania, sint un test de europenism. Romania este avocatul si ajutorul firesc al Republicii Moldova pe calea spre realizarea dreptului nostru de accedere in spatiul comunitar. Cele patru libertati de circulatie – a fortei de munca, a marfurilor, a serviciilor si a capitalului – vor avea efecte benefice asupra dezvoltarii economice si a standardului de viata. De aceea, Guvernul trebuie sa semneze imediat cu Romania Conventia privind micul trafic de frontiera, ca salvare a cetatenilor de saracie, ca posibilitate de integrare in spatiul european, cu toate avantajele si rigorile acestuia. Cetatenii R.Moldova au vocatie europeana si trebuie sa beneficieze de libertatile oferite de UE, de Romania, incadrindu-se in procesul de globalizare, de integrare regionala si continentala.

Astazi, de Ziua Europei, ne exprimam convingerea ca Republica Moldova va renunta la statutul de anexa geopolitica a supraputerii ruse cu ambitii imperiale, de zona-tampon intre spatiul euratlantic si cel asiatic. Ca ne vom debarasa de complexul statului mic, diriguit de o conducere corupta, ce se complace in a profita din transformarea acestuia intr-o zona de insecuritate, insaracita cu buna stiinta. Consolidarea institutiilor democratice, respectarea drepturilor fundamentale ale omului, libertatea presei, economia de piata, statul de drept, solutionarea diferendului transnistrean in stricta conformitate cu interesele nationale, dar, in primul rind – retragerea neconditionata a trupelor si a armamentului rusesc de pe teritoriul nostru -, sint factori de prima importanta pentru integrarea noastra in UE si NATO.

Indemnam partidele politice, societatea civila, pe toti cetatenii Republicii Moldova sa contribuie, prin actiuni concrete si eforturi personale, la realizarea acestui deziderat national, unindu-se pentru scopul comun de accedere in familia euratlantica. Libertatea e aproape! Sa o cucerim impreuna!

Chisinau, 9 mai 2008

Comentarii

Lasă un răspuns