DECLARAȚIA Partidului Național Liberal privind prioritățile politice

Traversăm cu toții o perioadă dificilă – nu numai societatea noastră, dar și întreaga Europă, urmare a războiului criminal, declanșat de Rusia contra unui stat vecin cu Republica Moldova – Ucraina -, care vrea să fie liberă și independentă în deciziile sale și să-și asigure securitatea.

Indiferent de interpretările motivelor războiului, noi suntem, întristați că mor, zilnic, oameni nevinovați și că încleștarea de foc nu dă semne de încetare.

Războiul nedrept și dur, după pandemie și izolare, a condus la declin economic, la o gravă criză energetică, toți acești factori negativi generând provocări tot mai complexe.

PNL salută faptul că forța politică, ce și-a asumat guvernarea statului, confruntat cu o situație grea pe toate planurile, beneficiază de întreg sprijinul partenerilor occidentali acordat Republicii Moldova, inclusiv de un sprijin integraționist impresionant din partea României. Noi apreciem procesul de integrare multilaterală între cele două state românești, în numele circumscrierii populației de dincoace de Prut standardelor comunității euratlantice. PNL rămâne convins că cea mai scurtă cale de integrare a noastră în NATO și UE este Reunirea Republicii Moldova cu România. Îndemnăm clasa politică de peste Prut și partenerii occidentali să ia în calcul acest adevăr incontestabil.

Ca formațiune unionistă, PNL, care nu a fost în cei 17 ani la guvernare, dar care a generat planuri, programe și platforme de idei și propuneri consistente pentru binele populației, prin cooperare și integrare maximă cu România, și-a declarat deschiderea și a încercat mereu un dialog politico-asociativ cu diferite entități și partide, inclusiv de guvernământ.

Din păcate, am luat act de unele abordări populiste și selective ale clasei politice privind imperativul unui dialog larg și sincer despre soarta și viitorul statului nostru, în special în contextul provocărilor, care cer multă responsabilitate decizională.

Să nu uităm că forțele antiromânești, antioccidentale din interior, sprijinite de structuri din exterior, rămân active și depun constant eforturi pentru readucerea la putere în R.Moldova a unei grupări antinaționale, care să deturneze integrarea noastră în Europa și Reunirea noastră cu România.

Reiterăm – doar Reunirea cu România poate salva populația noastră de ciuma rusă, de război și de revenirea forțelor revanșarde la Putere, pentru a ne prelungi Agonia. Platforma electorală a PNL din anul 2019 s-a axat pe dilema reală „UNIREA, nu AGONIA!” și vedem că ultimii ani ne-o justifică din plin.

PNL ar fi dorit un bloc larg provestic pentru alegeri locale, dar, din păcate, nu s-a reușit, de aceea, se va înscrie, ca și în alți ani, în cursă, ca, prin membrii săi cinstiți și harnici, să ne facă viața mai bună.

Chișinău, 23 iulie 2023

Comentarii