PNL a avut mereu pozitii clar exprimate fata de guvernarile din Republica Moldova, inclusiv dupa 2009, cind speranta societatii de a scapa de conducerea comunista a fost clar exprimata prin voturile partii avansate a electoratului.
In aceste pozitii, PNL a cerut mereu transparenta in actul de guvernare, resetarea institutiilor statului pentru a le functionaliza, dupa ce au fost supuse unui control total Partidului Comunistilor. Numai exemplul Partidului National Liberal din acesti ani, cit s-a tot judecat cu Ministerul Justitiei, fiind supus mereu abuzurilor in functie din partea altor ministere sau chiar a municipalitatii, demonstreaza, insa, ca partidele componente ale Aliantei pentru Integrare Europeana nu au venit la Putere sa schimbe starea de lucruri, ci ca sa preia controlul asupra mecanismului corupt al statului, creat de comunisti, in scopul de a aduna mijloace financiare in vederea reperpetuarii la Putere in eventualitatea altor alegeri, ca sa continue aceleasi practici.
PNL a oferit o serie de conferinte de presa in acesti ani, in care a expus diferite critici, a difuzat declaratii, a venit cu sugestii de modificare a legislatiei, in special in justitie, a semnalat acte de coruptie, insa lucrurile doar s-au agravat. Aceasta pare sa aiba loc din cauza ca alegerile au fost cistigate de forte politice ce au adus raiderismul in campaniile electorale si in politica, prin care cine e mai impertinent si mai hot, acela ajunge sa fie votat, prin coruperea electoratului, insaracit cu buna stiinta de comunisti, proces continuat acum de pretinsii democrati.
Destramarea Aliantei pentru Integrarea Europeana, prin falsa avansare a ideii de alegere intre doua rele – comunisti si corupti – reediteaza scenariul dezastruos, antieuropean, din 1999. Atunci a fost creata o alta majoritate parlamentara cu participarea deputatilor comunisti, a crestin-democratilor si a democratilor, ce si-au parasit formatiunea sub influenta nefasta a presedintelui Lucinschi, cel care pare sa stea si acum in spatele liberal-democratilor, veniti in Parlament cu lozinci anticomuniste, tradate, insa, acum. Prin falsa campanie a ”miinilor curate” de atunci Moldova a fost aruncata grav in urma statelor ce au pornit si au ajuns in comunitatea euratlantica.
Scenariul care are loc acum este menit sa impiedice semnarea Acordului de asociere al R.Moldova la UE, fapt dorit si stimulat de cercurile imperiale de la Kremlin, care isi promoveaza interesele prin marionetele lucinschiste si voroniniste de la Chisinau. Aceasta si este explicatia ca, de fapt, alianta de guvernare, in special ministerele peledemiste care raspund de realizarea parcursului convenit cu institutiile europene, nu au inregistrat niciun succes si nu au ce raporta la summit-ul de la Vilnius, unde R.Moldova putea semna Acordul de Asociere la UE. PNL a cerut – anul trecut – demisia ministrilor PLDM, incurcati evident in rele, la fel ca si ministri ai altor doua formatiuni componente. Ne intrebam la ce au servit fondurile europene si in buzunarele cui au fost indesate.
Partidul National Liberal, care are in rindurile sale si la conducere oameni curajosi, cinstiti si verticali, ce au redat Demnitate Nationala celui de-al doilea stat romanesc in 2012, organizind, alaturi si impreuna cu o serie de organizatii nonguvernamentale, actiuni unioniste, cheama fortele politice membre ale AIE sa se aseze la masa negocierilor, sa nu compromita total orientarea europeana a societatii si sa se apuce de reforme.
PNL ramine fidel convingerii ca Republica Moldova nu are decit un drum, sprijinit si de partenerii occidentali, de a ajunge in UE – fie prin integrarea europeana, pentru care factorii decidenti europeni acorda un sprijin financiar masiv, in vederea promovarii reformelor, ca acest vector sa devina realizabil, fie prin Unirea cu Romania, unica solutie, si tot mai evidenta, pentru a salva aceasta parte de popor romanesc de dezastrul readuceriii fortelor nostalgice la putere, fapt ce ar pune cruce pe un viitor demn, european si romanesc, pentru cetatenii nostri.
Chisinau, 13 februarie 2013
Comentarii